NADA ŠIKIĆ

'Da, Hrvatska je postala država s previše visokoobrazovanih, stipendirat ćemo mesare'

Ministrica rada Nada Šikić
 Goran Mehkek / EPH

Doista jest problem što se jako velik broj učenika upisuje u gimnazije, što bi značilo da ne stječu nikakvu kvalifikaciju.

Gimnazije su preduvjet za visoko obrazovanje. Mi u ovom trenutku u Hrvatskoj stimuliramo visoko obrazovanje, iako znamo da ono nije nositelj razvoja. Ta količina visoko obrazovanih ljudi ni u Hrvatskoj niti igdje u svijetu nije potrebna, ustvrdila je u utorak tehnička ministrica rada Nada Šikić.

Kako je pojasnila, to ne znači da ne treba obrazovati ljude, no to mora biti ciljano, u skladu s potrebama rada. Na novinarski upit znače li njezine riječi da smo postali zemlja s previše visokoobrazovanih, uzvratila je potvrdno.

- Da, niste me krivo shvatili, zato što moramo staviti kvote upisivanja pravnika, a pogotovo ekonomista, kojih je najviše na Zavodu za zapošljavanje, u skladu s potrebama. Trebamo stimulirati liječnike, kojih nema - rekla je N. Šikić i dodala da treba planirati obrazovanje jer je ono jako skupo.

Dodala je da je velika šteta da nakon pet godina teškog rada studenata oni ne mogu naći radno mjesto. Treba zato mijenjati upisne kvote ili makar pri upisima upozoriti učenike da je vjerojatnost da će završiti na Zavodu velika.

- Ako upišu deficitarne obrte, pak, dobit će posao odmah - kaže tehnička ministrica, uz najavu stipendiranja deficitarnih zanimanja poput pekara i mesara iz Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:04