PRIMOPREDAJA

DIVJAK UVJERENA DA ĆE BITI BOLJA MINISTRICA Najavila je obrazovanje bez ideologije, Barišić joj objasnio kako je on radio

Blaženka Divjak i službeno je nova ministrica znanosti i obrazovanja. Najavila je da će biti fokusirana na tehnologiju i obrazovanje, a ne na ideološke podjele, no napominje da će se promjene događati sporo
 CROPIX

U ponedjeljak je održana primopredaja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja između dosadašnjeg ministra Pave Barišića i nove ministrice Blaženke Divjak. Nova ministrica se zahvalila Barišiću, koji će joj do kraja tjedna dati svu potrebnu dokumentaciju koja će je upoznati s trenutačnim stanjem u Ministarstvu.

- Svima nam je jasno da je ova fotelja ministra znanosti i obrazovanja goruća, s obzirom na toi da je protekle četiri godine ovo peti ministar, ali mislim da će s ministricom bolje ići u smislu da je ovdje bez obzira na stručna znanja i sposobnosti vrlo važno da budemo uključivi - rekla je Divjak.

Zagreb, 120617.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Primopredaja duznosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blazenka Divjak i prof. dr. sc. Pavo Barisic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
Blaženka Divjak

- Ovo je jedan izuzetno veliki resor s puno izazova, mi pratimo djecu od vrtićke dobi - kazala je. Kaže da obrazovanje treba biti oslobođeno od dnevnih političkih borbi. - Ostavljajući sa strane razloge koji su ideološki - dodala je. Divjak kaže da je tehnologija važnija od ideologija.

- Naravno da razvoj nije brz i pravocrtan, treba nam puno strpljenja i mudrosti. Rezultati ne mogu biti brzi, ali dat ću sve od sebe da donosim odluke koje će biti temeljene na činjenicama.

Medije je zamolila da ih prate, ali i pohvale kad budu na pravom putu. Ponovno je naglasila da rezultati ne mogu doći brzo. - Nećemo pristajati na političke utjecaje - kazala je Divjak.

Barišić novoj ministrici objasnio 'svoja načela'

Zagreb, 120617.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
Primopredaja duznosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blazenka Divjak i prof. dr. sc. Pavo Barisic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Barišić je novoj ministrici poželio puno sreće i naveo načela kojih se on držao.

- Poštivanje ovlasti i mandata, to je prvo načelo. Drugo je načelo kontinuiteta u provođenju javnih politika. Treće i ključno načelo je načelo uključivosti i pluralizma - rekao je Barišić pri primopredaji Ministarstva i dodao kako nije nesretan zbog odlaska te da se 'nije grčevito borio za svoju fotelju'.

- Osjećam se počašćeno time što mi je ponuđeno da ostanem u Vladi na mjestu ministra rada, ali ja sam vezan uz ovaj resor i morao sam to odbiti - odgovorio je Barišić na pitanje osjeća li se izdanim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22