AFERA HYPO I INA-MOL

Afera Ina-MOL: Svjedok obrane Mladen Zamalik tvrdi da je Fazekas zastupao ruski JUKOS, a ne MOL

NOVO > 10:22 Ispitivanjem svjedoka Mladena Zlamalika danas je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo i Ina-Mol.

Sanaderova obrana predložila je ovog svjedoka kako bi demantirao iskaz šefice JANAF-a Vesne Trnokop Tanta, koja je ustvrdila da je mađarski poduzetnik Imre Fazekas početkom prošlog desetljeća u pregovorima u projektu Družba Adria sudjelovao kao dio pregovarača iz MOL-a.

Podsjetimo, Imre Fazekas je prema optužnici USKOK-a bio posrednik i pri isplati mita od strane MOL-a za kojeg se tereti Ivo Sanader.

Svjedok Zlamalik potvrdio je da je koncem 2000. i početkom 2001. godine bio u kontaktu s Fazekasom i jednim direktorom iz JUKOS-a koji su bili zainteresirani za suradnju s JANAF-om vezanom za projekt Družba Adria.

Iz njegova iskaza proizlazi da je Fazekas radio za JUKOS, odnosno da je bio njihov predstavnik za centralnu i istočnu Europu.

Prilikom unakrsnog ispitivanja tužiteljstvo je iz svjedoka 'izvuklo' da njegova privatna firma ima aktulane ugovre s Inom koji su pri isteku.

______________________________________

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL trebalo bi se nastaviti svjedočenjem Mladena Zlamalika, člana uprave Ine u vrijeme kada je Sanader navodno primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne tvrtke mađarskom MOL-u.

Sanaderova obrana tvrdi da bi Zlamalik trebao pobiti iskaz bivše predsjednice Uprave JANAF-a Vesne Trnokop Tanta koja je posvjedočila da je mađarski poduzetnik Imre Fazekas, preko kojega je uplaćen novac na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, predstavljao mađarsku tvrtku MOL.

Obrana, pak, tvrdi da je Fazekas predstavljao ruski JUKOS te očekuje da svjedok Zlamalik to i potvrdi.

On je Fazekasa navodno doveo i do bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zbog projekta Družba Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:34