MOŽE ZABORAVITI JOŠ JEDAN MANDAT

CVITAN OTPISAN!? Naklonost HDZ-a nikad nije ni imao, a sada mu je i Most okrenuo leđa - evo što vladajući najviše zamjeraju državnom odvjetniku

 Damjan Tadić / CROPIX

Odlaskom na konferenciju za novinare u Vladu, gdje je zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem objavio da afera dnevnice ima nastavak jer se s izvlačenjem novca preko lažiranih putnih naloga nastavilo i nakon mandata Vlade Zorana Milanovića, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan napravio si je medvjeđu uslugu.

Prema neslužbenim informacijama iz stranaka vladajuće koalicije, Cvitan je izgubio podršku Mosta na koju je do petka mogao komotno računati, a HDZ-ovu naklonost nije stekao. O tome kako će proći kod oporbe najbolje su rekli sami SDP-ovci koji su premijera i glavnog tužitelja optužili da su izašli izvan okvira svojih ustavnih ovlasti.

- Volio bih da takve presice nije bilo jer smatram da treba postojati trodioba vlasti. No, je li ona bila ugrožena, ne znam jer nisam upućen u detalje istrage i zato ne mogu procijeniti je li to bilo potrebno ili ne - rekao je predsjednik Sabora i predsjednik Mosta, Božo Petrov, komentirajući press konferenciju koju su u povodu afere dnevnice zajednički održali premijer Andrej Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Isti obrazac

- I sam je Cvitan rekao da je to neuobičajeno, ali da postoje razlozi. Dakle, možemo samo vjerovati državnom odvjetniku da je dobro procijenio - dodao je Petrov i suzdržao se od daljnjih komentara.

Potres je nastao kad se pokazalo da Tomislav Saucha, predstojnik Ureda premijera u Vladi Zorana Milanovića koji je do jučer bio jedini osumnjičenik za izvlačenje novca preko lažiranih putnih naloga, ako čak i jeste kriv, ne može biti jedini. Veliki obrat prouzročilo je otkriće da se po potpuno istom obrascu nastavilo potkradati blagajnu Vlade i Sabora i nakon mandata Milanovićeve Vlade.

Trajalo je to cijeli mandat Vlade Tihomira Oreškovića i nastavilo se u mandatu Plenkovićeve. Netko je, naime, krivotvorio čak i potpis sadašnjeg predstojnika Ureda premijera, Davora Božinovića, na lažnom putnom nalogu.

“Znak slabosti”

Suština problema leži u pitanju tko je to otkrio. Saucha kaže da se popis osoba na koje su se 2016. godine u Vladi otvarali putni nalazi već mjesec dana u DORH-u, ali ga nisu provjeravali, nego je to učinio on i otkrio da se potkradalo i nakon njegova odlaska.

Glavni državni odvjetnik Cvitan i Vlada pak tvrde da se nastavak krađe na dnevnicama otkrio u Vladi, i to zahvaljujući internoj istrazi koju je naložio premijer Plenković. No, neovisno o tome jesu li Vlada ili Saucha ukazali na činjenicu da se lopovluk nastavio, ostaje činjenica da ga nisu otkrili oni koji su to morali - a to je DORH. Naprotiv, čini se da su istragu proveli površno i pritvorili nevinog čovjeka.

- Svi smo bili začuđeni što je glavni državni odvjetnik Cvitan otišao na press konferenciju u Vladu jer je to znak slabosti. Ta slabost može biti uvjetovana time što u prvoj fazi istrage nisu otkrili da se i u sljedeće dvije Vlade kralo na dnevnicama, a posrijedi može biti i politička slabost - kaže nam HNS-ov saborski zastupnik. Na pitanje hoće li HNS podržati Cvitana, odgovara da se o tome u njihovoj stranci nije razgovaralo.

Nije se ni u Klubu HDZ-a raspravljalo o budućnosti Dinka Cvitana, no iz razgovora s više utjecajnijih HDZ-ovih zastupnika proizlazi da si odlaskom na konferenciju za novinare s premijerom Plenkovićem sigurno nije kupio još jedan mandat. - Vjerujem da ćemo se mi u Klubu HDZ-a prema Cvitanovu godišnjem izvješću postaviti jednako kao Vlada, dakle primiti ga na znanje. Nećemo mu dati ni pozitivnu, ni negativnu ocjenu - kaže jedan naš sugovornik. Drugi sugovornik iz HDZ-a u prvi plan stavlja pitanje kako je moguće da DORH nije sam otkrio da je lažiranje putnih naloga u Vladi nastavljeno i u mandatu Tihomira Oreškovića, te se čak protegnulo i na Plenkovićev.

- Nevjerojatno je da su to otkrili Saucha i interna kontrola koju je naložio premijer - kaže HDZ-ov zastupnik.

Negativan stav

Sugovornik iz Mosta pak priznaje da je Cvitan uživao njihovu podršku, ali se stav prema njemu jako poljuljao nakon novog otkrića u aferi s dnevnicama, a posebno nakon zajedničke presice s premijerom Plenkovićem.

Prilično negativan stav prema Cvitanovu radu koji je prisutan kod većine parlamentarnih stranaka ipak ne znači da će ga se rušiti. Vjerojatnije je da će svoj mandat koji traje još godinu dana odraditi do kraja, a da će se do tada tražiti njegova nasljednika.

'Prozivke zbog presice su politikantske'

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučer na početku sjednice Vlade aferu dnevnice ustvrdivši da u njoj ima više posla nego što je bilo tko mogao pretpostaviti.

- Želimo ukazati na sve nepravilnosti i nezakonitosti, da ih nadležna tijela istraže i da se odgovorni privedu pravdi. Cilj je utvrditi istinu - dodao je i odbacio insinuacije o utjecaju Vlade na rad DORH-a.

Premijer je ponovio da su prozivke o neprimjerenosti zajedničke konferencije za medije premijera i glavnog državnog odvjetnika politikantske.

- Svatko tko iole poznaje naš pravni sustav, zadaću Vlade, može zaključiti da u tome nema baš ništa sporno, a kamoli propust. Članak 4 Ustava RH ističe da načelo diobe vlasti uključuje oblike suradnje. Vlada surađuje s DORH-om u pogledu mnogih pitanja. To je prirodan i normalan proces - istaknuo je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:46