SLOŽNO PROTIV ŠEFA

DETALJI DRAME U HDZ-u Leđa mu okrenula i dva najjača suradnika: Čuljak i Brkić ruše Karamarka

Čuljak i Brkić navodno su postigli dogovor čak i o novom šefu HDZ-a. Iako je Brkićev prvi izbor navodno bila Ivana Maletić, izbor je ipak pao na europarlamentarca Andreja Plenkovića, koji je to tijekom dana potvrdio Jutarnjem.
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer je, čini se, izbjegao odlazak s vrha HDZ-a jer je sjednicu Predsjedništva stranke, koju je isprva bio zakazao za 18 sati, popodne odgodio bez objašnjenja.

Međutim, popodne je stigla informacija iz HDZ-a da će se sjednica održati danas u 11 sati, a sat vremana ranije održat će tiskovnu konferenciju. Očekuje se da će na njoj Karamarko objaviti kako je podnio ostavku. No, ako ipak to ne učini, u HDZ-u već razmišljaju o načinima na koje ga se može opozvati, odnosno većina županijskih organizacija planira zatražiti njegov odlazak. Izvori iz HDZ-a kažu kako je sam predsjednik HDZ-a Karamarko shvatio da je ovo njegov kraj na vrhu stranke tek kad je čuo da su dogovor o njegovu odlasku usuglasili Tomislav Čuljak i Milijan Brkić, njegova dva najjača suradnika. Dvojac je navodno postigao i dogovor o novom budućem predsjedniku stranke Plenkoviću, iako je Brkićev prvi izbor bila navodno Ivana Maletić. No, očito se odustalo od te opcije.

Donio odluku

Andrej Plenković potvrdio je Jutarnjem listu da se kandidira za predsjednika HDZ-a, a kandidaturu je objavio i u Dnevniku HRT-a. Plenković je rekao Jutarnjem listu da je takvu odluku donio zbog situacije u HDZ-u i zemlji te nakon što je propala ideja o bilo kakvom preslagivanju. On je sada spreman preuzeti odgovornost jer HDZ se treba konsolidirati i kao konsolidirana stranka ići na nove izbore.

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević jučer nam je rekao kako “cijela stranka očekuje da predsjednik da ostavku i da se počnu pripremati za nove izbore”.

- U dva tjedna, koliko sam proveo na poziciji glavnog tajnika, pokušao sam sačuvati stranku. Posao glavnog tajnika je provesti odluke Predsjedništva, pa tako i odluku o preslagivanju Vlade, na čemu je inzistirao predsjednik, i ja sam to nastojao učiniti.

Situacija je bila iznimno turbulentna, a po mome je mišljenju bilo ključno sačuvati ugled HDZ-a i pokazati snagu i zajedništvo unutar stranke. Nisam od onih koji će javno tražiti da predsjednik stranke da ostavku u trenutku kad se pokušava sastaviti parlamentarna većina. Rekao sam mu privatno nebrojeno puta što mislim da treba učiniti, mislim da je sada došao čas da se to kaže i javno. Cijela stranka očekuje da predsjednik da ostavku i da se počnemo pripremati za nove izbore. HDZ je uvijek znao zbiti redove kad je najteže, pa će tako i sada. To što SDP misli da će samo ušetati u Vladu njihov je problem. Birači će odlučiti, a mi ćemo ovaj put ponuditi najbolji tim i najbolji program jer smo naučili lekciju i, bez obzira na to što je bilo, idemo na pobjedu - izjavio je Milošević.

Krivi potezi

Karamarkovo ponašanje proteklih dana nije razumljivo ni njegovim, doznajemo, najbližim suradnicima. Žale se da teško donosi odluke, a sve koje je donio, tvrde, donio je u krivom trenutku, prekasno i ispostavilo se da su bile potpuno pogrešne.

Sve od petka Karamarko zapravo odgađa sjednicu Predsjedništva stranke: isprva je bilo rečeno da će je održati u subotu, pa je zatražio vrh stranke da mu da dva-tri dana da odluči kako to najbezbolnije izvesti, a onda je jučer opet odgodio sjednicu.

- Ne znamo zašto je sjednica odgođena, samo smo dobili obavijest - reklo nam je nekoliko članova Predsjedništva.

Doznajemo također da Karamarko nije došao ni na sastanak užeg Predsjedništva stranke koji je održan u nedjelju kasno navečer. Naime, kako se jučer odlučivalo o raspuštanju Sabora, HDZ-ovci su morali donijeti odluku kako će postupiti u Saboru. No, Karamarko se, doznajemo, nije odazvao tom pozivu, a nije se ni jučer ujutro pojavio na sjednici Kluba.

- Svaki dan manje nam je gubitak, kampanja je odavno počela - govori nam izvor u HDZ-u, koji se plaši da će Karamarko svojim otezanjem dovesti stranku u vrlo tešku poziciju. Kad se pročulo da je sjednica odgođena, HDZ-ovci su počeli razmišljati o drugim načinima za smjenu predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:29