SMIJENJENA ŠEFICA NO HRT-a

ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT To što mi je HDZ napravio nisu radili ni komunisti! Oni bi barem simbolično zadovoljili formu dajući priliku ljudima da se brane

 
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Anja Šovagović Despot dojučerašnja je predsjednica Nadzornog odbora HRT-a koji je Hrvatski sabor raspustio i to nakon što su prezentirali izvještaj o radu NO-a HRT-a za 2016. zbog kojeg su kontaktirali DORH.

Iz HDZ-a neslužbeno vam spočitavaju da ste Radmanov odbor. Kako sad to?

- O tome kakva je HDZ stranka najbolje govori njihova službena stranica na kojoj sam ja još uvijek predsjednica Odbora za kulturu, premda sam ostavku na tu funkciju dala prije godinu i pol. A ako nisu u stanju urediti vlastitu internetsku stranicu, vrlo ozbiljno sumnjam u sposobnost da urede bilo što, a kamoli da se sjećaju da je Nadzorni odbor, čija sam ja bila predsjednica, dao prijedlog za razrješenje g. Gorana Radmana u Hrvatski sabor i taj je Sabor to potvrdio, odnosno razriješio ga je. Razrješenje smo tražili jer nije uveo razdvajanje poslovnog od komercijalnog računovodstva. G. Radman je nakon toga imao sat i pol HRT-ovog programa u kojem je na konferenciji za tisak dao svoje očitovanje. I to je navedeno u našem izvješću.

Jasen Mesić kaže da Sabor ne štiti kriminal. Zbog čega su vas onda, po vašem mišljenju, razriješili u Saboru?

- Predsjednik Odbora za medije naveo je da je Nadzorni odbor pozivao kandidate prijavljene na javni natječaj da ustanu tužbom protiv odluke Hrvatskog sabora o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a. To je jedan od razloga za razrješenje. Međutim, zaboravio je da se glavni ravnatelj bira na javnom natječaju, a da zakon propisuje da svaki kandidat koji je prijavljen na natječaj ima pravo pokrenuti sudski spor protiv odluke o izboru i imenovanju, ako smatra da na koncu izabrani kandidat ne ispunjava propisane uvjete, ili ako je došlo do bitne povrede natječajnog postupka. Dapače, onaj tko raspisuje natječaj dužan je svim kandidatima poslati obavijest o rezultatima natječaja s uputom o pravnom lijeku. Tako kaže zakon koji se jednako odnosi na Hrvatski sabor i sve njegove zastupnike, uključujući i predsjednika Odbora za medije.

O tome koliko je Miroslav Krleža aktualan u svom romanu ‘Na rubu pameti’, a da ne govorim o drami ‘Gospoda Glembajevi’, u kojoj ću uskoro zaigrati barunicu Castelli, govori podatak da smo nakon razrješenja u Hrvatskom saboru, po nalogu glavnog ravnatelja HRT-a, dobili dokumente koji se dostavljaju Nadzornom odboru na prethodnu suglasnost, sukladno članku 19, stavak 1, podstavak 14 Statuta HRT-a, sukladno članku 23, stavak 1, podstavak 10 Zakona o HRT-u, te dokument sukladan članku 40, stavku 3 Statuta HRT-a. Na to samo mogu reći - oprosti im Bože jer ne znaju što čine.

U javnosti je odjeka imao Vrdoljakov ugovor s HRT-om koji, navodno, sadrži 130 tisuća kuna godišnje na ime autorske suradnje, što je sam redatelj demantirao. Poslali ste dodatno obrazloženje oko Vrdoljakovog ugovora u Sabor, što ono sadrži?

- Dodatno objašnjenje je označeno poslovnom tajnom, pa ga ne smijem komentirati. S obzirom na to da je poslano u Sabor, jedino su saborski zastupnici oni koji znaju što piše u objašnjenju. Za komentare možete pitati njih. Vrdoljak osobno nije bio predmetom našeg nadzora. Predmet našeg nadzora bili su honorari vanjskih suradnika i agencijskih zapošljavanja u odnosu na zaposlenike HRT-a jer smo uočili nesrazmjer vanjskih suradnika i njihovih honorara u odnosu na veliki broj zaposlenika koji primaju mjesečne plaće, a da im nije omogućeno pravo na rad, što je dužnost svakog poslodavca.

Što vas je točno potaknulo da izvještaj o radu NO-a HRT-a pošaljete DORH-u?

- Na vaše pitanje odgovor se nalazi u izvješću NO-a o radu NO-a HRT-a u 2016. Ono je jednoglasno usvojeno na 41. sjednici NO-a HRT-a, isti dan poslano je predsjedniku Sabora, kao i Odboru za medije, a netom nakon što je zaprimljeno u Sabor objavljeno je na saborskim web stranicama. Svatko koga to zanima, može pročitati izvješće NO-a. Ono što smatram amaterskim jest činjenica da ovaj NO nije u Saboru obranio niti izvješće za 2015. jer još ta točka nije ni stigla na dnevni red, a niti izvješće za 2016. nismo stigli obraniti jer smo prethodno razriješeni.

Sama ta činjenica da nismo dobili prigodu Saboru, koji je vlasnik HRT-a, prenijeti osnovne kritičke točke za koje smatramo da su uzrok lošeg poslovanja kuće, dovoljno govori o tome da se problemi ne žele ni pokušati rješavati. Za Boga miloga, u vrijeme komunizma unaprijed osuđivani bili su pozivani na saslušanja kako bi se makar simbolično zadovoljila forma. Ja sam bila na saslušanju zbog hodočašća u Rim 1982. za vrijeme pontifikata pape Wojtyłe. Nakon toga bila sam saslušana u Petrinjskoj, saslušanje je trajalo osam sati i tek nakon toga mi je milicija uzela passaporto!

Slijedi vam uloga barunice Castelli u Dubrovniku i ostali ste bez političkih funkcija. Kako se osjećate?

- Ne smatram funkciju predsjednice NO-a HRT- a političkom funkcijom, dapače, sve sam učinila da to bude odgovorna i savjesna funkcija, isključivo za dobrobit jedne od najvećih kulturnih institucija u Hrvatskoj.

Jedina politička situacija koja se dogodila u vezi s Nadzornim odborom jest naše razrješenje. Željela bih zahvaliti Katarini Bakiji, Miroslavu Grgiću, Šenolu Selimoviću, Mariju Ragužu, koji je bio naš član, kao i Dariju Špeliću, na sjajno obavljenom poslu, stručnosti, kao i savjesti kojom su obavljali posao u NO-u. Mijenjala ovu situaciju ne bih nikada.

Više mi vrijede naše uglavnom jednoglasne odluke u većini zaključaka koje smo donosili u dvije godine, nego bilo koja funkcija. Kao i prijateljstva koje smo ostvarili tijekom ove dvije godine. Kako sam već i spomenula, uloga barunice Castelli, na kojoj radim otprilike tri mjeseca, nakon svih ovih događaja melem je za dušu. Ta bezgranična energija i jedna divlja sloboda koja barunicu i odvede u smrt, pred Leoneove škare, ispunjava me dodatnim veseljem jer se na koncu bavim umjetnošću i kreativnošću, a to česta privilegija. Na kraju krajeva, mogu reći da sam sretna žena i s velikim ću guštom na kraju predstave izreći rečenicu: ‘Lijepe ste svinje svi vi zajedno! Ubojice i varalice, pravo je rekla stara Barboczyjeva’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:40