O BUDUĆNOSTI STRANKE

DOAJENI SDP-a ZA JUTARNJI Vidović pun optimizma, Zuppa: 'Bernardić je predugo u politici, a nismo ga ni primijetili' RAČAN 'SDP je sad prazna knjiga'

Izbori su podijelili i doajene SDP-a: Vjeran Zuppa u njima ne vidi ništa dobro, a Davorko Vidović je pun optimizma
 HANZA MEDIA

- Pro future SDP-a: nema ničeg dobrog niti u ovim izborima niti u mogućim izabranicima. SDP osim problema s definiranjem ideje europske ljevice ima puno veći problem sa sobom. SDP pati od deficita istinskog idejnog sadržaja, a tu ne bi bilo spasa ni od jednog ni od drugog kandidata.

Tako je nekoliko sati prije no što će u stožeru SDP-a na Iblerovom trgu obznaniti nasljednika Zorana Milanovića za Jutarnji list komentirao Vjeran Zuppa, ugledni teatrolog i dramaturg, kritički kroničar ljevice.

Prema neslužbenim informacijama jučer oko 19 sati, nakon otprilike 60 posto prebrojanih glasova Davor Bernardić imao je uvjerljivo vodstvo pred Rankom Ostojićem.

Oštra završnica

U finale borbe za preuzimanjem vodstva SDP-a i spašavanja stranke od potonuća nakon gotovo desetljetne Milanovićeve vladavine, dvojica kandidata, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i dopredsjednik SDP-a Ranko Ostojić ušli su naoštrenih zubaca. Premda je Bernardić izbjegavao frontalno nadmetanje sa svojim konkurentom u televizijskom sučeljavanju, ipak se na HRT-u večer uoči izbora dogodio kratki okršaj u Temi dana. Dvojica kandidata međusobno su predbacivali odgovornost - Ostojić je Bernardića prozvao kao glavnog krivca zbog toga što je SDP u Zagrebu spao na niske grane, s 43 posto glasova potpore birača na samo 25 posto, a Zagreb postao utvrda Milana Bandića. Bernardić mu je uzvratio da isto vrijedi i za Split, Ostojićevu bazu. Davor Bernardić u drugom krugu unutarstranačkih izbora na petstotinjak glasačkih mjesta startao je s “mirazom” od 45,82 posto glasova prednosti koje je ostvario u prvom krugu u odnosu na Ranka Ostojić kojemu se priklonilo 23,21 posto.

Široka podrška

Usto, Bernardićeva kandidatura bila je pojačana podrškom kolega koji su ispali iz igre u prvom krugu izbora prošlog vikenda, Tonina Picule i Orsata Miljenića. Ta je otvorena podrška izazvala žestoke kritike Ostojića koji im je zamjerio pretrčavanje. Dok je Bernardić lobirao na terenu tamo gdje je loše prošao u prvom krugu, Ostojić se trudio dokazati da nije odustao, usput optužujući Bernardića za kukavičluk. Unatoč tome što je Bernardić slovio za sigurnog pobjednika, u Ostojićevom taboru tješili su se kako iznenađenja ipak nisu nemoguća - računali su da će se u drugom krugu “probuditi” oni neodlučni, a takvih je bilo gotovo polovica.

Zuppa je sklon tezi o teškoj krizi SDP-a iz koje se socijaldemokracija neće izvući ni na ovim izborima. Vjeruje kako je najveći problem SDP-a struktura i ideje ljevice koje je stranka izgubila. Unatoč tome što smatra da Ostojić ima kvaliteta i što bi mu Ostojić osobno bio draži kandidat, ne vjeruje da bi on bio dobar izbor:

“Ostojić je obavio sjajan posao u izbjegličkoj krizi, ali iskustvo prvog čovjeka MUP-a nije baš zgodna i simpatična referenca za lidera socijaldemokratske stranke”, procijenit će Zuppa koji problematizira Bernardića kao čovjeka bez svojstava: “Predugo je u politici, a nismo ga ni primijetili...”

Optimistični glasovi

Za razliku od Zuppe, Davorko Vidović koji bi se bio kladio na izbor Bernardića, pun je optimizma. On vjeruje kako bi Bernardićevim dolaskom bio kraj autoritarnom Milanovićevom vođenju SDP-a i nada se da će moći oživjeti Račanovo doba - Račan je karizmatski vodio stranku i bio vođa koji okuplja i homogenizira. Vidović smatra da se Bernardića bezrazložno podcjenjuje i da dosad nije imao prilike pokazati što sve može. Kao njegovu prednost naglašava to što je Bernardić topla osoba i odbacuje Ostojićeve kritike da je dio Bandićeve utvrde: “Bernardićev jedini dodir s Bandićem je aktivistička crta, on je dobar operativac, a to je došlo do izražaja u ovim izborima. Možda mu nedostaje strategije, ali sam uvjeren da ima dovoljno energije i spretnosti da se okruži ljudima koji će mu znati pomoći”, rekao je Vidović i najavio da će prema njegovom mišljenju Bernardić ubrzo formirati novi programski savjet koji je Milanović marginalizirao jer mu je već i 15-minutni sastanak išlo na živce, donijeti novi statut.

Procjena stanja

Također smatra da je jedna od prvih stvari dubinska procjena objektivnog stanja - da se vidi koliko uopće SDP ima članova. Ivan Račan je pak naglasio kako je pred SDP-om novo doba: “SDP je potrošio sav sadržaj koji je generirao kroz povijest. Sada je prazna knjiga. Treba napisati novu prvu stranicu i početi ispočetka. A to ne ovisi samo o predsjedniku nego o kompletnom vodstvu - o čemu ćemo razgovarati na konvenciji iduće subote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:36