Kadrovske rošade u UPRAVi HAC-a i zg holdinga

Prijeđu li u HAC, Cvrlje i Kvaternik, gube otpremninu ZG Holdinga

Sadašnja Uprava HAC-a trebala je biti smijenjena 1. kolovoza, no odluka da tim za reorganizaciju tvrtke vodi Goran Ivanović, koji je donedavno radio kao skladištar, ubrzala je odluku
 Goran Mehkek/CROPIX

Skupština tvrtke Hrvatske autoceste smijenila je članove Uprave HAC ONC-a Gorana Grpca i Željka Horvata, a u Upravu su imenovani Slavica Grđan, Marija Cvrlje i Krešimir Kvaternik, stoji u jučerašnjem priopćenju Hrvatskih autocesta.

Slavica Grđan bit će predsjednica Uprave. U HAC-u tvrde kako je odluka o smjeni donesena na temelju stalnog praćenja i analize provedbe zadataka i rokova te je zaključeno da provedba ne teče prema planu.

Prema dostupnim inofrmacijama, sadašnja Uprava HAC ONC-a trebala je biti smijenjena 1. kolovoza, no odluka Uprave HAC ONC-a da na čelo tima za reorganizaciju tvrtke u sklopu pripreme za privatizaciju tvrtke imenuje Gorana Ivanovića, koji je do prije tjedan dana radio kao skladištar, ubrzala je ovu odluku.

Naime, Uprava HAC ONC-a je u sklopu programa reorganizacije tvrtke formirala nekoliko timova, a na čelo tima za unapređenje organizacijske strukture tvrtke 8. srpnja imenovala je Ivanovića koji je dotad radio kao skladištar u Tehničkoj jedinici održavanja Maslenica.

Restrukturiranje tvrtke

Uz njega je u tim postavljena Sandra Wolf Kramarić, viša suradnica za krajobraz i zaštitu okoliša.

Nakon ove smjene Uprave gotovo je sigurno da Ivanović neće ostati na čelu spomenutog tima.

U HAC ONC-u je u tijeku druga faza restrukturiranja kako bi tvrtka bila što spremnija za privatizaciju putem IPO-a. Za potrebe restrukturiranja sklopljen je i memorandum o razumijevanju sa Svjetskom bankom te je angažiran konzultant.

Slavica Grđan dosad je radila u tvrtki Autocesta Rijeka - Zagreb. Zanimljivo je da su novi članovi Uprave HAC ONC-a prije mjesec dana smijenjeni iz Uprave Zagrebačkog holdinga.

Otpremnine 630.000 kn

Marija Cvrlje nekada je radila u Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave, a time se bavila i u Zagrebačkom holdingu.

Krešimir Kvaternik, nekadašnji član Uprave Fine, u Zagrebačkom holdingu bio je zadužen za financije. Zagrebački gradonačelnik ih je smijenio prije mjesec dana u Holdingu, a sada su postali članovi Uprave HAC ONC-a.

Kako nam je potvrđeno iz Holdinga, Marija Cvrlje i Krešimir Kvaternik podnijeli su zahtjev za zaštitu svojih prava. No, nakon što su doznali za njihov budući posao u HAC-u, u Holdingu su odlučili na njihov zahtjev odgovoriti tako da im ponude posao sukladan njihoj spremi i sposobnostima. To znači da bi M. Cvrlje i K. Kvaternik morali dati otkaz ako žele prijeći u HAC. Tim potezom bi, pak, automatski izgubili pravo na otpremninu koja bi, prema objavljenim podacima i ako je sud dodijeli, trebala iznositi oko 630.000 kuna bruto za svakog od njih.

Ovo je već četvrta uprava HAC ONC-a u posljednje dvije godine, što samo pokazuje kako je tu tvrtku teško dovesti u red. Niti jedna državna tvrtka u tako kratko vrijeme nije promijenila toliko uprava. O uspješno pak provedenom restrukturiranju ovisi i uspješnost IPO-a u kojem Vlada namjerava 60 posto HAC ONC-a privatizirati i od čega očekuje oko 1,3 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:07