NERVOZA

DETALJI NAJBURNIJEG PLENKOVIĆEVA DANA OTKAD JE PREUZEO HDZ Otkrivamo što je na Središnjem odboru govorio o Hasanbegoviću

 CROPIX

“Nitko nije rođen ni na jednoj dužnost ili funkciji, pa tako ni na ministarskoj. Prije godinu dana nisam bio ministar, a evo me tu, živog i zdravog. Radio sam u HDZ-u i što mi se dogodilo? Ništa”, rekao je jučer na Središnjem odboru HDZ-a Andrej Plenković, a poruka je očito bila upućena nezadovoljnim ministrima na odlasku, prije svega Zlatku Hasanbegoviću.

Iako se Plenković nije direktno izjasnio hoće li ga zamijeniti, u vrhu HDZ-a su sigurni da Hasanbegović više neće biti ministar. “I na Središnjem odboru novi šef stranke i mandatar Vlade jasno je poručio da nema pritisaka na njega i da će izbor ministara biti isključivo njegova vlastita odluka”, kaže jedan visokopozicionirani član stranke. Poslije je to u dva navrata i javno ponovio.

Jučerašnji dan bio je najburniji u HDZ-u otkako je Andrej Plenković došao na čelo stranke. Već su vidljivi nezadovoljnici, a izbor Milijana Brkića za potpredsjednika Sabora nikoga nije iznenadio. “To se očekivalo”, kažu u HDZ-u uz dodatak da je sam Brkić očekivao neku funkciju u izvršnoj vlasti, prije svega u represivnom aparatu ili tijelima koja će biti zadužena za domovinsku sigurnost. “Posve je jasno da je uloga potpredsjednika Sabora ponajviše simbolička”. Ali, svi u vrhu HDZ-a su sigurni da Brkić neće raditi nikakve probleme Andreju Plenkoviću”, kaže naš sugovornik i napominje da je i sam Brkić nezadovoljan kako je Hasanbegović tražio da ostane u Vladi.

“Mora se znati da je Brkić velikim dijelom zaslužan što je uopće došao na visoko mjesto na listi, kao i Bruna Esih, i da nije odobravao soliranje ministra kulture.” Sve se češće ističe i primjer onih koji su nezadovoljni odlazili iz HDZ-a i poslije politički potonuli. “Uspjeh onih koje se sada percipira kao stranačku desnicu bio je isključivo kroz stranačku infrastrukturu. Da su sami izašli na izbore, mnogi od njih ne bi uopće ni prošli.”

Nervozna je i reakcija dr. Mire Kovača ispred zgrade središnjice HDZ-a kada je na novinarsko pitanje, nakon što je navodno Dubravka Šuica u Bruxellesu rekla da će ga zamijeniti Davor Ivo Stier, odgovorio: “To je rijetko viđena bedastoća” i dodao: “Ta izjava”. Nije to u Bruxellesu, kao što je napisala Lada Jurica koja radi u Europskoj pučkoj stranci, izrekla europarlamentarka Dubravka Šuica, nego njena asistentica i nakon toga se informacija proširila internetom.

”Moja reakcija je bila prije svega usmjerena na to da takva vrsta komunikacije ne postoji nigdje u svijetu”, rekao nam je Kovač. Kako doznajemo, razgovarao je s budućim premijerom Plenkovićem, ali detalji dogovora za sada nisu poznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:04