KRŠENJE ZAKONA

18 NEZAKONITIH UGOVORA Inspekcija u četiri ministarstva razotkrila protuzakonito zapošljavanje osoba, neslavna rekorderka je Bernardica Juretić

Riječ je o ugovorima za poslove za koje se po zakonu ne smiju angažirati vanjski suradnici, a inspektori još češljaju devet ministarstava
 HANZA MEDIA

Četvero ministara u dosadašnjoj Oreškovićevoj vladi, prema podacima Ministarstva uprave, sklopilo je ukupno 18 nezakonitih ugovora o djelu za poslove za koje se prema zakonu ne smiju angažirati vanjski stručni suradnici. U sedam ministarstava nisu pronađeni takvi ugovori, a u devet još traje inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo je li u proteklih osam mjeseci bilo protupropisnog angažiranja vanjskih suradnika na ugovor o djelu.

Provedeni inspekcijski nadzor otkrio je da je Ministarstvo kulture, kojem je na čelu Zlatko Hasanbegović, sklopilo tri protuzakonita ugovora o djelu, jednako koliko i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, predvođeno mostovcem Slavenom Dobrovićem, Ministarstvo zdravlja, na čijem je čelu Dario Nakić, sklopilo je dva takva ugovora, pa je na takav ugovor zaposlena i Nakićeva glasnogovornica Ivana Jerković, a rekorderka po broju sklopljenih nedopuštenih ugovora o djelu je Bernardica Juretić, u čijem su Ministarstvu socijalne politike i mladih inspektori otkrili čak deset protuzakonitih ugovora.

Raskinuti ugovori

Svih 18 protuzakonitih ugovora raskinuto je nakon intervencije Ministarstva uprave, tvrde u njegovu Uredu za odnose javnošću. Da pojedini ministri na protuzakonit način angažiraju vanjske suradnike s kojima potpisuju ugovore o djelu razotkrio je portal Index u travnju ove godine. Index je otkrio da je ministar kulture Zlatko Hasanbegović na ugovor o djelu angažirao Marju Čolak, bivšu zamjenicu glavnog urednika portala Direktno.hr, za obavljanje poslova odnosa s medijima. Dotična je svoj angažman tom prilikom i potvrdila: “Od travnja sam angažirana u Ministarstvu kulture kao suradnica za obavljanje poslova u vezi sa sredstvima javnog priopćavanja i davanja priopćenja koja se odnose na rad Ministarstva te poslova vezanih uz pripremu konferencija za tisak i praćenje medijske recepcije Ministarstva”.

Prema Zakonu o državnim službenicima, ministarstva i druga tijela državne uprave za obavljanje određenih poslova mogu angažirati vanjske stručne suradnike na temelju ugovora o djelu. Vanjski suradnici posao obavljaju samostalno, ne moraju dolaziti na posao u Ministarstvo, nemaju radno vrijeme ni nadređenu osobu u Ministarstvu kojoj odgovaraju. Međutim, prema Zakonu o službenicima, ministarstva i druga državna tijela ne mogu angažirati vanjske suradnike temeljem ugovora o djelu za one poslove koji prema Ustavu, zakonu i drugim propisima pripadaju u djelokrug tih tijela. Posao glasnogovornika nekog ministarstva jedan je od poslova iz djelokruga kabineta ministra, pa je ministar Hasanbegović glasnogovornicu Ministarstva kulture bio dužan potražiti na javnom ili internom natječaju.

U Ministarstvu uprave nisu precizirali za koje su sve poslove navedena ministarstva sklapala ugovore. Ističu kako u sedam ministarstava nije bilo protuzakonitih ugovora: MUP-u, MORH-u, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, financija, uprave, branitelja i pravosuđa. Napominju da je u Ministarstvu pravosuđa na samom početku prijavljen slučaj nezakonitog ugovora o djelu, ali je vrlo brzo riješen. Osim u 20 ministarstava, upravni nadzor provodi se i u četiri državna ureda, sedam državnih upravnih organizacija i 20 ureda državne uprave po županijama.

Revolving door

Čini se, međutim, da svaka Vlada pribjegava nekom specifičnom obliku angažiranja u državnoj upravi osoba od posebnog povjerenja trenutne vlasti. Vlada Zorana Milanovića početkom 2012. u Zakon o državnim službenicima unijela je odredbu o zapošljavanju određenog broja državnih službenika po modelu “revolving doora”. Riječ je o odredbi koja ministrima omogućava da na početku mandata bez natječaja u svojim kabinetima zaposle određeni broj službenika, uz obavezu da ti službenici napuste radna mjesta zajedno s ministrima koji su ih doveli. Ustavni sud je, međutim, u prosincu prošle godine zakonsku odredbu o “revolving dooru” proglasio neustavnom te je oko 140 službenika zaposlenih u mandatu Milanovićeve Vlade moralo napustiti radna mjesta.

Spretniji među njima uspjeli su se zaposliti u državnim tijelima prije stupanja na snagu odluke Ustavnog suda, ali većina zaposlenih ipak je morala otići iz državne uprave.

Za razliku od prošle, neki od ministara u ovoj Vladi pribjegli su angažiranju vanjskih suradnika na temelju ugovora o djelu, ali je Ministarstvo uprave inspekcijskim nadzorom i jasnom uputom za koje poslove tijela državne uprave ne smiju angažirati vanjske suradnike tu praksu nastojalo suzbiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:13