ZIMA

DEBELI MINUSI DILJEM HRVATSKE U najhladnijem gradu jutros izmjereno -20 Celzijevih stupnjeva, meteorolozi izdali upozorenja, ledeni val ne posustaje

prizor snimljen na planinskom prijevoju Malačka
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Subotnje jutro u Hrvatskoj osvanulo je uz izrazito niske temperature zraka. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u 7 sati je najhladnije bilo u Slatini, gdje je izmjereno -20,4 °C. U Đakovu je istovremeno bilo -19,6 °C, a na osječkom aerodromu -19,1 °C.

U Čepinu i Vinkovcima izmjereno je -18, u Belom Manastiru, Brestovcu, Gradištu kod Županje, Kopačkom ritu, Varaždinu i Virovitici bilo je -17, u Čakovcu, Požegi, Slavonskom Brodu i Vukovaru -16, dok je -15 bilo u Bednji i na zagrebačkom aerodromu. U Bjelovaru, Koprivnici i Križevcima bilo je -13, u Daruvaru, Karlovcu, Krapini i Pargu pored Čabra -12, a u Lipiku i Zagrebu -10 °C.

Minusi su zabilježeni i u većem dijelu ostatka unutrašnjosti.

Na sjevernom dijelu Jadrana temperature su se kretale oko nule, dok su u južnijim predjelima temperature bile nekoliko stupnjeva u plusu, a najviša je vrijednost izmjerena na Palagruži (8 °C).

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, u subotu se na Jadranu i u gorju očekuje pretežno sunčano, a u nizinama unutrašnjosti u početku magla i niski oblaci pa zatim i sunčana razdoblja. Vjetar slab, na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od -6 do -1, a na Jadranu od 5 do 12 °C.

U nedjelju na Jadranu i u višem gorju pretežno sunčano. U nizinama unutrašnjosti mjestimice magla ili niski oblaci koji se mogu zadržati i veći dio dana, te uglavnom suho.

Vjetar slab, na Jadranu slaba i umjerena bura i istočnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od -18 do -10 °C, ponegdje i niža, a u gorju malo viša. Na Jadranu od -3 do 3, na otocima i jugu malo viša. Najviša dnevna uglavnom od -8 do -2, a na Jadranu od 7 do 13 °C.

Zbog vrlo niskih temperatura putem Meteoalarma su objavljena narančasta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadnu Hrvatsku i Banovinu, a žuta upozorenja za Istru, sjeverno primorje, Liku, Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe.

Narančasto upozorenje izdaje se kad su vremenski uvjeti opasni, a žuto kad su vremenski uvjeti potencijalno opasni.

Početkom sljedećeg tjedna na Jadranu pretežno sunčano i danju razmjerno toplo, a u Unutrašnjosti suho, stabilno i noću i ujutro vrlo hladno. Mjestimice dugotrajna magla i niski oblaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:04