SMJEŠTEN NA ODJEL INTENZIVNE NJEGE

BIVŠEM PREMIJERU OPERIRAN KARCINOM Što sada očekuje Ivu Sanadera i kakve su liječničke prognoze

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu jučer je na Klinici za urologiju KBC-a Zagreb operiran karcinom prostate. Prema liječničkim informacijama, operacija je protekla dobro, odnosno bez komplikacija, a Sanader je potom prebačen na odjel intenzivne skrbi, gdje će biti sve dok mu se stanje ne stabilizira.

Potom će biti prebačen na bolnički odjel Klinike za urologiju, gdje će vjerojatno ostati oko tjedan dana ako tijek oporavka bude uobičajen za tu vrstu operacije. Liječnici kažu da će se tek po završetku patohistološkog nalaza, što obično traje između sedam i deset dana, znati o kojoj se vrsti zloćudnog raka prostate radi jer o tome će ovisiti i daljnje Sanaderovo liječenje.

Različiti tipovi

Naime, postoje različiti tipovi raka prostate. Oni agresivni rastu brže i brže se šire na okolna tkiva pa su onda i prognoze uspješnosti liječenja lošije.

No, radi li se o agresivnoj ili manje agresivnoj bolesti može pokazati tek patohistološki nalaz tkiva koje se uzima tijekom operacije. Istina, i prije operacije često se rade punkcije, ali one nisu potpuno pouzdane u dijagnostici. Nažalost, kod starijih je muškaraca rak prostate u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj relativno česta bolest, a po učestalosti i smrtnosti na drugom je mjestu svih zloćudnih bolesti muškaraca.

Način liječenja i intenzitet ovise o vrsti karcinoma i njegovoj proširenosti, a najčešće se primjenjuje hormonska i kemoterapija te zračenje. Inače, već gotovo dva mjeseca u javnosti se govori o mogućoj teškoj Sanaderovoj bolesti, ali kako je u tijeku i suđenje bivšem premijeru, javnost je bila sklona protumačiti njegove boravke u bolnici kao mogući izgovor za odgodu ročišta. No, informacije iz bolnice govore da se prije nešto više od mjesec dana prvi put posumnjalo na mogući karcinom prostate, a dodatne pretrage su to i potvrdile.

Dodatni rizici

Uobičajeno je da se odmah nakon dijagnoze napravi i operacija, ali s obzirom na to da Sanader ima i neke dodatne rizike, pričekalo se s kirurškim zahvatom.

Naime, već ranije je bivši premijer bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb zbog fibrilacije atrija, odnosno nepravilnog rada srca te još nekih srčanih problema, kao i zbog dijabetesa. Prije dvije godine zbog srčanih je problema također bio u bolnici i tada mu je rađena tzv. elektrokonverzija kako bi se uspostavio normalan srčani ritam, što je tada potvrdila i sudska vještakinja, inače kardiologinja.

I u ovom je slučaju javnost detaljnije saznala o Sanaderovim zdravstvenim problemima od sudskog vještaka koji je rekao da trenutno boluje od raka prostate te da je potrebna operacija zbog koje neko vrijeme neće moći dolaziti na ročišta.

Na sud neće dolaziti barem dva mjeseca

Zbog lošega zdravstvenog stanja bivši premijer Ivo Sanader neće još najmanje dva mjeseca moći dolaziti na suđenja koja se protiv njega u povodu USKOK-ovih optužnica vode na zagrebačkom Županijskom sudu. To je jučer na raspravi u slučaju Fimi-Media ocijenio medicinski vještak urolog Tomislav Dujmenović kojega je sutkinja Irena Kvaternik angažirala da iz medicinske dokumentacije procijeni je li Sanader raspravno sposoban. Sljedeću raspravu zakazala je za 21. prosinca ove godine, a Sanaderovo zdravstveno stanje će, prema svemu sudeći, biti i razlog odgode u drugom postupku, tzv. aferi Planinska. (M. D.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:59