PLAN DIVLJAKA U FRANCUSKOJ

Da nisu uspjeli ubaciti baklje, formirali bi na tribini slovo 'U' ili bi utrčali na teren

 Ronald Goršić / CROPIX

Na stadionu u Saint-Étienneu nalazilo se oko 50 huligana koji su tamo došli s jednim jedinim razlogom - prekinuti utakmicu između Hrvatske i Češke. Kako doznajemo, bila su razrađena tri scenarija za prekid utakmice. Prvi je bio ubacivanje baklji na teren, drugi plan je bio da se uz pomoć papira ili drugih rekvizita na tribini napravi veliko slovo U, a treći scenarij podrazumijevao je ulazak dijela grupe na teren.

Osim toga, huligani su, kako ekskluzivno doznajemo, prije utakmice planirali izazvati veliku tučnjavu na ulicama Saint-Étiennea, ali se od toga u posljednji trenutak odustalo. Prema informacijama Jutarnjeg lista iz policijskih izvora, među pedesetak huligana koji su se našli na tribinama bilo je najviše pripadnika Torcide i Bad Blue Boysa, i to podjednako, zatim nešto pripadnika Kohorte i tri-četiri pripadnika Armade. Oni su tri ili četiri dana prije utakmice započeli s pripremama za odlazak u Francusku. Još ranije su, otkrivaju naši izvori, s navijačima nogometnog kluba St. Étienne dogovorili da im kupe ulaznice i umjesto njih unesu prirotehniku na stadion. Kako doznajemo, upravo preko navijača St. Étiennea organizirana je sva logistička potpora organizaciji nereda.

Tempirani napad

I to je bio razlog zbog čega su neredi organizirani na utakmici s Češkom, a ne Turskom. Bez njihove pomoći sigurno ne bi uspjeli ući na stadion niti unijeti pirotehniku, tvrde naši sugovornici. Kako na ulazu na stadion navijačima nisu provjeravani osobni dokumenti, huliganima s kartama koje nisu glasile na njihova imena bio je olakšan ulazak.

Sigurnosna obavještajna agencija nekoliko dana prije utakmice prikupila je, doznajemo, sve relevantne podatke o pripremi ovog izgreda i namjeri huligana da prekinu utakmicu. Svi podaci poslani su francuskoj policiji koja očito nije bila spremna za ovakav događaj. Dio huligana koji su kod sebe imali pirotehnička sredstva pohvatali su na ulicama prije utakmice te su uspjeli spriječiti eventualni pokušaj ulaska navijača na teren postavljanjem pripadnika specijalne policije uz rub igrališta ispod tribine s hrvatskim navijačima. Oni su raspoređeni koju minutu prije nego što su počele padati baklje na teren.

Naime, tek tijekom utakmice policija je došla do informacije da se prekid planira u 85. minuti pa su raspoređeni specijalci. Dakle, nije točna informacija da se prije utakmice znalo u kojoj će minuti doći do nereda. Plan je bio da u neredima sudjeluje još veći broj “navijača”, ali je hrvatska policija to spriječila pozivanjem registriranih izgrednika da se na dan utakmice jave u policiju, a dio njih je i prespavao u policiji i na taj ih je način spriječila da odu u Francusku.

Baklje pa tučnjava

Nakon što su pale baklje na teren, počela je tučnjava na tribinama između hrvatskih navijača. No, zasad je upitno tko ju je počeo. Kako doznajemo, tučnjavu su započeli upravo huligani kako bi napravili kaos na tribini i tako se pokušali zakamuflirati. Francuska policija nije ni pokušala identificirati napadače na samom stadionu. Vjerojatno u strahu od mogućih dodatnih nereda. Stoga su nakon utakmice svi izlazi stadiona otvorena i gledatelji su bez provjere pušteni. Dio huligana se odmah nakon utakmice uputio prema Hrvatskoj. Policija je spremna za njihov dolazak. Hrvatske će vlasti od francuskih zatražiti izručenje svih tamo uhićenih izgrednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:26