IZVANREDNI OTKAZ

DARKO ŠKET 'Ni meni nije jasno zašto sam dobio otkaz u Pevecu, iako sam ga spasio kada su ga svi bili otpisali'

Darko Šket
 Dragan Matić / Hanza Media

Iako sam kaže da se takav razvoj događaja, s obzirom na okolnosti proteklih mjeseci, mogao očekivati, jasno je da je Darko Šket razočaran što nakon sedam godina prestaje njegovo upravljanje trgovačkim carstvom Pevec.

Izvanredni otkaz ugovora o radu, koji mu je uručila nova Uprava, osobno smatra nepravednim, no kada smo u petak poslijepodne razgovarali o tome, Šket nije htio osuti paljbu po svojim dojučerašnjim suradnicima. Bilo bi to, kaže, šteta jer bi obezvrijedilo sve dobro što je učinjeno u proteklih sedam godina. Toga je uistinu bilo jer je Pevec, nekad poslovno carstvo Zdravka i Višnje Pevec, krajem prošlog desetljeća spalo na najniže grane u svojoj povijesti

Kada je 2009. godine “prvi narodni trgovački lanac” Pevec zapao u financijske probleme, malo tko je mislio da će tvrtka opstati. Postupak otvoren na Trgovačkom sudu u Bjelovaru bio je uistinu megastečaj, težak čak 1,9 milijardi kuna. Svoja potraživanja prijavilo je više od tisuću radnika, 800 tvrtki te čak 11 poslovnih banaka.

Činilo se kako je to potpuni kraj poslovne priče stvarane godinama,te da repove posrnulog carstva nitko nema snage razriješiti.

Tada je stečajnim upraviteljem imenovan Darko Šket, a on je već nakon godinu i pol klinički mrtvoj tvrtki udahnuo novi život. Samo godinu i pol nakon otvaranja, tvrtka je zatvorila stečajni postupak s prihodima poslovne godine od čak milijardu i tristo milijuna kuna.

- Moji rezultati dovoljno govore. Tvrtka godinama posluje s dobiti. Više nema nikakvih dugovanja. Održali smo poslovanje, a uspjeli smo vratiti i narušeno povjerenje dobavljača i banaka. Stečaj smo završili u rekordnom roku. U poduzeću koje je trebalo biti ugašeno danas radi više od 1400 zadovoljnih zaposlenika. Možda govorim u superlativima, ali sve to jest rezultat moje Uprave i mojih suradnika - počinje Šket.

Prvi potezi

Društvo Pevec d.d. u lipnju je na skupštini dalo razrješnice dotadašnjoj Upravi, a predsjednik nove Uprave s petogodišnjim mandatom postao je, odlukom novog Nadzornog odbora, Jurica Lovrinčević. Smijenjenom Šketu dano je mjesto savjetnika Uprave.

- Mogao sam već tada pretpostaviti u kojem će se smjeru razvijati stvari. Dioničari su na skupštini htjeli promijeniti dosadašnji način upravljanja, i to je njihovo pravo. No, prvi potezi nove Uprave nisu ohrabrujući. Za mene i moju Upravu govore moja djela. To je stručni tim koji je tvrtku izvukao iz najvećih problema u njezinoj povijesti. No, nova je Uprava smijenila ne samo cjelokupnu upravljačku strukturu društva, nego i najveći dio menadžmenta, upravo one ljude koji su tvrtku doveli u današnju zavidnu situaciju. Nova Uprava, osobe koje su u kompaniji samo nekoliko mjeseci, odlučuje se riješiti onih koji već sedam godina Pevec postavljaju na noge - kaže Šket za Nedjeljni.

Pitamo ga, ako već ima takav dojam, što je prema njegovu mišljenju stvarni razlog njegove smjene. Kako to da više, unatoč odličnim poslovnim rezultatima koje je ostvarivao, nema povjerenje dioničara.

- To morate pitati njih. Ni sam sebi to ne mogu lako objasniti. Kada je tvrtka bila na samom poslovnom dnu, nitko je nije htio. Čini se da sada drugi žele preuzeti tvrtku s odličnim poslovanjem, tvrtku koja iz godine u godinu ostvaruje sve veće prihode, nema dugova i posluje s apsolutnom dobiti. Od 2012. nadalje ostvarujemo više od 1,4 milijarde kuna prihoda godišnje, a sada smo na 2,7 milijardi kuna. Netko to želi preuzeti - smatra Šket.

Ulaganja i uređenje

Tijekom 2015. godine Pevec d.d. ostvario je prihode od prodaje trgovačke robe u iznosu od 1,1 milijarde kuna, što čini rast od 28 posto. Najveći utjecaj na rast prihoda imali su novootvoreni prodajni centri, a prihodi starih prodajnih centara rasli su sedam posto. Ostvarena neto dobit iznosila je oko 24 milijuna kuna, što je znatno povećanje, od čak 61 posto. Tijekom 2015. nastavljena su investicijska ulaganja te uređenja prodajnih centara i ulaganja u opremu, u što je investirano 15,3 milijuna kuna iz vlastitih sredstava.

Tvrtka Pevec otvorila je tri nova prodajna centra: u Dubrovniku, Šibeniku i na zagrebačkom Črnomercu. Na novu lokaciju preseljeni su prodajni centri na Jankomiru i u Varaždinu, a kompanija je nastavila i standardizaciju objekata pa su preuređena tri prodajna centra, i to u Novom Zagrebu, Rijeci i na zagrebačkom Žitnjaku. Želi li doista netko preuzeti tvrtku sada kad stoji, kako kaže Šket, bolje nego ikad? Zanimljivo, u lipnju ove godine pojavile su se glasine kako iza Šketove smjene stoji osobno nekadašnji vlasnik carstva Zdravko Pevec. Tim je glasinama Pevec sam pridonio svojom izjavom Poslovnom dnevniku u kojem se obrušio na Šketa.

- Šket cijelo vrijeme posluje vrlo netransparentno i ruši vrijednost tvrtke. Tome je, međutim, konačno došao kraj. Na posljednjoj glavnoj skupštini, održanoj potkraj prošlog tjedna, nije prošao Šketov plan o imenovanju novih, njegovih članova Nadzornog odbora, nego je izabran potpuno novi sastav Nadzornog odbora, predložen od skupine dioničara koje sam ja okupio i informirao ih o brojnim negativnim detaljima iz poslovanja tvrtke - ispričao je Pevec. Iz tvrtke su brzo demantirali tu izjavu te je novi predsjednik Nadzornog odbora Matko Bolanča, dakle upravo tog odbora koji je navodno predložio Zdravko Pevec, novinarima rekao da Šket uživa punu potporu NO-a.

- Izražavamo svoju punu potporu predsjedniku Uprave Darku Šketu koji je uz naše radnike svojim upravljanjem zaslužan za sjajne poslovne rezultate dioničkog društva Pevec - izjavio je tada Matko Bolanča. Samo nekoliko mjeseci poslije Šket je najprije smijenjen, a onda dobiva i nečasni otpust u vidu izvanrednog otkaza ugovora o radu.

Osobni interesi

Novi predsjednik Uprave, Jurica Lovrinčević, dao je u jučerašnjem izdanju Jutarnjeg lista opširan intervju u kojem se, između ostalog, dotaknuo i Šketa, ustvrdivši kako su njegovi rezultati neupitni. No, također je iznio i sumnju da se Šket u svom radu vodio osobnim interesima, kao i dio njegova menadžmenta, te otkrio kako protiv bivšeg predsjednika Uprave podnose kaznenu prijavu zbog mogućih zloporaba. Šketa je taj podatak iznenadio i tek kada smo se toga dotaknuli, malo je “žešće” reagirao.

- Ne znam, za to nema razloga. Sve što sam kao predsjednik Uprave radio, bilo je u skladu s procedurama koje su vrlo jasne. Ugovore i plaćanja sklapaju komercijalisti, u svakom trenutku slijedila se hijerarhija kompanije. No, ne bih o tome. Mogu i ja podnijeti neku prijavu. Vidjet ćemo. Žao mi je što je došlo do toga, pogotovo jer mislim da se radi o jadnim pokušajima da se obezvrijedi sve ono što smo posljednjih godina radili. Nova je Uprava društva došla usta punih transparentnosti i odgovornosti, a sada se vidi da to baš i nije tako - tvrdi Šket.

Iako se iz njegova glasa da jasno zaključiti kako je neugodno iznenađen, pa i tužan zbog ovakvog raspleta događaja, Šket ne namjerava objesiti kopačke o klin.

Taj 57-godišnji Bjelovarac, marketingaš s diplomom zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta, dosad se često uzdizao s dna, ostavivši u svojoj poslovnoj biografiji, kao i karijeri jednog od najuspješnijih hrvatskih stečajnih upravitelja, impresivne točke.

Krajem osamdesetih i početkom devedesetih prvi je novac zarađivao u građevinskom poduzeću GP Radnik Križevci te kao direktor financijskih poslova u Inženjeringu d.o.o. na poslovima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Makedoniji i na Kosovu. Još 1990. dobio je, odlukom Trgovačkog suda u Bjelovaru, svoj prvi angažman kao stečajni upravitelj u kompaniji Čelik Križevci. Upravljanjem posrnulim tvrtkama (Šket uvijek voli naglasiti kako nije stečajni upravitelj, nego krizni menadžer) ozbiljnije se počeo baviti nakon 1998. i položenog stručnog ispita za stečajnog upravitelja pri Ministarstvu pravosuđa. Proveo je stečajeve Križevčanke, Cromaxa, Ivanićplasta, Metaflexa, BILO-a d.d., Izvora d.d., Željezare Sisak, Česme d.d. i IMPROM-a.

Krizni uvjeti

“Tijekom svoje poslovne karijere je u vođenju društava kao direktor, kao i u vođenju stečajnih postupaka u funkciji stečajnog upravitelja, nastojao i u većini slučajeva uspio održati djelatnost sa što većim brojem zaposlenih pa stoga njegov dosadašnji rad pretežno ima obilježja kriznog menadžmenta, odnosno upravljanja poslovnim procesima u kriznim uvjetima”, stoji u njegovoj biografiji.

Mediji rado ističu kako je od 15 velikih stečajeva koje je vodio, njih samo tri završilo likvidacijom tvrtke, dok je ostalih 12 poduzeća nastavilo s poslovanjem. Među ta tri koja su završila likvidacijom, vrijednošću se izdvaja postupak koprivničkoga dioničkog društva Izvor koje se nalazilo u takozvanoj Gucić grupi zajedno s tvrtkama Brodokomerc, NIK d.d., Sportska odjeća Novska, Ferimport i drugima.

- Kad je stečaj otvoren, Izvor nije imao nijednu nekretninu u svom vlasništvu, a ukupno ih je imao više od 40, jer je Brodokomerc na osnovi fiducijarnog osiguranja preuzeo svu imovinu u svoje vlasništvo. Prije otvaranja stečajnog postupka prekinuto je poslovanje. Nagodbama sam ipak uspio vratiti imovinu Izvoru te namiriti sve vjerovnike viših isplatnih redova i djelomično nižih isplatnih redova, više od 48 milijuna kuna - ispričao je svojedobno o tom postupku Šket.

U većini slučajeva koje je radio, tvrtke su nastavile s poslovanjem, često s velikom dobiti. U zemlji u kojoj se stečaj smatra sinonimom za gašenje to nije mala stvar.

Šket priznaje kako mu je Pevec bio najteži profesionalni izazov. U kratkom je roku uspio otvoriti 12 novih trgovačkih centara od 14 koliko je imalo negdašnje carstvo obitelji Pevec. Pitao sam ga 2014. godine što je to točno što on radi drugačije od poslovanja Zdravka Peveca.

- Rekao bih da je gotovo sve drukčije i unaprijeđeno, podignuti su standardi i uvedene strogo određene procedure. Možda vam to zvuči čudno, no Pevec je prije u mnogočemu improvizirano. Tvrtka danas posluje po svim uzusima i standardima struke, čak smo i napredniji. Standardizirali smo poslovne centre koji su bili predimenzionirani i tu smo u velikoj mjeri uspjeli, iako je to kontinuirani proces. U završnoj je fazi implementacija rješenja Oracle Hyperion Planning, vrhunskog poslovnog sustava za planiranje, budžetiranje i predviđanje, zbog kojega će se kraće raditi na analizama, praćenju realizacije budžeta i troškova, a donošenje odluka bit će kvalitetnije. U Zagrebu smo otvorili centralizirano informatički opremljeno skladište pa u svakom trenutku možemo pratiti stanje zaliha, a našim centrima brzo isporučiti potrebnu robu. Provodimo edukacije zaposlenika na svim razinama - govorio je tada zaneseno Šket.

Neka nova mora

Rado je objašnjavao svoju poslovnu filozofiju, uvjeravao me kako je ključno prilagođavati se tržištu te isticao koliko mrzi likvidaciju kao krajnji rezultat stečajnog postupka. Za njega je to, rekao je, uvijek najjednostavnije, ali i najrigidnije rješenje.

Kada je 2012. postao predsjednik Uprave, a ne više stečajni upravitelj, Šket je priznao da mu je pomalo dojadilo spašavati tvrtke. Poželio je, kaže, prestati vaditi brodove iz mora te kormilariti novim morima.

Što će sada, nakon prestanka ove velike avanture zvane Pevec, nije nam htio otkriti.

- Ne bih još o tome. Ima još dosta izazova koje sam spreman preuzeti, a imam i ponuda. No, zasad je rano o bilo čemu govoriti - zaključio je Šket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:08