REAKCIJA

CRNOGORCI PRIZNALI DA SU OBILATO KORISTILI JOKIĆEV KURIKULUM 'Moguće je da se pojave umjerene identičnosti, a izvor na sajtu nismo okačili greškom'

Boris Jokić
 Boris Kovačev / Hanza Media

Od nove školske godine, za deset dana, Crna Gora kreće s reformom obrazovanja za koju je koristila dio hrvatskih kurikularnih dokumenta u vlasništvu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Pritom u literaturi javno objavljenih dokumenata Zavoda za školstvo Crne Gore nije naveden Nacionalni kurikulum iz Hrvatske, o čemu je pisao Jutarnji list.

U Zavodu za školstvo iz Podgorice danas su priznali da su se značajno koristili hrvatskim kurikulumima, no, kako su naveli u službenom očitovanju poslanom Jutarnjem listu - "iz tehničkih razloga, greškom na sajtu nije okačena finalna verzija“.

A u finalnoj verziji, objašnjavaju, ipak je naveden hrvatski kuriklum u literaturi.

- Jako cijenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima. Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti. Ono gdje identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje, priznaju u Zavodu.

Dodaju da je njihovim potrebama najviše odgovarao model izrađen u Hrvatskoj, pa su ga u značjanoj mjeri koristili i prilagodili svojim uvjetima.

Cijelo priopćenje Zavoda iz Podgorice u originalnoj verziji čitajte u nastavku:

Autentičnost napora u obrazovanju ne isključuje opserviranje najkvalitetnijih iskustava drugih u cilju realizacije punih potencijala sve djece.

Crnogorski metodološki okvir za izradu i unapređenje predmetnih programa je baziran prvenstveno na našem prethodnom metodološkom okviru iz 2009. godine. Pritom, naš sistem je kompatibilan sa slovenačkim obrazovnim sistemom.

Sa druge strane, jako cijenimo ono što je u Hrvatskoj urađeno na ovom polju, te naše nadležne službe bez sumnje koriste i iščitavaju sve ono za šta smatraju da je dobra praksa koja je primjenjiva u našim uslovima.

Stoga je kod predmetnih programa moguće da se pojave umjerene identičnosti. Ono gdje identičnost jeste velika jeste Fizičko vaspitanje.

Preciznije, pripremajući se za izradu Predmetnog programa Fizičkog vaspitanja, tražili smo uzore iz zemalja u okruženju. U izradi su korišćeni: Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011. godine, prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016. godine i Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011. godine. Našim potrebama i mogućnostima najviše je odgovarao model koji je urađen u Hrvatskoj, pa smo ga u značajnoj mjeri koristili i prilagodili našim uslovima.

U predmetnom programu pojam Literatura se ne odnosi na onu koja je korišćena u izradi ovog Predmetnog programa, već je to predložena literatura koju nastavnici mogu da koriste u izvođenju nastave.

A u finalnoj verziji na kraju je navedeno da su u izradi Predmetnog programa Fizičko vaspitanje korišćeni:

• Predmetni program Fizičko vaspitanje Crne Gore iz 2011. godine.

• Prijedlog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura Hrvatske iz 2016. godine.

• Učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz 2011. godine.

Iz tehničkih razloga, greškom na sajtu nije okačena finalna verzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:03