ZAMJENIK ŠEFA HDZ-a

BRKIĆ SE OBRUŠIO NA PUPOVCA 'Neće on određivati sastav hrvatske Vlade! U ovoj zemlji odlučuju Hrvatice i Hrvati'

Milorad Pupovac i Milijan Brkić
 / HANZA MEDIA

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u ponedjeljak uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a da se Zlatko Hasanbegović svojom kadidaturom na nezavisnoj listi Brune Esih na zagrebačkim lokalnim izborama sam isključio iz stranke, dodavši kako se postavlja pitanje zašto je to učinio u trenutku kada je HDZ uspješno riješio krizu nastalu zbog zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

- Gospodin Hasanbegović, bivši član Predsjednišva HDZ-a kandidirao se na nezavisnoj listi Brune Esih i kao takav, temeljem statuta, akta na kojemu počiva funkcioniranje stranke, ne može više biti član HDZ-a. Dakle, sam je istupio iz HDZ-a, svojom kandidaturom bez suglasnosti stranke. Takvih smo slučajeva već imali u povijesti stranke, ovo nije nikakva iznimka - rekao je Brkić novinarima u stranačkoj središnjici.

Postavlja se pitanje, kaže Brkić, zašto je Hasanbegović to učinio u trenutku kada je HDZ uspješno riješio političku krizu koju su proizveli SDP i Most u Hrvatskom saboru, tražeći izglasavanje nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

- Zašto baš u ovom trenutku gospodin Hasanbegović, bivši član Predsjedništva, koji je legitimno izabran na Saboru stranke, poteže za ovakvim instrumentom, da se kandidira na nezavisnoj listi bez suglasnosti stranke, upitao je Brkić.

Zanimljivo je da oni koji su protiv politike stranke, kada su sjednice Predsjedništva, itekako podržavaju te odluke. Na zadnjoj sjednici Predsjedništva Hasanbegović je podržao odluku premijera Andreja Plenkovića da razriješi tri ministra iz Mosta. Tada mu to nije smetalo, a sada, s naknadnom pameti mu to smeta, dodao je Brkić.

Komentirajući izjavu Milorada Pupovca koji je rekao da će se raditi šira rekonstrukcija Vlade, Brkić je rekao da je Pupovac podržavao sve hrvatske vlade do sata, pa tako i onu bivšu u kojoj je Hasanbegović bio ministar.

- Ali isto tako gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade.

Podsjetio bih da je ovo hrvatska država, da u hrvatskoj državi, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati, da je ovo naša zemlja, a ne čija tuđa. I zamislite kako bi to bilo kad bih ja odavde govorio kako će gospodin Vučić u Srbiji rekonstruirati srpsku vladu. Tko sam ja i odakle meni pravo za tako nešto?, rekao je Brkić, a prenosi Dnevnik.hr.

- Znate kad određujete kad imate većinu? Kad predsjednik Vlade predloži nove ministre, vidjet ćemo tko ima većinu. U ovoj utakmici sada SDP i Most su gubitnici. Činjenica je da takav jeftini populizam i demagogija nikome ne koristi. Politička situacija je itekako stabilna, većinu smo dokazali, a sljedeća većina će se utvrditi kad predsjednik Vlade na sljedećoj sjednici predloži nove ministre", rekao je Milijan Brkić na pressici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:48