TRAUMA IZ BOLNICE

'Dali su mi tabletu za pobačaj i rukavice, poslali me u WC i  rekli: Uhvati što izađe!'

Ilustracija
 Danijel Soldo / CROPIX

Zbog krvarenja u 10. tjednu trudnoće mlada je žena završila u bolnici. Tamo su joj pružili medicinsku pomoć, no šokirao ju je način na koji je to izvedeno

- Nisam ljuta, samo sam neopisivo tužna - započinje svoju priču mlada Riječanka (podaci poznati redakciji) koja je 4. studenoga u riječkom KBC-u sama u toaletu porodila plod star deset tjedana.

Sve je počelo bajkovito. Od plusa na kućnom testu, potvrde liječnika da srce ploda kuca i objave da će se obitelj proširiti za još jednog člana. A onda, scenarij iz najgore noćne more. Bol u trbuhu i krvarenje.

Hitna pomoć

- Bili su Sisveti kad sam prokrvarila tako da moja liječnica nije radila pa sam otišla na hitnu pomoć u KBC Rijeka. Pregled je bio korektan, ali slomilo mi se srce. Rečeno mi je da je bebino srce prestalo kucati te da dođem drugo jutro kako bismo se sve dogovorili - kaže Riječanka. Tog dana objasnili su joj kako je najbolje da se trudnoća prekine medikamentima, a ne klasičnom kiretažom jer je to bolje za majku, a i ranije će moći ponovno pokušati zatrudnjeti.

- Naravno da sam pristala. U srijedu su mi dali neku tabletu koja, kako sam ja shvatila, prekida trudnoću i poslali me doma. Rekli su da se vratim u petak ujutro. Tada su mi umetnuli dvije tablete u rodnicu. One su potakla kontrakcije i otvaranje - priča Riječanka.

Nakon nešto malo više od četiri sata kontrakcija sestri je rekla da bi morala u toalet jer mora obaviti veliku nuždu.

- Sestra mi je objasnila kako je to znak da je vrijeme da plod izađe van. U ruke mi je dala par gumenih rukavica i rekla da mi trebaju kako ne bih zakrvavila ruke. Zbunjeno sam ih uzela jer mi nije bilo jasno o čemu govori. Tada sam dobila i metalnu posudicu u koju trebam “uhvatiti” ono što izađe van kako bi se poslalo na analizu - priča šokirano.

Priznaje da nije nikome ništa rekla niti se požalila, pa čak ni pitala sestru zašto to mora raditi. Otišla je u toalet i napravila sve po uputama.

- Boljelo je, ali to sam i očekivala. Krvi je bilo kao da sam u horor filmu. Ja sam samo razmišljala kako bebe više nema. U cijelom bunilu sam počistila toalet od krvi jer mi je činjenica da netko od žena koje su bile tamo to vidi bila prestrašna - kaže Riječanka. Iako kaže da ne može tvrditi je li još netko prošao isto što i ona toga dana, dodaje kako pretpostavlja da jest jer je nekoliko žena također dobilo iste stvari u ruke.

Bez prijave

- Dobile su rukavice i sve su redom išle u WC, i nakon što su ih sestre vidjele da su se vratile iz tog nesretnog WC-a, pitale bi ih ‘jeste obavili’, tako da sam zaključila da su sve prošle isto - pojašnjava.

Nakon toga je, kaže, prošla pregled i smatra da je medicinski ova metoda zaista dobra, ali to da je sama prošla porod ne prestaje je proganjati.

- Iako sam bila uvjerena da ću u skoroj budućnosti planirati novu trudnoću, sada na to i ne pomišljam. Mislim da ne bih mogla ponovno to proći. A da mi se ovo dogodilo s prvom trudnoćom, mislim da bih završila na psihijatriji - zaključuje Riječanka.

I doista, da se takav postupak radi, potvrdili su u riječkom KBC-u, gdje su nam detaljno opisali proceduru. No, navode naše sugovornice da se sama morala poroditi u toaletu nisu potvrdili. Pojasnili su da se sve radi uz bolničko osoblje jer tako piše u postupniku.

- Naglašavamo da do danas po ovom pitanju nemamo nikakvih prigovora na razini Klinike niti Uprave KBC-a Rijeka - kažu iz bolnice.

Inače, ova je metoda u Rijeci dostupna nešto više od godinu dana. Točnije od svibnja prošle godine. što kaže pravilnik - Postupak po pravilniku je sljedeći: Nakon što ginekolog (odabrani, privatni ili drugi) ustanovi patološku trudnoću u smislu zadržanog pobačaja ili anembrionske trudnoće do zaključno 13 tjedana gestacije, trudnica se uputi na pregled u specijalističko-konzilijarnu službu Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka, gdje se obavi ponovni ultrazvučni pregled i pritom potvrdi postavljena dijagnoza. Nakon razgovora s trudnicom, pojašnjavaju nadalje iz bolnice, ponedjeljkom, utorkom i srijedom trudnica dobiva tabletu Mifepristona od 200 mg. Dva dana nakon toga, tj. srijedu, četvrtak i petak pacijentica dolazi u jutarnjim satima u dnevnu bolnicu ginekologije, gdje joj se aplicira Misoprostol u dozi od 800 mikrograma u rodnicu - kažu u bolnici i dodaju da se u rodnici postavlja manja gaza kako bi se spriječio izlazak sadržaja maternice.

Pacijentica se prevozi na ležećim kolicima i smješta se u bolesnički krevet, gdje ima stalni nadzor medicinske sestre, a koja vodi računa o općem stanju, bolovima i krvarenju, kao i drugim znakovima. Pacijenticama se dozvoljava nesmetano kretanje odjelom (do toaleta) nakon tri sata. Nakon 6 sati od aplikacije tableta u rodnicu, tj. oko 15 sati ili u slučaju da pacijentica ranije naznači prisutnost jačih bolova i/ili krvarenja, pristupa se ginekološkom pregledu, odstrani se gaza iz rodnice i pregledava da li je došlo do ekspulzije trudnoće. Istovremeno se radi ultrazvučni pregled. - U slučaju da je došlo do ekspulzije, izbačeno tkivo se šalje na patohistološku analizu, dok se u slučajevima gdje nije došlo do ekspulzije ponovno postavlja gaza. Pacijentica potom dobiva sljedeću dozu Misoprostola, ovaj put bukalno (u usta) te se sljedeći pregled obavlja nakon tri sata - kažu iz riječkog KBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:25