BORBA

DRAMATIČNA BITKA ZA PODRAVKU: MRŠIĆ TRAŽIO SPAS KOD PLENKOVIĆA! SDP-ovcu na čelu moćne firme mandat istječe u četvrtak u ponoć, sastao se i s Petrovom

Mirovinski fondovi koji drže većinu Podravkinih dionica odbijaju zahtjev da država imenuje četiri člana Nadzornog odbora
 Hanza Media, Podravski list

Ministar državne imovine Goran Marić predsjedat će današnjom skupštinom dioničara Podravke u Koprivnici. Njegovu želju potvrdio je jučer Nadzorni odbor Podravke većinom glasova koji su pristigli poštom.

Premda je NO prije desetak dana već bio odlučio da će sjednicu voditi njihov član Petar Miladin, prošli tjedan u Podravku stigao je službeni zahtjev Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) da se predsjednikom Skupštine imenuje upravo ministar Marić. On u tom zahtjevu ne vidi ništa sporno jer je, kako ovih dana naglašava, država sa 25 posto udjela pojedinačno najveći dioničar.

Iz HDZ-ovih krugova jučer je procurila neslužbena, ali pouzdana informacija da se šef Uprave Podravke Zvonimir Mršić, kojega stranački jastrebovi predvođeni ministrom Marićem žele najuriti iz kompanije, ovih dana sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem. I to već drugi put ove godine. Navodno su razgovarali o Mršićevoj sudbini u Podravki, ali detalji nisu poznati.

- Ne znam o čemu su premijer i Mršić točno razgovarali, ali čujem da se ni o čemu nisu dogovorili - tvrdi jedan od lidera lokalnog HDZ-a. Osim s Plenkovićem, Mršić se prošlog tjedna sastao i s prvim čovjekom Mosta i predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Koje su polazne pozicije glavnih Podravkinih dioničara - države i mirovinskih fondova - uoči današnje skupštine? Prema jučerašnjim informacijama, čvrstog dogovora i dalje nema jer Marić ne odustaje od službenog prijedloga da država dobije četiri člana NO-a: Luku Burilovića, Sandu Fuček Šanjić, Marka Kolakovića i Slavka Tešiju. Isto toliko imaju mirovinski fondovi koji kontroliraju dvostruko više dionica od države.

Prvi prijepor

- Mirovinci na to neće pristati. Očekuju da država na skupštini pristane na tri člana - tvrdi jučer Podravkin izvor blizak mirovinskim fondovima. Isti izvor uvjerava da o novoj upravi još nema suglasja.

- Možda se u utorak na skupštini dioničara i dogovore o novom sastavu Nadzornog, ali tog dana sigurno se neće razgovarati o novoj upravi - napominje on. Mirovinci su na svojim internetskim stranicama već objavili kako će se postaviti na Podravkinoj skupštini, što u pravilu rade za svaku tvrtku u kojoj imaju vlasničke udjele. No, iz njihove objave ne razaznaje se kako će glasati, što je svojevrsni presedan.

“Odluku o tome kako ćemo glasati donijet ćemo sukladno raspravi na skupštini dioničara”, objavili su fondovi PBZ-CO i Erste plavi.

“Odluka o glasanju odgađa se do isteka zakonskog roka za podnošenje protuprijedloga”, objavili su mirovinski fondovi AZ i Raiffeisen. Protuprijedlog i nove točke dnevnog reda mogu se zatražiti najkasnije na početku današnje dioničarske skupštine.

Traže time-out

S obzirom na sadašnju pat-poziciju, dio mirovinskih fondova priželjkuje time out u izboru nove uprave koja bi dobila petogodišnji mandat za vođenje Podravke. Kako mandat Mršićevoj upravi ističe u četvrtak, točno u ponoć, dvije su mogućnosti da se prevlada “bezvlašće” u Podravki.

Prva je da se Mršiću produlji mandat do redovne dioničarske skupštine u srpnju, a druga da Nadzorni odbor imenuje privremenog ovlaštenika za potpisivanje važnijih dokumenata. Jedini je zakonski uvjet da ta osoba bude zaposlenik tvrtke. Ne treba isticati što bi postavljanje “ovlaštenika” značilo za poslovni ugled Podravke.

Kako ni jučer poslijepodne iz Nadzornog odbora nisu stizale informacije o bilo kakvom dogovoru najvažnijih Podravkinih dioničara, sve su opcije i dalje otvorene. Pa i ona - manje vjerojatna - da skupština dioničara Podravke danas ne donese niti jednu odluku. Prema statutu kompanije, naime, za izbor NO-a potrebno je najmanje 75 posto glasova na skupštini, što državu i mirovince tjera na kompromis.

Ili će, dakle, HDZ-ov gospodarski jastreb Goran Marić - koji osobno dolazi u Koprivnicu - uspjeti slomiti mirovinske fondove i progurati svoja četiri člana NO-a ili će na početku sjednice sam odustati od jednog člana u korist mirovinaca. Sve drugo Podravku može odvesti u novi kaos, iz kojeg će na koncu svi izaći kao gubitnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:45