PODRŠKA KURIKULARNOJ REFORMI

Društvene mreže i svjetski mediji o prosvjedu: 'Kažeš dobra fešta, ministre!'

 / zee/Twitter

Pet minuta prije službenog početka prosvjeda podrške nastavku kurikularne reforme glavni zagrebački trg dupkom se napunio građanima željnih promjena. Samo u Zagrebu prosvjed je podržalo više desetaka tisuća ljudi čija je glavna poruka bila da se obrazovanje mora zaštiti od političkih sabotaža. Prosvjedovalo se u gradovima diljem Hrvatske, a ukupno je bilo najmanje 50.000 onih koji su za svoju djecu tražili bolju budućnost.

Društvene mreže u isto su vrijeme vrvjele od fotografija i video snimki s prosvjeda praćenih hashtagom #HrvatskaMozeBolje.

Nakon prosvjeda na Facebook stranici 'Podrška Jokiću i kurikularnoj reformi' objavljeno je:

'Rekli su da nas neće biti niti 200 i da će više biti onih koji čekaju tramvaj pri povratku kući s posla. Grdno su se prevarili. Napunili smo Trg i poslali poruku da znanje nema alternativu i da kurikularna reforma mora ići dalje.
Hvala svima koji su došli i podržali ovu inicijativu. Hvala svima koji su nas zadnjih dana revno pratili i prenosili naše vijesti. Nadamo se da ćemo uspjeti u našim zahtjevima. Zbog nas, zbog naše djece i njihove budućnosti.'

Jutro poslije dojmovi se još nisu slegli. Mahom zadovoljni, korisnici društvenih mreža tako komentiraju kako nikada nisu očekivali da će se građani okupiti u ovolikom broju.

I nisu samo hrvatski mediji i društvene mreže popratile najveći prosvjed otkad je Hrvatske, vijest su prenijeli i vodeći svjetski mediji.

Tako primjerice Reuters piše kako se prosvjed pod sloganom 'Hrvatska može bolje' održao jer je prethodna vlada lijevog centra željela modernizirati školstvo i pružiti učenicima vještine koje tržište traži pošto trenutno iz škole izlaze nepripremljeni za tržište rada.

'Čini se kako konzervativni članovi nove vlade žele svoje mišljenje oko kontroverznih socijalnih pitanja uvrstiti u obrazovne materijale. Ovaj prosvjed udarac je već poljuljanoj vladi koja bi se mogla urušiti zbog sukoba interesa prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Nezaposlenost u Hrvatskoj doseže gotovo 16 posto, a gospodarstvo se tek počelo oporavljati nakon šest godina recesije', piše Reuters na čijem se portalu vijest o prosvjedu u Hrvatskoj našla na četvrtom najčitanijem mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:46