BURNO OKO OKRUGLOG STOLA

DEKAN KATOLIČKOG FAKULTETA 'Ne znam postoji li i dan da se kanta fekalija ne prolije po Crkvi...'

Tonči Matulić (lijevo) i Neven Budak (desno)
 HANZA MEDIA

- Živimo u društvu koje je većinski katoličko, ne samo po stvarnoj religioznosti nego i po tradiciji. Ne prihvaćati religioznost znači ne pripadati većinskoj skupini i biti obilježen. Jedno je kada se s time nose odrasli, no kada djecu dovodimo u poziciju da ne pripadaju većini, to postaje ozbiljan problem - upozorio je profesor Filozofskog fakulteta Neven Budak na okruglom stolu o katoličkom vjeronauku, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK, a u povodu obilježavanja 25 godina vjeronauka u školi.

Prema Budakovu mišljenju, vjeronauku ne bi trebalo biti mjesto u javnim školama, već u župama, dok u školama smatra primjerenijim nauk o religijama.

- Danas se po vjeronauku stalno mlati da je izvor diskriminacije i da indoktrinira djecu. Ako vjeronauk u školi indoktrinacija, onda takav vjeronauk treba izaći iz škola, ali i Crkve - poručio je Tonči Matulić, v.d. dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta, odbacujući pritužbe da vjeronauk služi indoktrinaciji djece.

- Ne možemo kriviti one koji su izabrali vjeronauk za položaj onih koji ga nisu odabrali. Nemojte optuživati vjeronauk kada je riječ o organizacijskim problemima, to je problem sustava - rekao je.

Po Anti Mikiću, teologu i novinaru, vjeronauk u školama postao je kolateralna žrtva.

- Djeca koja pohađaju vjeronauk pitaju se jesu li postali faktor rušenja demokratskog društva i suvremenih trendova. Svjetonazorski nemiljenik vjeronauk postaje batina u ruci kojoj se traži dlaka u jajetu - ustvrdio je Mikić.

Neven Budak je, međutim, citirao ulomak vjeroučnog udžbenika "S Kristom u život" za osmi razred, u kojemu se apostrofira da su ateisti stvorili Auschwitz te sugerira smanjenje njihova broja.

- Je li to pristup ljubavi? Što bi bilo kada bi ateisti napisali da treba smanjivati broj vjernika - upitao je Budak, primjećujući da je to i faktografski netočno, budući da su najveće zločine u Drugom svjetskom ratu počinili ljudi koji su prošli vjeronauk.

Iako je Mikić priznao da ne bježi od spoznaje da u vjeronaučnim knjigama ima spornih rečenica koje treba izbaciti, Matulić je konstatirao kako "ne zna postoji li i dan da se kanta fekalija ne prolije po Crkvi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:54