INFARKTNI PRIZORI U NOVIGRADU

DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ S DELOŽACIJE Kako je spriječeno iseljavanje gospođe koja brine o 50 pasa

 Danijel Bartolić / EPH

Dramatično je bilo jutros ispred kuće Wide Pfeuffer u Novigradu, kamo je policija došla treći put kako bi provela deložaciju. Posve očajna, vlasnica kuće u jednom se trenutku popela na krov i pokušala skočiti, no u tome su je spriječili članovi Živog zida.

Intervenirale su i dvije ekipe Hitne pomoći, nakon što je pozlilo gospođi Pfeuffer, kao i nekolicini okupljenih građana.

Članovi stranke došli su joj dati potporu i spriječiti iseljavanje, a osim činjenice da će žena završiti na ulici, svi su bili vrlo uznemireni i zbog pedesetak pasa, jer se u kući nalazi i azil za napuštene životinje s područja Novigrada i Bujštine. Na kraju se policija nakon tri sata, koliko je provela ispred Widine kuće, povukla. Deložacija je odgođena do izricanja presude, koje se očekuje idući tjedan.

- Banka je 1999. godine dala kredit od 75 tisuća maraka, a trebala je dati 300 tisuća, kako bi moja klijentica uredila kuću i bavila se turizmom. Dali su joj samo dio, kuću nije uredila i nije imala kako vratiti kredit, a onda su se uknjižili kao vlasnici nekretnine koja vrijedi više od 600 tisuća eura - kaže odvjetnik Branislav Vukojević.

Članovi Živog zida, koji su bili na sve tri neuspješne deložacije, rekli su nam kako su tijekom dana dobili informaciju da će napušteni psi iz dvorišta, u slučaju da Wida bude izbačena iz svoje kuće, biti eutanazirani. Riječ je o velikom broju pasa koje ne bi mogli smjestiti ni svi “no kill” azili iz naše zemlje, koji trenutačno muku muče s velikim porastom ostavljenih životinja.

Azili iz Zagreba, Dubrovnika, Rijeke, Čakovca, Osijeka i Zagreba ne bi svi zajedno uspjeli pronaći mjesta za toliki broj napuštenih životinja. Jedini koji bi uspjeli su azili koji životinje ubiju nakon dva mjeseca, što znači da bi većina pasa koje je Wida spasila na kraju bili ubijeni. Zbog toga su zaposlenici i volonteri iz skloništa diljem zemlje tijekom dana uznemireno pratili razvoj situacije, šaljući Widi poruke podrške, a odluka o odgodi deložacije dočekana je s pravim oduševljenjem.

Foto: Živi zid / Facebook

Iz Grada Novigrada kažu da znaju za problem, ali s njim nemaju veze. Tvrde i da na njihovu području ne postoji problem napuštenih životinja te su one koje se nalaze na Widinu posjedu ili njezine ili iz drugih mjesta u županiji.

“U slučaju pojave napuštenih životinja, Grad je osigurao adekvatnu skrb za njih. Spremni smo i financijski pomoći oko zbrinjavanja životinja sukladno najvišim standardima i propisima”, stoji u dopisu pročelnice Sandre Rugani Kuljan, koja nam nije odgovorila na pitanje kako točno zna da nijedan pas nije iz Novigrada, pa prema tome nije njihova odgovornost, te gdje bi se zapravo životinje trebale zbrinuti, s obzirom da grad nema azil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:52