PROBLEMI

DIO STUDENATA TTF-a ODRŽAO PLENUM NA KIŠI 'Tražimo ostavke dekanice i prodekana, fakultet godinama posluje nelegalno!'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu u ponedjeljak su održali prvi plenum na kojem je jednoglasno usvojeno da traže smjenu dekanice Sandre Bischof i njezinih prodekana. Njima je ostavljen rok od pet dana da dobrovoljno daju ostavku, a u suprotnom će studenti tražiti očitovanje rektora Damira Borasa.

Budući da im je ulazak u zgradu fakulteta bio onemogućen, plenum su studenti održali vani na kiši.

Studenti su zatražili ostavke zbog toga što fakultet, kako kažu, ne sluša njihove zahtjeve i odbija suradnju sa studentima, a ti problemi sežu još od lipnja. Štoviše, od 2012. godine, od kada je započeo mandat sadašnje dekanice, utvrđeno je da se na fakultetu posluje ilegalno, kršeći Statut Sveučilišta i Statut fakulteta, tvrde studenti.

Najspornije je, kažu studenti, upisivanje u apsolventsku godinu jer prema bolonjskom sustavu one više ne postoje, ali su ih oni normalno upisivali do lipnja ove godine. Studente sada brine što se nalaze u sivoj zoni, budući da i sama Uprava fakulteta, kako tvrde, pere ruke od pitanja jesu li oni u apsolventskoj godini li nisu.

Inače, na nekim fakultetima na Sveučilištu u Zagrebu još uvijek se mogu upisivati apsolventske godine. Kao problem navode i upisivanje kolegija u lipnju, umjesto na početku akademske godine u listopadu, onemogućavanje izlaska na ispite bez ponovo upisanih kolegija, uzimanje indeksa na prevaru pod izlikom provođenja statističkih istraživanja kako bi se ponovo upisivali kolegiji zbog opravdavanja grešaka fakulteta. Studenti su istaknuli i problem kod plaćanja školarina koje vrlo često nisu bile vidljive u Informacijskom sustavu visokih učilišta (ISVU) već je bilo navedeno da ih je subvencioniralo ministarstvo ili EU fondovi, a moguće je i da ih nije bilo potrebno platiti, stoga ostaje upitno gdje su završili novci.

Drugi veliki problem koji je istaknut je problem neinformiranosti i nerazumijevanja na koje studenti nailaze u referadi:

- Djelatnice u referadi naprosto nemaju informacije jer ih iz dekanata ne daju - rekli su okupljeni studenti.

Okupljeni studenti smatraju da je za ovu situaciju odgovorna dekanica jer se u konačnici ona potpisuje u indekse. No, najviše studentskih prigovora usmjereno je prema prodekanici za financije i profesorici na fakultetu Editi Vujasinović koja predaje nekoliko kolegija na kojima je, kako tvrde, prolaznost tek 13 posto.

- Prodekanica nas ruši jer joj treba novaca - komentirali su studenti pitajući se kako je moguće da prof. Vujasinović istovremeno bude prodekanica za financije i profesorica.

Valja istaknuti da je glavnu riječ na plenumu vodilo petero studenata s različitih godina fakulteta koji nisu dio Studentskog zbora. Osim gore navedenog, oni traže da se i Studentski zbor raspusti jer ne zastupa interese studenata, a upitnim drže i kako su ljudi u zboru došli na svoje pozicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:23