ČESTO TUŽI

DOBAR BIZNIS BIVŠEG PREDSJEDNIKA U posljednje tri godine Mesić je samo tužbama za duševne boli zaradio 195.000 kuna!

 Goran Mehkek / CROPIX

Dvije odbijenice s Ustavnog suda, odnosno neuspjeh bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da ovim putem spasi tužbe za naknadu štete u kojima nije uspio na redovnim sudovima, nipošto ne znače da je bivšem najvišem državnom dužnosniku neisplativ biznis podizanja sudskih tužbi.

Samo u posljednje tri godine Mesić je na ime odštete za povredu osobnosti, odnosno duševne boli, po pravomoćnim i nepravomoćnim presudama uprihodio čak 195.000 kuna. Tome se iznosu u pravilu trebaju dodati zatezne kamate koje se gomilaju tijekom sudskog postupka, kao i naknada za troškove njegovih odvjetnika.

Tuže i njega

U ovoj, 2017. godini Mesić već ima zakazana ročišta povodom tri tužbe u kojima traži naknadu štete u ukupnom iznosu od 120.000 kuna. S druge strane, od 2008. godine do danas Mesić se u svega dva predmeta pojavio kao tuženik na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. U jednom predmetu tužio ga je francuski odvjetnik Ivan Andre Jurašinović s kojim je Mesić svojedobno, i to još kao predsjednik države, javno polemizirao i poručio mu da ide u Vrapče (jasno aludirajući da je psihijatrijski slučaj). Jurašinović je čekao da Mesića prestane štititi predsjednički imunitet i čim su se stvorili uvjeti, podnio je tužbu kojom je od Mesića tražio i dobio naknadu štete u iznosu od 70.000 kuna.

Ova je odluka postala pravomoćna u listopadu prošle godine, no Mesić je tražio zaštitu na Ustavnom sudu. Odluku, međutim, još čeka. Drugi put je Mesić bio tužen za naknadu štete 2014. godine kada je protiv njega i njegovog nasljednika u Uredu predsjednika Ive Josipovića tužbu podnio Mate Kolak.

Međutim, tužba je bila nerazumljiva pa ju je sud vratio na ispravak. Kako je tužitelj nije ispravio u zadanom roku, sud ju je odbacio, a rješenje o odbačaju postalo je pravomoćno u srpnju prošle godine.

Ružne riječi

Podatke o tome koliko se, i s kakvim uspjehom, Mesić sudi potražili smo na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Bez ikakvih propitivanja ili dvojbi u javni interes, jer je riječ o javnoj osobi koja je od prvih dana hrvatske države obnašala visoke javne dužnosti, na sudu su nam pripremili odgovor. Tražili smo podatke za posljednjih 25 godina, no zbog načina na koji su se vodile evidencije i relativno kasne informatizacije sudova, glasnogovornica suda sutkinja Laura Crnić Klapšić mogla nam je dati podatke tek od 2008. godine do danas. No, i oni su impresivni jer je na samo jednome sudu u državi u osam godina Mesić imao čak 11 parnica za naknadu štete koja se temeljila na tome što je netko o njemu nešto ružno ili optužujuće rekao u javnosti.

Ružne riječi izgovorene na njegov račun bivši predsjednik na sudu prikazuje kao duševnu patnju i povredu osobnosti koja se, ovisno o slučaju, kreće u utuživom iznosu od 40.000 do 60.000 kuna.

U vrijeme dok je bila aktualna takozvana afera Patria (istraga koja se vodila u Finskoj o tome je li u nabavi oklopnih vozila bilo podmićivanja visokih dužnosnika) Mesić je tužio sve koji su ga spomenuli u kontekstu afere. Zbog toga je tužio Portal Dnevno i Večernji list, ali bez previše uspjeha. U slučaju Patrije redovni sud mu je odbio zahtjev za odštetu u iznosu od 40.000 kuna, a taj je stav potvrdio i Ustavni sud. U tom slučaju nije najbolje prošao ni s Večernjim listom, a s politologom Darkom Petričićem kojega je još prije šest godina dao na sud zato što je rekao da mu je kampanju za predsjedničke izbore financirao albanski lobi, i dalje se sudi, a ročište im je zakazano u ožujku.

Dosudili mu manje

Iz evidencije koju smo dobili s Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Mesić je dosad pravomoćno izgubio samo jedan postupak za naknadu štete, a on je bio “težak” 40.000 kuna. Često se, međutim, dogodi da mu sud u dobivenim tužbama ne dosudi cijeli iznos tražene naknade štete. Tako nije uspio uprihoditi svega 55.000 kuna.

Osim novinara i nakladnika, na sud je vodio i Borisa Mikšića

Podaci iz sudske evidencije svjedoče kako bivši predsjednik najviše voli tužiti medije i od njih tražiti naknadu štete. Pritom je fokusiran na tiskane medije, i to na Večernji list i izdanja Hanza Medije (bivši EPH). Televiziju i druge elektronske medije (uz iznimku Portala Dnevno) ne dira. Među utuženim, pored novinskih izdavača, 2011. godine našao se i Boris Mikšić, bivši kandidat za gradonačelnika Zagreba, od kojega je Mesić na ime naknade štete sudskim putem tražio 60.000 kuna i to zato što ga je optužio da je od francuske obavještajne službe na dar dobio vilu na francuskoj rivijeri. Mesić i Mikšić su se kasnije sporazumjeli jer je Mesić u svibnju 2012. godine povukao tužbu.

Sudske postupke radi naknade štete za tekstove koji su o njemu objavljeni u Slobodnoj Dalmaciji, a ne sviđaju mu se, Mesić pokreće na Općinskom sudu u Splitu. Lani je tako svjedočio na splitskom sudu radi tužbe protiv kolumnista Josipa Jovića koji je pisao o njegovim aferama, pa tako i optužbama da je za sebe uzeo čekove koje su 1990. godine donirali australski Hrvati na ime pomoći Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:16