INTERVJU ZA RTL

ANTE RAMLJAK NAJAVIO VELIKA IZNENAĐENJA U AGROKORU 'Bit će ih dosta, i to drastičnih, pogotovo u pogledu ispravaka vrijednosti'

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Izvanredni povjerenik Vlade u Agrokoru Ante Ramljak dao je u srijedu intervju u emisiji RTL Danas u kojem se na početku osvrnuo na slučaj prebacivanja državnog novca iz tvrtke u vlasništvu Nexus fonda u koncern.

- Znali smo za tu informaciju u samom početku kada je krenuo postupak. Bilo je pitanje vremena kada će biti iskomunicirano s institucijama s kojima je trebalo. Ono što je važno je to što je u tom trenutku kada je otvoren postupak, Agrokorov dug prema Nexusu tretiran u skladu sa svim ostalim dugovima, rekao je Ramljak.

Na pitanje ima li još sličnih slučajeva, Ramljak je odgovorio da su mu poznata dva slučaja direktnog financiranja.

Novinar ga je zatim pitao je li to netko namjerno iskombinirao da taj novac završi u Agrokoru, na što je Ramljak uzvratio kako on nije to istražio, ali je napomenuo kako postoje pravila po kojima takva vrsta fondova za gospodarsku suradnju moraju dobiti odobrenje za ulaganje i onda prema tim odobrenjima moraju ulagati.

- Činjenica je ta da su oni dobili odobrenje za ulaganje u potpuno jednu drugu vrstu projekta. Trebao je ukupan iznos u Zagreb-montažu, a zašto su oni polovicu tog iznosa prebacili kroz pozajmicu Agrokoru, ja ne znam. Mi imamo činjenicu da je to Agrokorov dug prema njima, taj će dug biti tretiran u sklopu svih ostalih zaduženja koje grupa ima. Vidjet ćemo koliki ćemo dio duga vratiti, rekao je Ramljak.

Potvrdio je i informaciju da je u zgradi koncerna osiguran prostor istražiteljima DORH-a kako bi im se olakšao posao.

- Osigurali smo prostorije zbog neke lakše komunikacije i lakšeg pregleda dokumentacije. Nemojte me hvatati za brojku i riječ, ali ljudi rade svoj posao i rade ga dobro, rekao je.

Ramljak tvrdi da je optimističan i vjeruje da će restrukturiranje koncerna uspjeti.

- Znate, u onom trenutku se moglo dogoditi da je bio totalni krah i kaos, sada nije takav slučaj i mislim da se to neće dogoditi. Hoće li biti pojedinačnih slučajeva gdje će se otvarati predstečajne nagodbe - da, bit će ih još, pored već ovih otvorenih. Ima jedna situacija koja se sada dogaađa, a ta je da vlasnici tih kompanija opravdavaju svoja loša poslovanja samom situacijom oko Agrokora. Za neke kompanije nije samo Agrokor kriv, istaknuo je Ramljak.

Nije htio otkriti što je dosad utvrdila revizija.

- Vi znate da sam ja odmah u prvim danima od otvaranja postupka rekao da se ne mogu osloniti na nijednu službenu brojku iz zadnjeg službenog izvještaja iz 9. mjeseca prošle godine koje je uprava Agrokora izdala. Revizija će biti izdana sredinom devetog mjeseca, konsolidirani izvještaj. Sada počinjemo s prvim izvještajima pojedinačnih kompanija, a tu će biti dosta iznenađenja, i to drastičnih. U smislu jako puno ispravaka vrijednosti, rekao je Ramljak.

Novinar ga je zatim pitao tko će biti novi vlasnik Agrokora.

- Ivica Todorić je formalno i nominalno još vlasnik Agrokora, mada svi zaboravljamo instrumente financiranja gdje su založene te dionice na investitorima koji su pravi vlasnici Agrokora, ali na kraju kada se bude radila nagodba i kad se dio zaduženja kreditora bude vraćao njima - on će se vraćati kao oblik vlasništva - jer se nema dovoljno novca za vratiti. To će vjerojatno biti banke, ali i dio će se prodavati na otvorenom tržištu, pojasnio je.

Novinar ga je pitao i kako gleda na posljednji istup Ivice Todorića, u kojemu je između ostalog apelirao da se Agrokor spasi u obliku u kakvom ga je on ostavio.

- Bit ću sad otvoren i iskren. Pročitao sam naslov i dalje nisam uopće htio čitati tekst. Ja mislim da je on jako dobro svjestan svih postupaka i svega što je bilo u kompaniji. Nisam pročitao tekst jer je to njegov pokušaj opravdanja, a on je zadnja osoba koja bi trebala dijeliti savjete kako sačuvati Agrokor. Sada nam nije fokus da se bavimo s obitelji Todorić, već da spasimo što veći dio gospodarstva. Agrokor bi trebao usporiti BDP, ali ga neće srušiti. A mnogi su očekivali to, izjavio je na kraju Ramljak za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:11