VELIKA HRVATSKA, SRBIJA I ALBANIJA

AUTOR TEKSTA KOJI JE IZAZVAO BURNE REAKCIJE U CIJELOJ REGIJI OSTAJE PRI SVOME 'Bosna bi ostala bazirana na Sarajevo, a možda bi dobili i Srebrenicu'

 Reuters, Hanza Media

Timothy Less, bivši diplomat i britanski konzul u Banja Luci, za ugledni časopis Foreign Affairs pisao je o 'Velikoj Srbiji, Albaniji i Hrvatskoj kao rješenju za trajni mir'.

Po njegovoj kontroverznoj teoriji, podjela je neophodna za očuvanje mira na Balkanu, a najviše bi ispaštala Bosna i Hercegovina, koja bi bila podijeljena između Velike Srbije i Velike Hrvatske, piše N1.

Što se tiče Republike Srpske, Less više vjeruje u stvaranje svojevrsne unije sa Srbijom, gdje bi Republika Srpska bila pokrajina, nego u nezavisnost ovog entiteta.

- Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju biti nazavisna država. Niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutarnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine. U praksi, Republika Srpska nije u stanju opstati kao entitet, već bi trebalo postati autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom. Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao biti da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome trebaju odlučiti ljudi na terenu, a ne ja.

Hrvatsko pitanje Less bi riješio uspostavom trećeg entiteta, koji bi imao pretenziju pripajanja Hrvatskoj.

- U ovom trenutki to nije veliko političko pitanje, ali je moguće. Neke će se stvari morati dogoditi. Vidim da se javljaju tvrdi nacionalistički sentimenti, s idejom apsorpcije hrvatske manjine time što će se proširiti hrvatska država.

- Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS s bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebali o tome raspravljati - kazao je u intervjuu za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:49