DAN UOČI KANDIDATURE

Bandić Milanoviću: Ne izbacuj me iz stranke, zamrznite mi članstvo!

Zagreb, 291009. Starogradska vijecnica, Cirilometodska 5.Sjednica gradska skupstine. Na slici: gradonacelnik Zagreba Milan Bandic zaokupljen papirima i poslom. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Prije nego što objavi svoju kandidatutru za predsjednika države - što će učiniti sutra - Milan Bandić odlučio je napraviti još jedan taktički korak: zatražio je zamrzavanje članstva u SDP-u na 90 dana.

DRAMA NA SJEDNICI SDP-a: Bandić posvađao Zlatka Komadinu i Zorana Milanovića

Pismo u kojemu to traži poslao je danas u tajništvo zagrebačke organizacije i u sjedište stranke na Iblerov trg.

Statut stranke je jasan

Bandić zna da njegov zahtjev neće proći jer mu je iz vrha SDP-a već nekoliko puta jasno poručeno da će automatski, po članku 15 Statuta, biti isključen iz stranke čim objavi kandidaturu.

Čak je i šef njegove mjesne organizacije SDP-a na Peščenici Dragan Vučić danas rekao: - Ne možemo drugačije nego po Statutu. A Statut je jasan: ako se član kandidira bez odobrenja stranke, slijedi brisanje iz članstva.

No, Bandić je i dalje uvjeren da ima pravo ostati u SDP-u sa zamrznutim članstvom. Njegovi najbliži suradnici kažu da im je rekao: “Imam člansku iskaznicu SDP-a broj 2, a kako vlasnik iskaznice s brojem 1 više nije živ, sada je moja iskaznica broj 1”!

- Ako hoće zamrzavanje, neka člansku iskaznicu stavi u frižider - poručuju Bandiću iz središnjice stranke.

Politički autizam

Od Bandićevih suradnika doznajemo da mu posebno smeta to što ga iz stranke žele izbaciti ljudi koji su u SDP ušli puno poslije njega, pri čemu misli i na stranačkog šefa Zorana Milanovića.

“Neću dopustiti”, rekao je svojim suradnicima, “da me iz stranke izbacuju oni koji su u njoj svega nekoliko godina i koji su u nju ušli zbog karijerizma”. Kako nam je prepričao isti sugovornik, Bandić sebe i dalje smatra pravim SDP-ovcem jer, rekao im je, “nitko ne može izbaciti socijaldemokraciju iz mene, ja nisam samo član stranke, ja živim socijaldemokraciju”.

- Bandića u SDP-u živciraju politički autizam i uskogrudnost. Za njega je Hrvatska ispred stranke, pa se odlučio kandidirati jer smatra da se hitno mora nešto poduzeti da se Hrvatsku izvuče iz ekonomskog i političkog gliba. Učinit će to jer nema vremena za čekanje, kao što ima SDP - kaže jedan od najbližih Bandićevih suradnika iz SDP-a.

Bandić je, međutim, priznao svojim stranačkim prijateljima da vrhu SDP-a posebno zamjera način na koji su provedeni unutarstranački izbori za predsjedničkog kandidata. Bandić, naime, smatra da je taj proces bio nedemokratski i da njemu nije dana prilika da postane predsjednički kandidat.

Traženje alibija

Primjedbe na proceduru izbora imali su i neki drugi članovi stranačkog vodstva, ali većina je uvjerena da Bandić sada samo traži alibi za odluku koju je donio već puno prije. - Bandić je mogao na Predsjedništvu reći da se želi kandidirati, mogao je doći i na Glavni odbor i kandidirati se, ali to nije učinio. Mislim da je on davno prije odlučio krenuti svojim putem - kaže potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Problem je bio neizbježan

Bandić je već pokušao popeti se i na vrh SDP-a, ali mu to nije uspjelo jer nije dobio potporu članstva. Među članovima vodstva stranke prevladava mišljenje da bi Bandić izgubio i utrku za SDP-ovu predsjedničku nominaciju, te da se zbog toga i nije uključio u nju.

- I da se nominirao, mislim da članstvo ne bi izabralo Bandića za kandidata i u tom bi slučaju opet nastao problem. Teško se mogla izbjeći ova situacija - smatra članica Predsjedništva Biljana Borzan. Za člana Predsjedništva Vojka Obersnela nema dileme da je Bandić najodgovorniji za situaciju u kojoj se našao.

- Problema ne bi bilo samo u slučaju da je stranka odmah odlučila da će Bandić biti naš predsjednički kandidat. Ali on to nije mogao biti jer ga članstvo ne bi podržalo - kaže Obersnel.

Bandićeve će suradnike SDP potpuno ignorirati

Nakon što Bandića izbrišu iz članstva, zagrebačku organizaciju SDP-a privremeno će voditi njegov sadašnji zamjenik Ivo Jelušić. Pitanje je, međutim, što će biti sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević, Duškom Ljuštinom, Slavkom Kojićem ili Davorom Jelavićem, Bandićevim suradnicima koji će aktivno sudjelovati u njegovoj kampanji? Prema Statutu ih se ne može automatski isključiti iz stranke jer se nisu kandidirali.

- Svatko tko bude radio protiv SDP-ova predsjedničkog kandidata, trebao bi razmisliti je li mu mjesto u SDP-u. Ali mi se nećemo baviti lovom na vještice, nego ćemo se posvetiti kampanji Ive Josipovića - kaže Jurica Meić, jedan od najvećih Bandićevih kritičara u zagrebačkom SDP-u.

U središnjici SDP-a također tvrde da se neće zamarati Bandićevim suradnicima.

- Tko su uopće oni bez Bandića? Nitko ih neće isključivati, nego ćemo ih ignorirati - poručuju iz SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:06