PRESUDA

DRŽAVNE FINANCIJE U PROBLEMIMA Zbog zaboravljenog slučaja iz 2012. i nezakonite odluke bivšeg ministra, iz proračuna se mora isplatiti 6,4 mil. kn

Visoki trgovački sud proglasio je nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine
Tihomir Jakovina
 Damjan Tadic / CROPIX

Presuda u sudskom sporu između Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) nova je mina za državne financije.

Kako je, naime, nedavno presudio Visoki trgovački sud, Agencija je Komori dužna platiti oko 3,5 milijuna kuna zbog obustave plaćanja komorskog doprinosa u 2012. godini, no kada se tome pribroje i zatezne kamate te parnični troškovi, iznos koji će ona, odnosno državni proračun, na kraju morati platiti doseže gotovo 6,4 milijuna kuna.

Hitno plaćanje

Taj će iznos, kako doznajemo, država platiti još u ovoj godini, odnosno iz ovogodišnje financijske konstrukcije. U praksi, to znači da će za plaćanje potpora poljoprivrednicima ostati nešto manje novca od planiranog.

Cijeli problem s plaćanjem komorskog doprinosa HPK nastaje u ožujku 2012. godine, kada tadašnji novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posebnim dopisom o načinu i planu provedbe isplata državnih potpora u poljoprivredi nalaže Agenciji da odgodi isplatu komorskog doprinosa HPK. U svibnju je izmijenjen i Zakon o HPK, kojim se ukida obveza uplate komorskog doprinosa. Bio je to velik financijski udar za HPK.

Naime, obveznici komorskog doprinosa, podsjeća Mato Brlošić, sadašnji član Upravnog odbora HPK i tadašnji čelnik te institucije, bili su svi aktivni poljoprivrednici, korisnici potpora, i to tako da je od ukupnog iznosa potpore Agencija izdvajala 0,5 posto vrijednosti potpore i taj novac uplaćivala na račun HPK. Kako Zakon o HPK u to vrijeme još nije bio izmijenjen, u Poljoprivrednoj su komori upozorili da se radi o kršenju postojećih propisa, zbog čega su pretrpjeli štetu. Zbog toga su 22. svibnja 2012. godine i tužili Agenciju, a Trgovački sud u Zagrebu presudio je u korist HPK u ožujku 2015. godine.

- Svoju odluku o obustavi plaćanja komorskog doprinosa tadašnji je ministar Jakovina obrazložio time da se ide prema ukidanju sličnih plaćanja za sve komore, no to se na kraju nije dogodilo, pa je HPK ostala jedina od komora kojima je ukinut takav prihod - napominje Brlošić.

Propala žalba

U travnju 2015. uslijedila je žalba Agencije, koja je dodatno oduljila spor. Na kraju je Visoki trgovački sud 16. listopada ove godine potvrdio presudu prvostupanjskog suda, čime je presuda postala pravomoćna, a Jutarnji list ju posjeduje. Agencija u konačnici, kažu nam u toj instituciji, HPK mora platiti 3,46 milijuna kuna na ime glavnice, što sa zateznim kamatama, koje se računaju od 22. svibnja 2012. godine i parničnim troškovima u iznosu većem od 158.000 kuna, u konačnici doseže brojku veću od 6,37 milijuna kuna. Naravno, račun će, kako to obično, biva platiti porezni obveznici.

- Nakon niza godina sud je presudio u našu korist i sada je ta presuda pravomoćna. Ona samo potvrđuje da smo cijelo vrijeme bili u pravu i da smo bili zakinuti - kratko nam je rekao Brlošić, ne želeći komentirati sudsku presudu. Aktualni predsjednik HPK Mladen Jakopović nije bio dostupan za komentar.

Uključen DORH

U Agenciji za plaćanja kažu da će ispoštovati pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda. Matilda Copić, ravnateljica Agencije, rekla nam je da nije sudjelovala u provedbi Jakovinina naputka, ni u žalbenom postupuku.

- O presudi koja je donesena na štetu državnog proračuna, Agencija za plaćanja je informirala i Državno odvjetništvo, kako bi provjerila sve relevantne informacije i preispitala odgovornost tada odgovornih osoba zbog nezakonitog postupanja - kratko nam je rekla Copić.

- Sada se vidi kakvo je bilo postupanje prijašnjih garnitura, nije se poštovao zakon. Zbog toga nam se i događa kašnjenje u korištenju fondova EU, a štetu trpe poljoprivrednici - poručio je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede. Komentar smo pokušali dobiti i od bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, no nije odgovarao na naše pozive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:29