PUNO POSLA, MALO NOVACA

AGENCIJE KOMBIJIMA TRAŽE ŽENE ZA ČIŠĆENJE APARTMANA Iznajmljivači u čudu: 'Nikoga ne mogu naći, a može se pristojno zaraditi - od 12 do 25 kn po satu'

Na pitanje je li problem u lošoj plaći, naši sugovornici iz agencija kažu kako je puno radnika razočarano pristupom vlasnika agencija. No, za puno radno vrijeme od pet dana tjedno po osam sati rada plaća im je oko 3500 kuna, a radi se o pravom ozbiljnom fizičkom poslu.

Da je turistički promet u Hrvatskoj odavno nadišao naše realne mogućnosti usluge, servisa, radne snage, infrastrukture... vidljivo je na svakom koraku. Tako se vlasnici oko pola milijuna postelja koje nude u obiteljskim apartmanima i stanovima trenutno suočavaju s nepremostivim problemom kako naći čistačice. Jednostavno, nema ih dovoljno, kažu nam u brojnim agencijama i obrtima registriranim za čišćenje i održavanje stambenih i poslovnih prostora, čije stotine radnica i radnika su rezervirani unaprijed za cijelu sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Tako onima koji već tijekom zime nisu osigurali tko će im održavati apartman, sada izbor postaje više nego sužen, jer oni koji dobro rade odavno su zauzeti, a oni koji bi se tim poslom htjeli baviti povremeno i privremeno, za iznajmljivače su nesigurno i neizvjesno rješenje.

Sezona bi mogla biti rekordna, ali problem je tko će raditi sa svim tim milijunima gostiju. Jer, u agencijama za čišćenje koje zapošljavaju i po pedesetak muškaraca i žena na održavanju apartmana ili jedrilica koje se iznajmljuju, kažu da radne snage za te poslove nema ni za lijek.

Nikoga da nađem

- To vam je odlična tema i pravi problem našeg turizma o kojemu nitko ne govori, a to muči tisuće iznajmljivača. Ja imam nekoliko apartmana i uzalud zovem agencije da nađem nekoliko žena za održavanje jer mi svi govore kako nemaju dovoljno ljudi. U jednoj agenciji sa 40 zaposlenih za čišćenje rekli su mi da im je do studenog sve osoblje rezervirano i nemaju mi koga poslati. To je nevjerojatno, trebam nekoliko žena za dva do četiri sata rada dnevno, između 10 i 14, kada gosti odlaze iz apartmana, ali nikoga ne mogu naći. Ja ne mogu zaposliti osobu koja bi dnevno radila tek koji sat, a iz unutrašnjosti ih ne mogu dovesti jer im treba osigurati smještaj. Mladi školovani ljudi bježe od takvog posla, a njime se sezonski može zaraditi pristojna plaća – kaže nam Martina Kalcina Nimac, iznajmljivačica iz Splita.

U agencijama za čišćenje i održavanje kojih je svake godine sve više, saznajemo kako oni svoje poslove baziraju na stalnim klijentima s kojima rade cijelu godinu, poput ureda, poslovnih prostora i firmi, a iznajmljivači bi da se samo njima bude na raspolaganju u vrijeme kada njima odgovara.

– Kod mene je 20 djelatnika zaposleno na poslovima čišćenja cijelu godinu, a ja se ne usuđujem prihvatiti obavezu održavanja novih apartmana za iznajmljivanje jer teško nalazim ljude za rad. Puno ih je koji počnu pa odustanu, kažu da će doći pa ne dođu... Tražila sam od Zavoda za zapošljavanje ljude, pa od 50 kojih pošalju, jedan pristane raditi – govori nam Marija Jelavić Šako, vlasnica agencije za čišćenje.

Na pitanje je li problem u lošoj plaći, naši sugovornici iz agencija kažu kako je puno radnika razočarano pristupom vlasnika agencija. No, za puno radno vrijeme od pet dana tjedno po osam sati rada plaća im je oko 3500 kuna.

Puno ih, kažu, rade i dodatno izvan radnog vremena pa zarade i do 5000. Bruto satnica je oko 45 kuna, od čega čistačica dobije 12 do 25, ostalo su davanja, a radi se o pravom ozbiljnom fizičkom poslu.

Na dnevnicu vikendom

– To je puno posla za malo novca, prava kalvarija za radnike. Problem je što iznajmljivači kada se počnu baviti tim poslom ne kalkuliraju s troškom čišćenja, pranja rublja, održavanja apartmana pa im onda ispada sve skupo. A raditi s najnižom satnicom ni radniku ni vlasniku nije isplativo – kaže nam Marijo Perić, vlasnik obrta za čišćenje.

Iskustva agencija kažu da u moru nezaposlenih mladih ljudi, najčešće se metle i deterdženata hvataju dobro držeće penzionerke, ali čak i zaposlene žene. Tako se nerijetko službenice u banci, pošti i drugim uredima vikendom jave čistiti za dnevnicu, osobito onu na brodovima za iznajmljivanje gdje se zaradi od 200 do 400 kuna.

Gradske nezaposlene mlađe žene uglavnom ne žele raditi te poslove, pa agencije svako jutro kombijima obilaze sela Dalmatinske zagore odakle dovode žene za čišćenje apartmana i poslije ih vraćaju kući, pričaju nam iznajmljivači. Što će tek biti u "špici", može se samo pretpostaviti., piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:21