KUPUJEMO IH 12

AMERIKANCI SU NAM POMALO NEOČEKIVANO PONUDILI POTPUNO NOVE BORBENE AVIONE F-16 Moguća cijena? Evo koliko ih je nedavno platila jedna arapska država

 
F-16V Fighting Falcon Viper
 Profimedia, Zuma Press - Archives

U srijedu poslijepodne hrvatski ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će Hrvatska do 2022. imati 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova, okrivši da je do utorka u 14 sati Ministarstvo obrane RH dobilo četiri ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova od SAD-a, Izraela, Grčke i Švedske.

- Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene - otkrio je ministar Krstičević nakon susreta s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen u Zagrebu. Konačna odluka o odabiru jedne od ponuda bit će donesena za dva mjeseca, a Krstičević je istaknuo da će ključni parametri njihova izbora biti karakteristike i sposobnosti zrakoplova, cijena, međudržavni sporazum i paket gospodarske suradnje.

I dok u ponudama Grčke, Izraela i Švedske nije bilo iznenađenja, Amerikanci su pomalo neočekivano ponudili nove, a ne polovne F-16 zrakoplove. S obzirom na tu činjenicu, vjerojatno je riječ o F-16V varijanti ovih višenamjenskih borbenih zrakoplova.

Riječ je o najnovijoj varijanti F-16 zrakoplova, koji se u mnogim inačicama proizvodi još od 1973. godine otkad su General Dynamics i Lockheed Martin proizveli preko 4500 komada. F-16V prvi je put predstavljen na aeromitingu u Singapuru 2012. godine, prvi let imao je 21. listopada 2015., a s nadogradnjom starijih F-16-ica u nekim državama (Tajvan) počelo se ove godine.

Lockheed Martin ističe da je riječ o tehnološki najnaprednijem borbenom zrakoplovu četvrte generacije (iako i najnoviji JAS39 Gripen E spada u tu kategoriju), u kojem su ugrađena znatna tehnološka poboljšanja u odnosu na prethodne varijante. Između ostalog, F-16V ima moderni aktivni elektronički radar Northrop Grumman APG-83, koji omogućuje preciznije otkrivanje meta (kojih može pratiti i do 20 u isto vrijeme) na većim udaljenostima. Tu su i novi CPD displej koji omogućuje bolji pregled situacije u borbenim uvjetima, novi navigacijski sustav i opremu za elektroničko ratovanje.

Zrakoplov bi i dalje koristio F-100 Pratt & Whitney turbomlazni motor koji mu omogućuje brzinu od 2 Macha i borbeni dolet od najmanje 550 km (vjerojatno i veći od toga), iako neki portali spominju i potencijalnu ugradnju Pratt & Whitney 119 turbomlaznih motora, koji imaju još bolje karakteristike. Što se naoružanja tiče, F-16V može nositi niz zrak-zrak projektila kratkog i srednjeg dometa (uključujući AIM 120 AMRAAM koji ima mogućnost praćenja mete u letu), projektile zrak-zemlja i razne bombe.

Ovaj model je, osim želje za nadogradnjom postojećih modela, napravljen s ciljem prodaje u azijskim državama, naročito Indiji, koja želi zamijeniti svoju ostarjelu flotu Migova 21 i 23. I dok se Indijci još uvijek dvoume između F-16V i Gripena E/F, Bahrein je prošlog mjeseca odlučio potpisati ugovor vrijedan 2,78 milijardi dolara za kupnju 19 F-16V borbenih zrakoplova, uz mogućnost nadoplate od milijardu dolara kako bi nadogradili postojeću flotu od 40 F-16 Block 20 zrakoplova, pisao je flightglobal.com.

Ako bismo to malo preračunali, ispada da F-16V po komadu košta 146 milijuna dolara, što znači da bi Hrvatska, po toj cijeni, za 12 takvih zrakoplova platila 1,8 milijardi dolara. Naravno, pod pretpostavkom da su Hrvatskoj doista ponuđeni ti avioni i da će cijena biti jednaka onoj koju će platiti Bahrein, što nikako ne mora biti slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:37