OBEĆALA DA ĆE SVE ISPRAVITI

DIVJAK NE VJERUJE STRUČNOM POVJERENSTVU? Ne zna tko je autor Akcijskog plana koji je zgrozio javnost: 'To pitajte autore, nitko se nije potpisao'

U nacrtu Akcijskog plana, koji je u velikom dijelu u suprotnosti sa Strategijom, izbačeno je 11 ciljeva iz Strategije, dodano je 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji, a dva su cilja modificirana.
 Dragan Matic / CROPIX

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u četvrtak da ni sama kao ministrica ne zna tko je autor "masakriranog" Akcijskog plana koji je sačinjen od Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a koji je izazvao veliku buru u javnosti.

Podsjetimo, ranije je portal Srednja.hr ustvrdio da se taj akcijski plan itekako razlikuje od Strategije usvojene u Saboru.

U nacrtu Akcijskog plana, koji je u velikom dijelu u suprotnosti sa Strategijom, izbačeno je 11 ciljeva iz Strategije, dodano je 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji, a dva su cilja modificirana. Na razini mjera, situacija je još zanimljivija - u prijedlogu Akcijskog plana izbačeno ih je čak 129, dodane su 22 mjere koje se ne nalaze u Strategiji, a 71 mjera je modificirana u AP-u.

Gledajući sadržajno, Akcijski plan u potpunosti izostavlja bitne dijelove Strategije poput razvijanja cjelovitog sustava vrednovanja, ocjenjivanja i izvještavanja o razini usvojenosti ishoda učenja, kao i njihovo vanjsko vrednovanje - tvrdio je zatim u ponedjeljak član Povjerenstva Vedran Mornar, prema čijim je riječima na svim razinama uklonjeno eksperimentalno uvođenje kurikuluma, odustaje se od modela povećanja izbornosti u gimnazijskom obrazovanju, a izbačene su i važne mjere koje uređuju rad odgojno-obrazovnih ustanova s posebnim programima za učenike s teškoćama.

- U moru izmjena same Strategije, u potpunosti je uklonjen pojam e-škole, kao i osiguravanje podrške djeci i učenicima romske nacionalne manjine - upozorio je u ponedjeljak Mornar, nakon što je krajem svibnja svim članovima Povjerenstva i predsjednici Dijani Vican uputio upit sadržajno pojednostavljen u - što se tu, kvragu, događa? Odgovor nije dobio.

Ministrica Divjak u četvrtak je novinarima na Markovom trgu pak rekla:

- Ja nisam tu da istražujem nego pripremim postupke koji će osigurati provedbu Cjelovite kurikularne reforme i da se provedu programski ugovori u visokom obrazovanju, te iskoriste europski fondovi za znanost i obrazovanje.

- Bez daljnjega ćemo ispraviti stvari u planu, najavila je Divjak.

- Sigurno da će se sve podzastupljene skupine, koje su u strategiji s razlogom, vratiti u akcijski plan. Ministarstvo će pomoći da se to pripremi, da se uzmu u obzir sve mjere dane u Strategiji. Ne znam tko je autor nacrta koji je predstavljen niti tko je radio na kojem dijelu ovog nacrta akcijskog plana. Pitajte one koji su u Posebnom stručnom povjerenstvu. Očekujem da rad Posebnog stručnog povjerenstva bude otvoren i transparentan, to su teme od javnog interesa. - kazala je ministrica u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:03