BEZ IKAKVIH PROVJERA

Bez problema smo mogli na tribine unijeti bilo što

Počelo je fantastično, ali ubrzo je skupina mladića počela ciljano izazivati nered i pozivati druge da pjevaju ustaške pjesme, kaže bodritelj “vatrenih”
 čitatelj

Da se nešto sprema običnim navijačima bilo je jasno gotovo od početka utakmice. Oko sedmog, osmog reda između gola i kornera počele su se formirati grupe po desetak, petnaestak navijača koji su se ponašali neobično, nagovarali ostale da krenu sa skandiranjem ustaških parola i provocirali nerede. Bili su odjeveni uglavnom u crne trenirke s kapuljačama, bez navijačkih obilježja.

- Počelo je fantastično, cijela tribina je navijala, amtosfera je bila savršena. Ali ubrzo smo shvatili da nešto nije u redu - kaže jedan od navijača koji je od grupe huligana bio udaljen samo nekoliko metara.

Umiješani u masu

A oni su izvikivali ustaške parole, vijorili zastavu sa slovom U i pozivali ostale da im se pridruže. Pomiješali su se s običnim ljudima, od kojih su neki na utakmici bili s djecom.

- Ostali navijači nisu nasjeli, nisu im se htjeli priključiti, micali su se od njih i psovali ih. Ljudi su ubrzo postali nervozni i atmosfera je bila jako naelektrizirana - kaže i dodaje da se tada i on odlučio maknuti.

S bratom s kojim je došao na utakmicu povukao se sve do 15. reda.

A onda, kad su se francuski specijalci počeli postrojavati pred tribinom, svima je bilo jasno - počinje.

Nakon što su teren zasuli bakljama, huligani su se pokušali razbježati i sakriti u masi, a u međuvremenu su se sukobili s ostalima na tribini.

- Rulja je navalila na njih, pokušali su ih uhvatiti, spriječiti, bilo što - prepričavaju nam očevici.

A onda se sve smirilo.

- Nakon čitavog tog kaosa po tribini su krenule glasine da je tek počelo, da će uslijediti novi neredi, da će se sve preliti na ulicu, ali srećom stalo je na bakljama. Jedna grupa pokraj mene, ne znam jesu li bili počinitelji ili samo pomagači, komentirala je da su se loše ogranizirali i da se na kraju nije odvilo sve kako je bilo zamišljeno. Francuzima je, izgleda, bilo najvažnije da se nitko od njih ne probije na teren među igrače - kaže jedan od navijača.

Svi oni s kojima smo razgovarali dan nakon nereda naglasili su da je osiguranje na stadionu bilo katastrofalno.

- Ulaz na stadion podijeljen je u dvije točke. Na prvoj, udaljenoj oko 60 metara od samog stadiona, pretres uopće nije bio ozbiljan. Redar mi je, primjerice, uzeo jaknu koju sam nosio u rukama i samo je prepipao izvana. Kad je napipao predmet u njoj, pitao me što imam u džepu, ja sam mu rekao cigarete, a on mi ju je vratio a da nije provjerio što je doista u jakni - kaže jedan navijač iz Zagreba.

Druga kontrola provodila se na samom ulazu u stadion. To je izledalo loše. Nisu se formirali redovi već su se navijači gurali oko ulaznih vrata, gdje su redari ponovno prepipavali gledatelje.

- Tu su mi opet prepipali jaknu i pronašli olovku. Tek kad sam rekao da je slobodno bace, doista su je i oduzeli. Nakon toga su mi pregledali kartu, ali ne i dokumente.

Slično prepričavaju i drugi.

Manjkave mjere

Famozni pretresi i najavljene oštre mjere osiguranja svode se na ulazima na stadion na tek letimično prepipavanje, a mnogi su na stadion unosili limenke piva bez skrivanja, samo zataknute u džepove.

- Ne provjeravaju uopće odgovaraju li imena otisnuta na ulaznicama imenima na osobnim dokumentima. Bio sam na obje utakmice i nitko me niti jednom nije legitimirao. Samo kratko prepipavanje od nekoliko sekundi i unutra si - govore.

Koliko su pojedini aspketi osiguranja apsurdni najočitije je na primjeru fotoreportera koji, za razliku od navijača, prolaze rigorozne kontrole, pregledavanje opreme i nadzor. Oni na stadion moraju doći tri i pol sata ranije na posebni ulaz, ali ako zalutaju, stadionom se mogu potpuno slobodno kretati bez previše pitanja.Njihovi službeni automobili pak, često označeni službenim simbolima Europskog prvenstva, bez problema prolaze kroz policijske i vojne check-pointe, pa su se tako događale situacije da zalutaju na treninge zatvorene za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:26