GRADONAČELNIK LONDONA

Boris Johnson oduševljen Hrvatskom: 'Izbjegnite euro, hrvatski prijatelji. Želim naručiti Dingač i platiti ga u kunama!'

'Pokoriti se euru bio bi nevjerojatan neuspjeh, jer bi [Hrvati] time pokazali da nisu naučili ništa od teških lekcija iz novije balkanske povijesti'
 FOTO: Radio Narona

Gradonačelnik Londona Boris Johnson toliko je oduševljen svojim boravkom u Hrvatskoj ovog ljeta da je o tome napisao poduži članak objavljen u Telegraphu .

Johnson je pun riječi hvale za našu prekrasnu zemlju, njezine simpatične ljude i izvrsnu gastronomsku ponudu.

Gradonačelnik počinje članak hvalospjevom o morskim delicijama i vrhunskim vinima i sa žaljenjem konstatira da će ga zasigurno koštati mnogo više kad ih više ne bude mogao plaćati u kunama, već u eurima. Zato toliko zdušno i upozorava Hrvate protiv jedinstvene valute. No u opisu vina se zabunio, jer je Postup nahvalio kao vrhunsko bijelo vino, iako je ono crno. Ali je zato vrlo detaljno istražio povijest hrvatske kune i njezina imena.

- Pokoriti se euru bio bi nevjerojatan neuspjeh, jer bi [Hrvati] time pokazali da nisu naučili ništa od teških lekcija iz novije balkanske povijesti, napisao je Johnson.

- Ovaj narod nekako objedinjuje sve vrline slavenske i mediteranske kulture i fizičkog izgleda. Poptuno je jasno zašto su rimski carevi izabrali baš dalmatinsku obalu za svoje palače i zašto su ovdje dolazili na svoja ljetna bančevanja.

- Priroda je fenomenalna – more tirkizno, zrak miriši po mirti i majčinoj dušici, a čitav niz prelijepih otoka se pružao pred nama kao nekakvo jato zelenih kitova.

Osvrnuo se i na našu noviju povijest.

- Gdje god da odete u bivšoj Jugoslaviji vidjet ćete ožiljke ratova zbog kojih se zemlja raspala. U Dubrovniku crkve još uvijek nose ožiljke granatiranja Srba. Slične ožiljke naći ćete i u Mostaru, u kojem su Stari most raznijeli Hrvati. A na posterima uz cestu u Hrvatskoj vidjet ćete generala Antu Gotovinu, kojemu sude na Haaškom tribunalu, ali kojega u svojoj zemlji obožavaju kao junaka.

- Hrvatska je očito prosperitetna zemlja jer je čista, jer ima dobre ceste i jer se u njezinim klimatiziranim supermarketima može pronaći sve, baš kao u Austriji, piše Johnson.

- Hrvati obilježavaju svoje mjesto na svjetskoj pozornici sportom. Osvojili su tri zlatne medalje i šest medalja ukupno na Olimpijskim igrama ovog ljeta – što nije loše za zemlju od svega četiri i pol milijuna ljudi, kaže Johnson. Zato, zaključuje, Hrvatsku čeka prekrasna budućnost i zato se ne može načuditi što su Hrvati spremni zamijeniti "jednu federalnu strukturu osuđenu na propast drugom takvom strukturom".

Osim toga, upozorava da će Hrvatsku stalno ponižavati birokrati iz Bruxellesa i da se euro kao jedinstvena valuta ruga neovisnosti i državnom samoodređenju.

- Bit će to baršunasta tiranija, ali ipak tiranija. Zato izbjegnite euro, moji hrvatski prijatelji. Za deset godina ja se želim vratiti u Hrvatsku, naručiti bocu vrhunskog Dingača i platiti je u kunama, zaključio je Johnson.

Iako se o nekim činjenicama neispravno informirao – npr. piše da naša zemlja još nije napunila 20 godina i da će nam euro kao jedinstvena valuta biti nametnuta čim uđemo u EU, kao da država ne mora za to sama aplicirati i prije toga ispuniti kriterije iz Maastrichta – Johnson je oduševljen Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:19