PROMETNI KOLAPS ZBOG SNIJEGA

BIJES ZBOG NEMARA ZIMSKIH SLUŽBI Udruge cestovnih prijevoznika optužuju: 'To je nedopustivo, vozači su izloženi najgorim uvjetima. Upitne su i plaće'

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražila je u utorak da se istraži odgovornost za nerad hrvatske zimske službe, zbog koje teretna vozila stoje prisilno zaustavljena već četiri dana, dok su vozači izloženi najgorim uvjetima i hladnoćama, te prepušteni sami sebi.

Sramotno je, kažu prijevoznici u priopćenju, da zbog vremenskih uvjeta dolazi do kolapsa sustava i u prohodnom dijelu zemlje, kao primjerice na potezu Zagreb - Goričan, jer dok susjedna Slovenija može osigurati nesmetan protok prometa sve do graničnih prijelaza na hrvatskoj strani vozila se zaustavljaju i stoje danima.

Nedopustivim ocjenjuju da u današnje vrijeme, uz dostupne modele vremenske prognoze, dobiju odgovor kako je, primjerice, na području Varaždinske županije ponestalo soli ili da služba nije pripremljena.

"Nitko ne razmišlja o tome da za takvo vozilo tvrtka više neće moći osigurati ni plaću niti davanja koja država traži i uzima, a istovremeno ta država ne pruža uvjete za normalan i nesmetan rad", ističe se u priopćenju.

Ogorčeni "neradom, nepripremljenošću i neadekvatnim postupanjem" zimske službe u Hrvatskoj, traže odgovornost svih uključenih u njezin rad i koordinaciju.

Udruga će održati zajednički sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta u petak, 2. ožujka, a traži da se tom sastanku odazovu "adekvatni ljudi koji znaju svoj posao i ovlašteni su donositi odluke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:09