POLITIČKA KRIZA

DETALJI SVAĐE NA BURNOJ SJEDNICI KLUBA HDZ-a 'Hoćete da se Milanović vrati na vlast?!'

 Tomislav Kristo / CROPIX

- Ovo je početak kraja Tomislava Karamarka - prokomentirao je jučerašnje događaje jedan zastupnik HDZ-a te dodao da imaju šanse za dogovaranje većine ako u tim pregovorima neće sudjelovati Karamarko. Pitanje 76 ruku postavljeno je bilo i na Klubu HDZ-a, na kojem je rečeno da će članovi kluba prvi dobiti listu sa 76 potpisa “crno na bijelo” kad ih budu imali. Na sjednici Kluba HDZ-a bilo je i nekih koji su imali primjedbe oko opoziva Tihomira Oreškovića. Neslužbeno doznajemo da su takvu diskusiju otvorili Damir Krstičević i Miroslav Tuđman, koji su tražili da im se objasni daljnja strategija ostajanja na vlasti.

Na kraju su se HDZ-ovci usuglasili s Domoljubnom koalicijom oko opoziva Tihomira Oreškovića.

Jedan od naših sugovornika procjenjujući daljnji razvoj situacije kazao nam je da su sada bitna dva pitanja: “Može li se doći do većine i koja je cijena toga”.

“Hoćete da se Milanović vrati na vlast?! Srljamo u klerofašizam… Karamarko treba dati ostavku… Trebaju nam barem tri tjedna da se konsolidiramo pa možemo skidati Oreškovića“, takve su izjave dopirale iza zatvorenih vrata sastanka Kluba HDZ-a na kojemu se vodila žestoka rasprava oko toga treba li zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja premijeru Oreškoviću staviti danas na dnevni red. Dio zastupnika izražavao je nezadovoljstvo tom odlukom tvrdeći da je posrijedi političko samoubojstvo.

Predsjednik Kluba HDZ-a Ivan Šuker je priopćio da će se danas u Saboru otvoriti rasprava o izglasavanju nepovjerenja premijeru Oreškoviću. Šuker je poručio kako je HDZ jedinistven, a povišene tonove pripisao činjenici da neki ljudi jednostavno glasno govore.

HNS-ov Goran Beus Richembergh prvi je progovorio o “političkom svingu koji plešu partneri u Vladi s neizvjesnim ishodom”:

- Najnoviji spin koji se pušta: da će se odstup Karamarka pokušati prikazati kao velika žrtva za HDZ, kako bi dosadašnji kooperanti iz Mosta pristali na bilo kakvu drugu kombinaciju, zapravo svjedoči o očaju HDZ-a koji još uvijek ne vidi da bi najelegantniji način za očuvanje stranke i političke pozicije bio upravo u tome da priznaju nemoć i odstupe - rekao je.

Miro Bulj smatra kako je ostavka Karamarka trebala doći mnogo prije pa bi sve bilo lakše. - Most je čvrst u svojim stavovima i čvrsto smo za očuvanje vlade s Oreškovićem.

Jedini koji je jučer poslijepodne bio jasan bio je Miodrag Demo iz Kluba zastupnika BM 365, koji je novinare obavijestio o tome da je Klub odlučio glasati za opoziv premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:13