NESUGLASICE

ČAK SE I U HDZ-u PROTIVE MEDVEDOVOJ IDEJI Gradove i općine želi natjerati da financiraju braniteljske udruge: 'Ne dolazi u obzir da ovo povučem!'

Tomo Medved
 Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA

Zakonska obaveza svih 428 općina i 128 gradova da financiraju rad braniteljskih udruga sa 0,3 posto do jedan posto budžeta, odnosno maksimalno sa 250 milijuna kuna godišnje, kako se predlaže u Nacrtu prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima, mogla bi do drugog čitanja “nestati” ili doživjeti značajne izmjene.

Premijer Andrej Plenković, kako neslužbeno saznajemo, ministru branitelja Tomi Medvedu sugerirao je da se taj dio prijedloga “kvalitetnije doradi”.

U HDZ-u neformalno potvrđuju da će se zakon još dorađivati i da treba vidjeti hoće li se taj postotak obaveznog izdvajanja iz budžeta ipak smanjiti. Potvrđuju da treba “malo čvršće propisati pravila oko trošenja novca”.

- Ne dolazi u obzir da se povuče ova zakonska odredba - bio je izričit ministar branitelja Tomo Medved, jasno stavljajući do znanja kako mu nije na kraj pameti povući se pred kritičarima i odustati od novog nameta koji će opteretiti budžete lokalnih vlasti. Ipak, nije ostao gluh na svu silu kritika koje su se nakon prvog čitanja njegova zakonskog prijedloga u Saboru sručile na njega te poručuje da će biti korekcija.

- Imamo dva čitanja u Saboru i u skladu s prijedlozima koji su došli od klubova zastupnika, te pojedinih zastupnika, određene će se zakonske odredbe izmijeniti i dopuniti. U konkretnom slučaju ćemo pronaći najbolje rješenje - kazao je Medved, ne otkrivajući u kojem bi pravcu to rješenje išlo.

Među prvima koji su se pobunili na nove namete koji će bitno opteretiti lokalne proračune bili su (doduše off the record) iz Udruge gradova, poručivši Vladi kako su očekivali da ih barem pozove na razgovor i kaže gdje će naći izvore za financiranje braniteljskih udruga te pitali hoće li im država taj novac transferirati iz centralnog proračuna.

Međusobne optužbe

Ministar branitelja Medved kaže, međutim, kako je nacrt novog Zakona o braniteljima u sklopu javne rasprave poslan i Udruzi gradova i Udruzi županija te da je od njih dobio podršku.

- U Udruzi gradova i županija su dali apsolutnu podršku zakonu. Imam dopis Udruge gradova i Udruge županija u kojem su se izjasnili da prihvaćaju zakonski prijedlog - tvrdi ministar Medved.

Predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk (HDZ) ostao je zatečen kada smo ga suočili s ovom izjavom ministra branitelja, pa je zamolio da mu damo 15 minuta vremena kako bi u Udruzi provjerio kakvo je očitovanje otišlo u Ministarstvo branitelja.

- Dali smo načelno pozitivno očitovanje navodeći kako podržavamo udruge branitelja, ali smo i jasno ukazali na financijske aspekte i težinu financijskog problema, kao i na druge dionike u društvu koje se tiče ova problematika - odgovorio je u dogovorenom vremenu Turk, napominjući kako ne može kazati da je ministar rekao neistinu.

- Mi generalno podržavamo borbu za prava branitelja, ali ovo rješenje o obvezi gradova i općina nije najsretnije. Navodno će se od njega ipak odustati, ministar Medved je obećao da će se to pitanje bolje regulirati: da će novac biti strogo usmjeren te da će iznosi izdvajanja ovisiti o programima. Novac bi se, kao i dosad, trebao raspoređivati prema javnim natječajima, a ne da se isplaćuju fiksni iznosi bez plana i programa - komentirao je Đuro Bukvić, član HDZ-a i predsjednik udruga općina.

- Ako bi već iduće godine morali izdvojiti dio, to bi bio problem jer mi taj novac nemamo - kaže Bukvić.

Najoštriji kritičar prijedloga zakona je načelnik Primoštena Stipe Petrina koji tvrdi da bi takav dekret bio u izravnoj suprotnosti s ustavnim odredbom o samostalnosti lokalne zajednice da kreira i izglasava proračun. Poziva se na članak Ustava 136. i 137. koji kaže da su tijela jedinica lo­kal­ne i regionalne samouprave samostalna i imaju pravo na vlastite prihode kojima slobodno raspolažu. Sve bi drugo, opominje Petrina, bilo izravno kršenje tih ustavnih prava.

Tiha oporba

Slavko Kojić, posebni viši savjetnik zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i bivši pročelnik za financije Zagreba, smatra da se Ministarstvo malo zaletjelo kad je krenulo obrnutim redoslijedom: “propisalo iznos novca, ali ne i točnu svrhu”.

Sporno mu je i što se u prijedlogu zakona barata kolokvijalnim izrazom “izvorni prihodi”, a da on ne postoji ni kao znanstvena niti kao zakonska kategorija.

“Do izvornih prihoda se dolazi tako da se od ukupnih prihoda odbiju minusi iz prethodnih godina, ali i umanjeni za uzete kredite, namjenske prihode kao što su komunalna naknada i doprinos. Ministarstvo financija umanjivalo je i za decentralizirana sredstva, a to ovisi o onome tko slaže tablice…”, kaže Kojić i dodaje da bi prema tim tablicama iz 2016. godine izvorni prihodi Zagreba od 6,8 milijardi kuna proračuna iznosili 4,5 milijardi kuna, odnosno Zagreb bi braniteljskim udrugama morao dati između 13 i 34 milijuna kuna, a na razini Hrvatske taj bi se iznos popeo na 116 milijuna kuna”.

Iako je oporba secirala niz novih prava braniteljima i našla niz zamjerki, nitko na samoj sjednici prošli tjedan nije javno potezao pitanje oko financiranja. Tome je sigurno pridonijela i činjenica da su raspravu na galeriji pratili brojni predstavnici braniteljskih udruga.

Ideja da se novac za 1350 braniteljskih udruga uplaćuje po sili zakona iz gradskih i općinskih blagajni izazvala je prijepore u uredima gradonačelnika i općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:12