VIDEO, FOTO

ČETIRI ZAHTJEVA VLADI I SABORU Organizatori prosvjeda uputili snažnu poruku prema Markovom trgu

 CROPIX

Jednoipolsatnim prosvjedom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića više desetaka tisuća građana dalo je potporu nastavku provođenja kurikularne reforme. Reforma obrazovanja prilika je koju se ne smije propustiti, poruka je mase, zbog čega će organizatori prosvjeda i pismeno zatražiti od Vlade i Sabora donošenje rezolucije o obrazovanju kao strateškom nacionalnom interesu te donošenje zaključka o podršci reformi i ekspertnom timu za njezino provođenje na čelu s Borisom Jokićem.

Prosvjedi u 13 gradova

Među zaključcima skupa je i zahtjev Vladi da osigura novac i autonomiju provedbe reforme kao garancije bolje budućnosti Hrvatske.

Okupljanje u organizaciji Inicijative “Hrvatska može bolje” počelo je nešto prije 18 sati. “Ne zanimaju nas ni lijevi, ni desni, struka mora biti ispred politike” - poruka je poslana s prvog masovnog skupa građana ujedinjenih temom obrazovanja.

Osim u Zagrebu, prosvjedi potpore održani su u 13 hrvatskih gradova, među kojima je najveći odaziv zabilježen u Rijeci, gdje se prema procjenama okupilo oko pet tisuća građana uz pjesmu Damira Urbana, Mrleta (Let 3) i Rade Šerbedžije. Igor Štagljar, molekularni biolog, u Dubrovniku je podržao prosvjed poručivši da će zaustavljanje reforme školstva za Hrvatsku biti pogubno. Zagrepčane, kojih se prema zadnjim informacijama suorganizatora Sindikata hrvatskih učitelja okupilo gotovo 50 tisuća (policija procjenjuje da je na Trgu bilo oko 25 tisuća ljudi), pozdravio je, među ostalima, Mile Kekin iz Hladnog piva. Želja mu je, rekao je pjevač, da buduće generacije budu pametnije od naše i teže padaju na jeftina obećanja.

Pismo podrške dijaspore

Poruku u ime svih učenika Hrvatske na prosvjedu je poslao Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika:
- Želim poručiti političarima koji su bolje plaćeni od mojih učitelja da ne ruše i ne uništavaju moju budućnost, da povuku šape iz obrazovanja.

Sudeći po plakatima “Šustaru, na ovu feštu nisi pozvan”, dolazak ministra obrazovanja nije se očekivao. U prijepodnevnim satima ministar je preduhitrio prosvjednike, koji su u jednome trenu počeli skandiranjem tražiti njegovu ostavku, izjavom da mu ne pada na pamet otići iz Vlade. Napomenuo je i da bi volio da Boris Jokić, voditelj reforme, odustane od svog zahtjeva za razrješenje.

- Ni Boris, ni Predrag nisu ključni, nego reforma. Hajmo feštu odraditi i vratiti se u klupe. Novac je osiguran i čeka nas u EU fondovima. Malo je vremena, no uz malo dobre volje možemo to odraditi i već od nove školske godine krenuti s reformom - izjavio je ministar uoči prosvjeda na koji je stiglo najmanje 25 autobusa sindikalista iz raznih županija.


Šest svjetskih gradova dalo je podršku prosvjedu za bolje obrazovanje - London, Budimpešta, Pariz, Šangaj, Berlin i Bruxelles, dok je s Balija stigla fotografija poruke na pijesku “Hrvatska može bolje” i pismo podrške dijaspore.

Poruka učitelja ministru

“Mini zajednica Hrvata i miks Hrvata na Baliju u Indoneziji okupila se danas u šest popodne po našem vremenu kako bi dala podršku svim građanaima koji danas prosvjeduju za bolje sutra.

Borba za cjelovitu kurikularnu reformu prerasla je svoje okvire i postala borba za zdrav razum. Obrazovanje je prvi korak u borbi protiv zatucanosti, nacionalizma, vjerske netrpeljivosti, rasizma i fanatizma svake vrste”, poručili su iseljenici, uz podršku svima koji su jučer u Hrvatskoj izašli na ulice zbog boljeg obrazovanja.

A što misle o utjecaju politike na reformu prosvjednici su pokazali transparentima “Ni lijevo, ni desno, nego obrazovanje”, “Političare u Sabor, stručnjake u škole” i “Reforma je domoljubni čin”, a zašto je bitno obrazovanje pokazali su porukama “Kakva škola danas, takva Hrvatska sutra”, “Pitat će vas djeca gdje ste bili 1. lipnja 2016.” i “Hrvatska se voli znanjem”.

Na zagrebačkoj pozornici našle su se Ida Loher i Ana Hinić, učiteljice uključene u izradu kurikularne reforme.

- E, pa svi vi nesavjesni i zluradi političari, ovo je prvi put da su učitelji, nastavnici i profesori iznjedrili reformu. I zato vam je ne damo! - poručila je učiteljica Hinić. Ne damo vam - nastavila je - budućnost naših učenika. Niste je ničim zaslužili ma kojom se bojom kitili. Ovo je veće i važnije od vas, nećete nam je ukrasti. Ministru Šustaru učiteljice su poručile: - O ministre, dok ste vi spavali, učitelji su radili!

Podrška Borisu Jokiću

Prosvjednici su zahtijevali nastavak reforme u istome sastavu, pod vodstvom Borisa Jokića i njegova tima.

- Želimo da uz nas budu oni koji su reformu započeli, koji su nas usmjeravali od početka. To su Boris Jokić i ekspertna skupina. Oni su našu novu školu postavili na zdravi temelj suradnje, stručnosti i otvorenosti. Bili su nam podrška na svakom koraku, zarazili su nas entuzijazmom i u vjeri da Hrvatska želi i može bolje - poručila je učiteljica Ida Loher.
Skup je završen bez izgreda, nakon što je masa još jednom otpjevala himnu “Kad bi svi ljudi na svijetu”

ZAHTJEVI VLADI I SABORU

1. Garancija slobode prosvjetnim radnicima u obavljanju posla bez pritisaka, intervencije i cenzure

2. Sabor mora donijeti zaključak o podršci reformi i ekspertnom timu

3. Donošenje rezolucije o obrazovanju kao strateškom nacionalnom interesu

4. Osigurati novac i autonomiju za provedbu reforme

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:35