ODLAZAK PRVOG POTPREDSJEDNIKA?

POVJERENSTVO: 'Karamarko je u sukobu interesa'

 CROPIX
  • Očekuje se ostavka Tomislava Karamarka na mjesto prvog potpredsjednika Vlade
  • Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo odluku u slučaju 'Drimia'
  • Pet zastupnika nacionalnih manjina odlučili su glasati za opoziv premijera Oreškovića
  • Zastupnici HNS-a također će glasati za opoziv premijera
  • Zastupnici Mosta pristaju samo na Oreškovića kao premijera

----------------------------------

----------------------------------

NOVO 15:05 Mostov saborski zastupnik Miro Bulj zadovoljan je odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa po kojoj je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko (HDZ) bio u sukobu interesa.

Da se netko poput Mosta pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila najbogatija država u Europskoj uniji, jer Most je pokazao kako se štite nacionalni interesi, izjavio je Bulj novinarima u Hrvatskom saboru nakon odluke Povjerenstva. Nada se da će nacionalni interes ubuduće svima biti na prvom mjestu.

------------------------------------------------------

14:05 - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa zbog toga što je tvrtka „Drimia“, njegove supruge Ane, dvije godine imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom „Peritus savjetovanja“, u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog tog što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem koji je zastupnik i savjetnik MOL-a s kojim je hrvatska država u dva postupka arbitraže.

Predmet je pred članovima Povjerenstva izložio Davorin Ivanjek, a od odlučivanja se izuzeo Boris Spudić jer je bio Karamarkov savjetnik dok je on bio ministar unutarnjih poslova.

13:37 - Povjerenstvo će se sada povući i glasati, nakon čega će priopćiti javnosti svoje odluke u slučajevima 'Drimia' i 'Soboli'. Neki članovi povjerenstva vjeruju da je Karamarko prekršio Članak 5. Zakona o sukobu interesa, a konačna odluka povjerenstva možda neće biti jednoglasna. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković predložila je da se ne pokrene postupak ni u jednom slučaju.

-------------------------------------------------

13:26 - Prestanak poslovnog odnosa ne znači i prestanak interesne povezanosti, tim više što se radi o višemilijunskim iznosima, zaključili su članovi povjerenstva, te da je Karamarko trebao obavijestiti članove vlade o svojoj povezanosti s Petrovićem i povezanosti tvrtke svoje supruge s njim u trenutku kada se glasalo o arbitraži na Vladi.

-------------------------------------------------

13:15 - Povjerenstvo je počelo čitati odluke. Zaključak je da je dužnosnik Tomislav Karamarko propustio postupiti vjerodostojno, te da se nalazi u mogućem sukobu interesa. Trebalo bi sprečavati sukob interesa time što bi se izuzeo od svih budućih odlučivanja vezanih za Inu, jer bi se u suprotnom našao u sukobu interesa.

- Ne smije se zanemariti prijateljstvo Karamarka i Petrovića i njihove ranije poslovne odnose. Ta povezanost mogla bi utjecati na dužnosnika pri donošenju odluka vezanih uz INA-u.

-------------------------------------------------

13:06 Tvrtka Soboli je imala poslovnu suradnju s Inom od 2003. do 2014., ali relevantno je razdoblje u kojem je Karamarko imao udjele, do listopada 2006. godine, rekao je Ivanjek. "Nesporno je iz svjedočenja svih sudionika tog sastanka da se o toj temi raspravljalo", zaključuju iz Povjerenstva dodavši da je Karamarko ranije rekao da je prijatelj s Petrovićem, ali tada nije objasnio poslovne odnose Peritusa i tvrtke njegove supruge.

-------------------------------------------------

12:53 - Tadašnji savjetnik Bože Petrova Ivica Relković potvrdio je da je na sastanku Mosta i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko zagovarao odustanak od arbitražnog postupka s MOL-om. Petrov je u svojem očitovanju rekao kako su mu i drugi sudionici sastanka to potvrdili, no Josipa Rimac je napomenula kako Karamarko nije ništa uvjetovao na tom sastanku.

------------------------------------------

12:43 - Službena očitovanja tvrtki Drimia i Peritus tvrde kako priroda njihove suradnje nije imala nikakve veze s tvrtkom MOL, već se radilo isključivo o uslugama medijske analitike u svrhu pridobijanja novih klijenata za tvrtku Peritus. Nakon traženja dodatnih detalja poslovne suradnje Peritusa i MOL-a, Josip Petrović je dostavio podatke o postotku godišnjih prihoda tvrtke Peritus koji su ostvareni kroz suradnju s tvrtkom MOL, koji su iznosili od 73 do 86 posto. Aktualni ugovor Peritusa s MOL-om vrijedi do isteka tekuće godine.

------------------------------------------

12:27 - Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u svojem je očitovanju Povjerenstvu naveo kako ga prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko nije obavijestio o poslovnom odnosu tvrtke njegove supruge s tvrtkom Peritus prije glasanja o davanju ovlasti za zastupanje u procesu arbitraže.

------------------------------------------

12:16 - U svojem očitovanju Povjerenstvu, Tomislav Karamarko je ustvrdio kako se o arbitraži između Ine i MOL-a raspravljalo na samo jednoj sjednici Vlade, na kojoj se jedino glasalo o davanju ovlasti za zastupanje u procesu arbitraže, te da je na toj sjednici glasao za davanje ovlasti. Karamarko je također istaknuo kako unutar HDZ-a nije bilo službenih sastanaka na kojima se raspravljalo o arbitraži između Ine i MOL-a.

Što se tiče suradnje tvrtke Drimia njegove supruge Ane Karamarko s tvrtkom Peritus Josipa Petrovića, Karamarko je naglasio kako Drimia nikada nije poslovala ni s Inom, niti s MOL-om, te da zbog toga nije imao potrebu obavijestiti ikoga o njihovoj poslovnoj suradnji. Također je napomenuo kako je suradnja s tvrtkom Peritus prekinuta prije njegovog ulaska u izvršnu vlast

------------------------------------------

12:00 - Počela je sjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Novinari su jedva stali u prostoriju.

------------------------------------------

11:50 - Sjednica Povjerenstva počet će točno u podne. U njezinu prvom dijelu član Povjerenstva Davorin Ivanjek, koji je izvjestitelj u ovom slučaju, detaljno će izložiti slučaj.

- Izlaganje će trajati najmanje sat, a možda i dulje jer je kolega odlučio da će javno izložiti slučaj u integralnom obliku. Objasnit ćemo razloge za svaki dokument koji smo u ovom slučaju zatražili i obrazložiti što smo dobili - rekla nam je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković dan prije objave odluke.

Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------

11:40 - Mostov zastupnik Miro Bulj izjavio je u srijedu kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko trebao ranije podnijeti ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade. Upitan što očekuje od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, koje danas odlučuje o Karamarku, uzvratio je kako je ta odluka na Povjerenstvu.

- To je na njima, ja znam svoj stav i stav Mosta, kazao je Bulj i dodao da je Karamarko 'davno prije trebao podnijeti ostavku da bi Vlada funkcionirala'.

Najavu Karamarkove ostavke Vesna Pusić (HNS) tumači kao 'još jednu varijantu u akciji spašavanja Karamarka'.

- To je pokušaj da se spasi Karamarko i činjenica je da je slučaj INA-MOL i 'konzultantica' de facto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihovog vlastitog premijera, dakle, premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitriti glasanje o nepovjerenju Karamarku, rekla je Pusić. Uvjerena je i da se situacija ne može razriješiti bez novih izbora.

- Mislim da HDZ nema nikakve šanse da skupi većinu, ali će gnjaviti još neko vrijeme, kazala je.

Opširnije pročitajte OVDJE.

------------------------------------------

10:55 - Saborski zastupnik stranke Bandić Milan 365 Miodrag Demo izjavio je kako klub njihove stranke odlučuje o opozivu premijera danas u 17 sati, no da on misli kako bi 'bilo najbolje da odu sva trojica'.

------------------------------------------

10:50 - Saborska zastupnica Hrvatske narodne stranke Anka Mrak-Taritaš izjavila je kako će zastupnici HNS-a glasati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, ukoliko sutra dođe do glasanja.

------------------------------------------

10:45 - Zbog nedostatka kvoruma saborski Odbor za poljoprivredu nije mogao glasati o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Oporbeni zastupnici nisu se pojavili na sjednici Odbora, a kvorum je izostao zbog nedolaska HDZ-ovog člana Ivana Anušića, kojem bi supruga trebala roditi svaki čas.

------------------------------------------

10:26 Sjednica Vlade bit će sazvana za petak, 17. lipnja, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora u srijedu.

Sjednice Vlade premijera Tihomira Oreškovića uobičajeno su srijedom, no za danas sjednica nije sazvana zbog toga što se održava sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, navode Banski dvori.

------------------------------------------

9:50 - Klub zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno je u utorak odlučio podržati HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića, potvrio je u srijedu zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas.

Sjednica Kluba koji okuplja pet manjinskih zastupnika bila je najavljena za srijedu, no našli su se večer ranije, a Juhas je novinarima u Saboru objasnio kako se "vremena mijenjaju".

"Vremena se mijenjaju, mi smo se jučer našli i dogovorili smo se, imamo jedinstven stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina, koliko nas je ostalo u klubu, i dogovorili smo se što ćemo i kako dalje. Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću. To će biti prvi potez, prvi korak, a onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati i onda ćemo dalje razgovarati", rekao je Juhas.

Opširnije pročitajte OVDJE.

----------------------------------

9:00 - Zastupnica Mosta Ružica Vukovac rekla je za N1 kako stranka i dalje insistira na sadašnjem premijeru.

- Drago mi je da će Karamarko dati ostavku, to smo od njega i tražili. Premijer treba ostati Tihomir Orešković, rekla je Vukovac, koja je otkrila i kako je potpredsjednik Vlade Božo Petrov spreman i sam odstupiti.

----------------------------------

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko danas će podnijeti ostavku na svoje dužnosti u Vladi, prema neslužbenim informacijama koje su Jutarnjem jučer ekskluzivno potvrdili visoko pozicionirani članovi stranke.

U Saboru se očekuje konačna odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u u aferi 'Drimia', u kojoj je otkriveno kako je Karamarkova supruga Ana bila u poslovnom odnosu s konzultantom MOL-a Josipom Petrovićem. Povjerenstvo će u izlaganju od najmanje jednog sata iznijeti detaljno mišljenje o mogućem sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:53