INTERVJU

Blaženka Divjak: Podržavam štrajk profesora na Hrvatskim studijima

 Darko Tomaš / CROPIX

Blaženka Divjak bivša je prorektorica Sveučilišta u Zagrebu i pročelnica Katedre za kvantitativne metode na Fakultetu organizacije i informatike zagrebačkog Sveučilišta. Otvoreno govori o stanju na Sveučilištu, studentskoj blokadi nastave i najavljenom štrajku nastavnika na Hrvatskim studijima.

Kako komentirate odluku Senata o zaustavljanju upisa na preddiplomski studij filozofije Hrvatskih studija?

- Odluka je iznenađujuća, kao i sama procedura. Dosad je procedura uvijek bila da su fakulteti davali svoje prijedloge upisnih kvota, koje je razmatrao Rektorski kolegij u širem sastavu. Ako je bilo dubioza, tada se izravno u razgovoru s čelnicima fakulteta dolazilo do kompromisa. To kompromisno rješenje dolazilo bi na Senat. Donošenje nulte kvote za filozofiju, kroz odluku Rektorskog kolegija u užem sastavu i bez suglasnosti sastavnice, iskakanje je iz dosadašnje procedure.

Što brine više - iskakanje iz procedure ili to da je Senat prihvatio takav oblik donošenja odluka?

- Brine me što su se u vrlo kratkom vremenu potpuno urušili akademski uzusi. U dvije-tri godine Uprava Sveučilišta promijenila je procedure vodeći se partikularnim interesima. Brine me i akademska zajednica koja pristaje na ovo što se događa. Prije tri godine ne bih rekla ni u snu da je to moguće.

Podržavate blokadu nastave i najavljeni štrajk profesora Hrvatskih studija?

- Svakako podržavam i štrajk i bunt studenata jer je to očito jedini preostali način za dolazak do rješenja. Naravno, bila bih zadovoljnija da se situacija uspjela riješiti u okviru institucija.

Ministar Barišić ograđuje se od situacije prizivom na autonomiju Sveučilišta.

- On je formalno u pravu u ovome slučaju jer je upisna politika autonomna odluka Sveučilišta. Tu mu se ne može zamjeriti. Druga je stvar što bi ministar trebao pojasniti zahtjeve iz reakreditacije Hrvatskih studija. Zahtjev, naime, nije bio ukinuti kvotu filozofije, to je samo zločesta interpretacija, a na nju se stalno poziva rektor Boras. Ne znam što on čita, ali ja to iz reakreditacije ne čitam nigdje.

Da razjasnimo, znači li upisna kvota nula ukidanje filozofije?

- De facto, da. Tko drukčije kaže, manipulira. To je odgođeno ukidanje studija u tri do četiri godine.

Sindikat znanosti zauzeo je oštro stajalište prema kojemu je niz posljednjih odluka Uprave Sveučilišta nezakonit, akademski neetičan i neprincipijelan jer upućuje na obračune s neistomišljenicima te gušenje slobode kritike na Sveučilištu. Slažete li se?

- Slažem se. I sama sam bila žrtva revanšizma na temelju činjenice da nisam u istome taboru sa sadašnjom upravom Sveučilišta i jer sam bila protukandidatkinja prof. Borasa u izboru za rektora. Revanšizam je stvarno na djelu. Podržavam priopćenje Sindikata, ovaj put su pogodili samu srž.

Kakav daljnji razvoj očekujete na Sveučilištu?

- Senat je u ovom sastavu poprilično instrumentaliziran pa Uprava Sveučilišta zapravo dijeli krivnju sa Senatom. Mislim da je teško očekivati da će se većina Senata usprotiviti i promijeniti odluke. Na potezu su instrumenti pravne države, tj. procedura provjere usuglašenosti odluka sa Zakonom. Bitni su ‘igrači’ Sindikat i studenti. Nažalost, moje je iskustvo da su stvarni predstavnici studenata, Studentski zbor, ruku pod rukom s Rektoratom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:31