ZASTUPNICA U SABORU

BRUNA ESIH 'Razgovarala sam s Plenkovićem o lustraciji, sigurno će na tom polju biti promjena, postoji mnogo modela'

Bruna Esih
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Bruna Esih, nestranačka zastupnica izabrana u Sabor na listi HDZ-a, jedna je od onih koji su zagovarali ostanak Zlatka Hasanbegovića na čelu Ministarstva kulture i oštro se protivili imenovanju Nine Obuljen. Esih je u razgovoru za N1 obrazložila zašto je ipak podržala Andreja Plenkovića i njegovu Vladu.

'Moram iskazati svoje nezadovoljstvo određenim odlukama, posebno imenovanjem gospođe Nine Obuljen ministricom kulture', rekla je. 'Ne govorim napamet jer mi netko fizički ne odgovara, jer mi se ne sviđa, nego jer postoje određeni podaci o Nini Obuljen. Nazovimo to "krimenom" s kojim se netko treba nositi.'

Esih smatra da se trebalo odlučiti za treću osobu ili ponovno imenovati Hasanbegovića ministrom. 'Gospodin Hasanbegović u svojem je radu pokazao da je iznimno pošten i da se primio posla s onim stvarima s kojima se zadnjih dvadeset godina nitko nije htio. Dakle s korupcijom i određenim vezama i vezicama, od rodbinskih do ne znam kakvih, i htio je prekinuti tu praksu. Ne vidim ništa loše u takvom radu osim da bismo se svim mogli povesti takvim primjerom', nahvalila je Esih bivšeg ministra.

Što joj točno smeta kod Nine Obuljen nije detaljno komentirala. 'Mislim da je bilo dosta novinskih napisa oko toga i ne bih dalje htjela o tome govoriti. Među ostalim je tu i HAVC, stvari su još uvijek nejasne. Moglo se i o tome govoriti', kazala je Esih za N1. Odluku Andreja Plenkovića poštuje, ali 'isključivo zbog toga jer se povodi državnim i nacionalnim interesom'.

Esih još uvijek nije odlučila o čemu će se u Saboru zalagati, ali se vidi u brojnim temama. 'Bit će zasigurno niz tema u kojima se vidim i o kojima ću moći raspravljati', objašnjava.

Jedna od tema za koji je Esih pokazala interes je lustracija i kako kaže, o tome je već razgovarala s premijerom Plenkovićem. 'To zaista nije pitanje prošlosti, nego pitanje budućnosti. Mislim da smo o tome već dosta govorili i mislim da je zaista svima jasno, ali sama riječ nekome ne odgovara. Čak i kada govorimo o suočavanju s prošlošću, malo teže se ljudi prilagođavaju da je to termin koji dolazi iz Europe', smatra Esih.

'Sigurno će na tom polju biti određenih promjena', rekla je, ali nije otkrila točan model koga bi i kako lustrirala. 'O tome ćemo još vidjeti, postoji mnogo modela na koje se možemo pozvati', dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20