kadroviranje

DRŽAVA TRAŽI NOVE DIREKTORE: KREĆE NOVI GOLEMI VAL ZAPOŠLJAVANJA Vlada raspisuje natječaje za uprave strateških firmi, interes je enorman

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo državne imovine objavit će danas javni natječaj za odabir predsjednika i pet članova Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), doznaje Jutarnji list, a kroz tjedan dana objavit će se natječaji za gotovo sva trgovačka društva od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojima je mandat uprava istekao ili su imenovani privremeno na šest mjeseci i za koja se već nije raspisao natječaj.

Tko će prvi birati

Tako se u idućih tjedan dana očekuju i natječaji za HŽ Cargo, HŽ Infrastrukturu i HŽ Putnički prijevoz, za Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, Hrvatske šume te Hrvatsku poštansku banku. Svugdje će se tražiti novi predsjednik uprave i/ili članovi uprave.

Ministarstvo državne imovine još je 1. travnja počelo raspisivati natječaje prema novoj Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koju je Vlada donijela u ožujku. Tako su do danas već raspisani natječaji za predsjednika i članove Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), za predsjednika i članove Uprave Narodnih novina, za članove Uprave Hrvatske pošte, za člana Uprave Odašiljača i veza, za člana Uprave-direktora Croatia Airlinesa, za predsjednika i članove Uprave Jadrolinije, za predsjednika i članove Uprave APIS IT-a, za predsjednika i članove Uprave Hrvatske lutrije, za članove Uprave Središnjeg klirinškog-depozitarnog društva (SKDD), za člana uprava-direktora zračnih luka Dubrovnik, Zad ra Državnih nekretnina te za ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Kako doznajemo, 29 natječaja od 49 trgovačkih društava od strateškog značaja za državu je dovršeno, a za neke tvrtke Ministarstvo državne imovine je poslalo svoje prijedloge Povjerenstvu Vlade RH za upravljanje strateškim tvrtkama.

Najviše je prijava stiglo za Narodne novine, čak 40, a najmanje za ravnatelja CERP-a, samo tri. Za APIS IT pristigle su 23 prijave, za HBOR 28 kandidata se prijavilo, za Hrvatsku poštu 32, za Hrvatsku lutriju 30, za Jadroliniju 21, za Odašiljače i veze 11, a za SKDD četiri kandidata.

Nova pravila

Vlada je u ožujku donijela novu uredbu vezanu uz natječaje za čelne ljude državnih tvrtki, u kojoj nema više mogućnosti da se uprave biraju uz pomoć headhunting agencija, jer smatraju da bi to samo produžilo natječaje, a pojedine značajne tvrtke zapravo ne mogu funkcionirati u punom opsegu jer postojećim upravama visi otkaz nad glavom. Tako kandidati koji se javljaju na natječaj moraju imati završen najmanje diplomski studij odgovarajuće struke, moraju imati najmanje deset godina radnog iskustva na poslovima koji zahtijevaju taj stupanj stručne spreme, od kojih je najmanje pet godina iskustva na rukovodećim položajima, moraju imati radno iskustvo u organiziranju rada i vođenju poslova, ne smiju biti u sukobu interesa u odnosu na privatnu tvrtku, moraju znati najmanje jedan svjetski jezik i naravno ne smiju imati problema sa zakonom, bilo da su optuženi, pod istragom ili presuđeni.

Ministarstvo državne imovine u suradnji s resornim ministarstvom raspisuje i provodi natječaj. Oni i filtriraju kandidate nakon razgovora s njima, a popis onih koji su zadovoljili na natječaju, šalju Povjerenstvu Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima koji pak predlaže Vladi kandidate, a Vlada skupštinama ili nadzornim odborima tvrtki. U Vladinu Povjerenstvu su ministar financija Zdravko Marić, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar pomorstva, pomorstva i infrastrukture, Oleg Butković, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te ministar rada i mirovinskoga sustava, Marko Pavić. Goran Marić, ministar državne imovine, nije član, ali je određen ministrom koji će sudjelovati u radu Povjerenstva.

Kroz tjedan dana trebali bi biti definirani i natječaji za tvrtke iz resora Ministarstva obrane, poput Agencije Alan.

Kada je riječ o Janafu, postojećoj Upravi na čelu s Draganom Kovačevićem mandat još traje pa se tu ni ne očekuje natječaj tako skoro, eventualno za člana Uprave, kaže naš sugovornik iz Banskih dvora.

Postojeće uprave, kažu nam neslužbeno izvori iz Vlade, u većini se slučajeva javljaju na natječaje, a predsjednici uprava uglavnom za člana uprave, ne i za čelnu funkciju u tvrtki.

Privremeni upravljači

Ova Vlada je odlučila u tvrtkama od posebnog i strateškog interesa kadrove bivše SDP-ove i HNS-ove Vlade, kojima je istekao mandat, zamijeniti upravama koje su imenovali bez natječaja na maksimalni rok od šest mjeseci do raspisivanja natječaja, ali u nekim tvrtkama je i produživala mandate postojećim upravama, poput primjerice Jadrolinije, gdje je Alanu Klancu produžen mandat, ali tek na tri mjeseca, što znači da će se do tada izabrati novi direktor putem natječaja.

Vlada je na šest mjeseci imenovala i predsjednike i/ili članove uprava u HAC-u, Hrvatskim cestama, Hrvatskim šumama, HBOR-u, Odašiljačima i vezama, Hrvatskoj pošti, Hrvatskoj lutriji, CERP-u, APIS IT-u, HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu, Državnim nekretninama, SKDD-u, Plovputu, Brodarskom institutu, Agenciji Alan, Narodnim novinama, LNG Hrvatska te zračnim lukama Rijeka, Split, Zadar i Dubrovnik.

Većina tih ljudi javila se sada na natječaj, pa treba vidjeti jesu li zadovoljili ministre i Vladu ili će morati tražiti drugi posao.

Natječaji koji su dovršeni, raspisani ili će se raspisati tijekom tjedan dana

HEP

HPB

APIS IT

HBOR

Hrvatska pošta

Hrvatske šume

Hrvatska lutrija

Jadrolinija

Narodne novine

Odašiljači i veze

Croatia Airlines

Središnje klirinško-depozitarno društvo

HŽ Cargo

HŽ Putnički prijevoz

HŽ Infrastruktura

CERP

ZL Osijek

ZL Split

ZL Rijeka

ZL Zagreb

Hrvatske ceste

Hrvatske autoceste

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:16