POSAO PREKO VEZE U HEP-U

ČOVJEK ZBOG KOJEG JE IZBILA AFERA U HEP-u 'Ma kakav Jukićev nećak, pa čovjeka uopće ne poznajem!'

- Predsjednika Uprave HEP-a Pericu Jukića vidio sam samo na televiziji, ne poznajem ga, niti sam s njim u rodu. Ivicu Martineka (dojučerašnjeg direktora HEP-Toplinarstva) poznajem površno, iz viđenja, znao je dolaziti u jednu privatnu tvrtku, u kojoj sam radio na porti, na razgovor s direktorom te tvrtke, pa bih ga tražio osobnu i upisao njegove podatke, i onda bi se pozdravili, ali nisam ga nikad tražio da me zaposli, niti znam da je to pokušao.

Dvije godine već šaljem molbe za posao u HEP-u, i to na javne natječaje koje objavljuju na svojoj internet stranici - počeo je jučer razgovor G. M., 39-godišnjak iz Siska, za kojeg je u audiosnimci dojučerašnji direktor u HEP-Toplinarstvu Martinek tražio da ga se zaposli na radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku. Direktor Martinek je, kako se čuje na snimci koju je snimio Mario Marjanović, direktor Pogona posebne toplane, rekao da se G. M. treba zaposliti jer je “nećak predsjednika Uprave Perice Jukića”. Međutim, predsjednik Uprave HEP-a Jukić nam je jučer rekao da nije ni u kakvom odnosu s G. M., što nam je potvrdio i sam G. M. koji je, pak, rekao da poznaje samo Martineka, ali isto tako površno.

HEP se ograđuje

- Jukića ni ne poznajem niti sam s njim u rodu - rekao nam je G. M. Do bivšeg direktora Martineka jučer nismo uspjeli doći, a iz HEP-a je stiglo priopćenje u kojem su naveli kako je to zapošljavanje “provela tvrtka-kćer HEP-Toplinarstvo te da se ograđuju od postupaka direktora HEP-Toplinarstva Martineka, koji je s jučerašnjim danom podnio ostavku na mjesto direktora HEP-Toplinarstva, a koja je prihvaćena”.

USKOK je krenuo u provjeru zapošljavanja u HEP-u, potvrdio je jučer novinarima u Saboru glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. Dodao je da su u postupak krenuli u petak ujutro kad su vidjeli novine jer prije nisu znali za ilegalno zapošljavanje.

Snimljeni razgovor

G.M. nam je rekao da nije “ni znao da ga netko pokušava zaposliti” te da je tek jučer ujutro čuo da ga se “spominje po novinama”.

- Dvije godine šaljem molbe u HEP, ali ništa, nemam nikakve veze u HEP-u. U takvim firmama posao možeš dobiti samo preko veze. U međuvremenu životarim, radio sam i u Njemačkoj, ranije sam radio u Željezari Sisak, a od tada radim po privatnim firmama - rekao nam je G. M. Dojučerašnji direktor Martinek se u snimljenom razgovoru s direktorom Marjanovićem pozivao na predsjednika Uprave Jukića. No, obje strane, jučer su nas uvjeravale da međusobno nemaju nikakve veze, samo je G. M. potvrdio “površno poznanstvo s Martinekom”.

Poslovni put

Martinek je, inače, direktor HEP-Toplinarstva od 2015. godine. Poslovni put u HEP grupi počeo 2005. u HEP-Toplinarstvu, u Proizvodnji i distribuciji toplinske energije, kao voditelj strojarskih radova te kasnije kao rukovoditelj. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu diplomirao je 1982. Iz HEP-a je Martinek otišao jučer, a u priopćenju je HEP-a naveo da “Uprava HEP-a, pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima”.

Također su najavili pokretanje interne provjere postupka odabira kandidata.

Status branitelja

“Naglašavamo da su HEP i Uprava HEP-a posebno osjetljivi na pitanje statusa branitelja i da u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuje zakone RH te da, između ostalog, ima primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja”, navode u priopćenju iz HEP-a. Međutim, da su u HEP-u zapošljavanja “preko veze” česta jučer nam je kazala šefica Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Sonja Mikulić koja tvrdi da su još u svibnju 2014. godine na tiskovnoj konferenciji rekli kako su Državnom odvjetništvu poslali popis sa 132 imena zaposlena u HEP-u otkad je HNS-ov bivši ministar Ivan Vrdoljak stupio na dužnost.

- Ali nikad nije nikakva istraga pokrenuta - rekla nam je Mikulić. Iz HEP-a su, nam, pak jučer odgovorili da je “Povjerenstvo o odabiru kandidata u postupku natječaja za radno mjesto električara u toplani u Sisku, na sjednici 8. prosinca 2016. odabralo je kandidata u statusu hrvatskog branitelja”.

Nadalje navode da se “zapisnik Povjerenstva o odabiru kandidata temelji na rezultatima selekcijskog postupka, obavljenog razgovora, provjere znanja i dosadašnjeg radnog iskustva te istaknutog statusa branitelja, a u skladu sa Zakonom o pravima branitelja”. Također tvrde da se svi postupci zapošljavanja novih radnika u HEP-u “provode sukladno zakonskim propisima i internim aktima. Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, kandidat treba biti odabran na prijedlog povjerenstva potpuno neovisno, zadovoljavajući sve tražene uvjete i uvažavajući sve zakonske propise”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:21