BLISKI SUSRET

DJEVOJKA (24) IZ BIOGRADA U ŠOKU 'Dok sam vozila po magistrali cijela obitelj veprova je istrčala na cestu. A onda je najveći krenuo prema autu...'

Ilustracija
 Hanza Media

Ne znam kako bih vam to opisala, ali od jučer ja od straha tuda više ne mogu proći – kaže nam M.Č., 24-godišnja djevojka iz mjesta Vrane, nedaleko od Biograda. Ona je u srijedu ujutro, nešto prije sedam sati, na Jadranskoj magistrali, kod skretanja za turističko naselje Crvena luka, doživjela neobično iskustvo koje će, kaže, pamtiti cijeli život, piše Slobodna Dalmacija.

– Išla sam na posao u Biograd kao i svakog dana, vozila sam šezdeset, sedamdeset kilometara na sat. Kad sam došla blizu skretanja za Crvenu luku, odjednom je s desne strane ceste iz šume istrčao ogroman vepar. Prošao je samo metar od mojeg auta. Nekako sam uspjela zakočiti da ga ne udarim, a onda je iza njega preko ceste krenulo desetak malih veprića. Nevjerojatan prizor! Na kraju te kolone, iza njih, došao je još jedan veliki vepar. Ali on nije krenuo preko ceste, nego se snažno zatrčao i zabio u moju desnu stranu automobila. Dobro je udubio suvozačeva vrata, a njemu nije bilo ništa. Otresao se i priključio svojoj familiji nestavši u borovoj šumi preko puta ceste – govori nam M.Č., još pod dojmom događaja iz kojeg je prošla bez ikakvih ozljeda, piše Slobodna Dalmacija.

– Kad sam ispričala svojim prijateljima što mi se dogodilo, rekli su mi da u takvim slučajevima, kad obitelj divljih svinja prelazi cestu, na početku i na kraju kolone obično budu roditelji, njihovi tata i mama, koji ih paze i čuvaju – dodaje.

Unatoč našem nagovaranju, M.Č. se nije htjela fotografirati za novine i pokazati udubljena vrata bratova pola koji koristi za odlazak na posao.

Događaj iz srijede ujutro toliko ju je potresao da je sutradan, u četvrtak ujutro, Magistralom kod Crvene luke prošla vozeći se 40 kilometara na sat. Sva u strahu da joj na cestu opet ne istrči koji vepar s veprićima, što bi je moglo skupo stajati.

– Cijeli život živim na selu i imam vozačku već pet-šest godina, ali ništa slično dosad nisam doživjela, niti sam imala prilike sve do sada vidjeti uživo kako izgleda divlja svinja. Mislim, vidjela sam je na pjatu (smijeh), ali ovako, na cesti, nisam – kaže ova simpatična djevojka, dodajući da su slična, pa i gora iskustva, imali njezini sumještani iz Vrane koji su u nalijetanju na divlje svinje znali znatno oštetiti svoja vozila, za što nikome nisu mogli ispostaviti račun.

– Najvažnije je da sam ja dobro, da se ništa nije dogodilo. To što su se vrata malo udubila riješit ćemo, malo ih ispraviti i sve O.K., ali mislim da treba nešto poduzeti zbog ovakvih pojava. Lako je dok je šteta samo na autima, ali kad neko izgubi život, bit će kasno s upozorenjima – glasno razmišlja naša sugovornica.

I nije da nije u pravu. Prošlog tjedna na čopor svinja naletio je vozač na cesti između Polače i Biograda. Njemu, na sreću, nije bilo ništa, ali je dobro stradao auto i nekoliko svinja. Iz zadarske policije rekli su nam da je slična situacija s divljim svinjama nekidan zabilježena u Banjevcima kod Stankovaca.

Ali i to je samo djelić puno veće priče, upozorava Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije.

– Bili bismo sretni da je tako samo na području Biograda i Polače, ali divlja svinja je postala invazivna vrsta na području cijele Dalmacije – ističe.

Razlog tome su, prije svega, velika zapuštena područja nekadašnjih pašnjaka i poljoprivrednih površina, koje je sada preuzela makija, ambijent koji izuzetno pogoduje populaciji divljih svinja. Kad se tomu još dodaju njezina reproduktivna svojstva koja traže minimalne egzistencijalne uvjete, dobijemo situaciju da je veprova u Dalmaciji više nego ikad prije.

– Rješenje je dodatno apelirati na savjest vozača da u područjima gdje ima veprova paze na brzinu kojom voze i da se pridržavaju uvjeta na cesti. Druga je mjera pojačati prometnu signalizaciju uz ceste gdje ima veprova, a treća povećanje mogućnosti odstrjela divljih svinja za 15 do 20 posto – poručuje Roko Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:42