POLITIČKI SUKOB

Ekskluzivno u Nedjeljnom: Cijela istina o konačnom obračunu Skupštine i Milana Bandića!

Znam da to rade jer me mrze. OK. Neka me mrze. Neka mi to rade. Ali kampus su morali pustiti... Barem zbog studenata... Pa dali smo skupa riječ Sveučilištu... Ne znam di im je pamet. Treba ići s tim projektom... Ljudi... izgubit ćemo novce... Jel vama to jasno? Ovo je, kaže mi izvor blizak gradonačelniku, Milan Bandić rekao svojim najbližim suradnicima nakon što su u četvrtak zastupnici Gradske skupštine odbili na dnevni red uvrstiti točku o uređenju Sveučilišnog kampusa na Borongaju. Poludio je. Nije čak bio toliko ljut koliko očajan. Nemoćan da surađuje i da nešto napravi. Misli da surađuje s nezrelim ljudima. S drugim stvarima uspijeva izlaziti na kraj. Dobro se nosi sa svim što mu prirede u Skupštini. Ali ovo... Ovo ga je baš pogodilo - kaže njegov prijatelj.

To je jutro, kažu mi suradnici koji se uvijek vrzmaju oko njega, stalno mrmljao u bradu da to nije njegov nego europski projekt. Da je obilazio Francuski paviljon, Muzičku akademiju, da je dao riječ predstavnicima Sveučilišta da će napraviti sve da se urbanistički plan donese i da Ministarstvo obrazovanja i Sveučilište pravodobno apliciraju za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Prije nego što će napustiti sjednicu, Bandić je to izgovorio i na izvanrednoj presici. U afektu, izletjele su i teže riječi. Ovo je prevršilo svaku mjeru, zamislite drskost i neodgovornost. Tužan sam i razočaran i ne mogu svoje stanje iskazati riječima. Ti ljudi koji su protiv, nikada nisu napravili pesju kućicu - rekao je Bandić.

Otvaranje prostora

U Skupštini kažu da projekt uređenja kamupsa nisu mogli uvrstiti na dnevni red zato što su prekasno, tek uoči same sjednice, na stol dobili preopsežan materijal, koji zbog toga nisu mogli proučiti. Bojan Baletić, prorektor Sveučilišta, kaže da im je svaki trenutak dragocjen i da, ako na vrijeme ne raspišu potrebne arhitektonske natječaje, neće spremni dočekati 2014. godinu, kada će se dijeliti novac iz strukturnih fondova EU. Procedure i natječaji mogu trajati i godinu i pol dana. Upozoravali smo na to i predstavnike Grada i Skupštine s kojima smo bili na sastancima. U njihove sukobe ne želimo ulaziti, ali činjenica je da ćemo imati velikih problema, ne održi li se uskoro izvanredna sjednica Skupštine - kaže Baletić. I dok u SDP-u tvrde da je projekt (koji nisu stigli proučiti!) manjkav i da je Bandić taj dan došao na sjednicu s namjerom da izazove incident, naš sugovornik iz Grada kaže da je Skupština zapravo bila o svemu obaviještena na vrijeme. Znali su oni za to još prije dva mjeseca.

I znali su da ćemo to slati u hitnu proceduru. I mi nismo zahtijevali da se točno takav plan usvoji, nego samo da se otvori prostor da se može pravodobno aplicirati za sredstva EU. O cijelom projektu treba javno raspravljati i plan je daleko od konačnog projekta - kažu nam u Gradu… Urbanistički plan uređenja kampusa na Borongaju kojim je predviđena gradnja desetaka novih objekata, od hotela, ambulanti, tehnoloških parkova, hostela, zgrada novih fakulteta, podzemnih garaža do jezera i raznih centara, dakle, točka je u kojoj je dvoipolgodišnji sukob Bandića i SDP-a doživio svoj vrhunac.

Godinama je Bandić, dok je bio član, bio crna ovca u SDP-u, ali ga je vodstvo uvijek toleriralo jer je imao veliku glasačku mašineriju u Zagrebu, koja mu je tri puta osigurala gradonačelnički mandat. Slali su i pokojni Ivica Račan i sadašnji premijer Zoran Milanović, svojevrsne osigurače, sebi bliske ljude na visoke pozicije u izvršnoj i predstavničkoj vlasti, pa i u Holdingu da ga motre, kontroliraju i obuzdaju njegove megalomanske pothvate.

I koliko god nisu bili zadovoljni njime, činjenicom da se njegovo ime u javnosti često veže uz, u najmanju ruku dvojbene poslove i navodna koketiranja s HDZ-om i bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Bandić je suvereno vladao i Holdingom i Skupštinom, gdje je uvijek imao potreban broj ruku za svaki projekt koji je htio provesti. Ljubav je puknula početkom 2010. godine, vrlo brzo nakon predsjedničkih izbora, jer se Bandić, uz Ivu Josipovića i mimo odluke stranke, kandidirao za tu funkciju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:24