PROTIVNICI COVID-POTVRDA

Doznajemo detalje novog zakona: Milanoviću i Bulju za kršenje mjera kazna do 10.000 kuna?

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti sada će propisati kazne za odgovorne osobe koje ne primjenjuju odredbe o covid-potvrdama
 Paun Paunovic/Cropix

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti sada će izrijekom propisati kazne za odgovorne osobe koje ne primjenjuju odredbe o covid-potvrdama

Stožer civilne zaštite u petak će predstaviti nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će, kako doznajemo, ići u smjeru novčanog kažnjavanja odgovornih osoba u pravnim osobama zbog nepoštivanja uvođenja covid-potvrda.

Tako će se i gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji se protivi uvođenju covid-potvrda, moći novčano kazniti, ali i drugi dužnosnici, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe jer ne poštuju odluku Stožera o uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektori.

Sadašnji Zakon, koji je s izmjenama na snazi od prosinca prošle godine, predvidio je kažnjavanje odgovornih osoba u pravnim osobama za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a iznosi se kreću od minimalno 3000 do 10.000 kuna. Sada će se među mjerama izrijekom istaknuti i covid-potvrda kao posebna sigurnosnu mjera koja će se onda i adekvatno novčano kažnjavati, kao što je to slučaj, s primjerice, nenošenjem zaštitnih maski.

U Sloveniji do 4000 eura

Prije nešto manje od godinu dana među sigurnosne mjere dodana je i ona o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, o zabrani ili ograničenju održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te o zabrani ili ograničenju održavanja privatnih okupljanja, ali i sve odluke koje Stožer donese tim se izmjenama smatraju sigurnosnim mjerama iz ovog Zakona.

Kaznom od 30.000 do 80.000 kuna sada se može kazniti pravna osoba za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer, a fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznom od 3000 do 8000 kuna.

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od 5000 do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

Slovenija također novčano kažnjava fizičke, pravne i odgovorne osobe zbog nepoštivanja pravila PCT (preboljenje, cijepljenje, testiranje). Tako se fizička osoba može kazniti s 400 do čak 4000 eura, jednako kao i odgovorna osoba u pravnoj osobi, a pravna osoba od 4000 do čak 100.000 eura. Samostalne djelatnosti kažnjavaju se s globom od 2000 do 50.000 eura.

U Italiji se nepoštivanje obveze posjedovanja zelene propusnice kažnjava s 400 do 1000 eura, a u Austriji od 500 do 3600 eura. Zanimljiv je slučaj iz Italije gdje je senatorici Lauri Granato zabranjen ulazak u parlament i suspendirana je na 10 dana bez plaće jer nije htjela pokazati potvrdu.

Otkaz nakon 7 dana

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluka o covid-potvrdama.

Prijedlog je da prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana ogluše na to, ide postupak o izvanrednom otkazu. Imamo slučajeve kršenja covid mjera koji su zabilježeni u školi u Kaštel Lukšiću, gdje je, bez potvrda u razrede u dvije smjene ušlo čak sedam učiteljica, a kako doznajemo, takvih je primjera više. Jedan od najapsurdnijih je ulazak učiteljice u razred - kroz prozor.

U drugom slučaju učiteljica bez potvrde ušla je u razred, a ravnatelj se snašao tako da je iz razreda izveo sve učenike. Treći je primjer 'proboj' spremačice u školu, koja je, kaže naš izvor, doslovno šmugnula zaštitaru iza leđa. Poseban problem su nepoznati gosti koji bez potvrda uspijevaju ući u školu. Na pitanje što tu traži i zašto je ušao bez potvrde, jednoj je ravnateljici gost odgovorio: – "Došao sam spasiti djecu".

Učitelji će na posao odmah nakon 1. doze?

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs zalaže se za mogućnost da se prosvjetari cijepljeni prvom dozom ne moraju testirati prilikom ulaska u škole. Time ne bi morali čekati istek od 21 dana za dobivanje covid-potvrde, nego bi im dokaz o cijepljenju prvom dozom omogućio ulaz na radna mjesta.

- Osobno ću zamoliti Stožer da razmotri tu mogućnost jer se imunitet počne stvarati od samog trenutka cijepljenja - rekao je Fuchs, dodajući da nije siguran da će prijedlog biti prihvaćen.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, kaže kako takav prijedlog treba podržati jer djeluje u smjeru smanjenja broja djelatnika koji moraju na testiranje. - Uz to, pretpostavka je da će se oni koji su cijepljeni prvom dozom, cijepiti i drugom - kaže.

Fuchsov prijedlog podržava i predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Hrvatske Antonija Mirosavljević jer je nužno, kaže, smanjiti tenzije te dati mogućnosti djelatnicima škola da se prilagode novnastaloj situaciji. (M. Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:37