VRLO OZBILJNA SITUACIJA

Državni odvjetnik pod stalnom je pratnjom, a zaštitu je dobila i obitelj

 Davor Pongračić / CROPIX

Glavni državni odvjetnik RH Dinko Cvitan od nedavno se nalazi pod strogim mjerama zaštite zbog informacija o ozbiljnoj ugrozi njegova života, potvrđeno je Jutarnjem listu iz pouzdanih izvora.

Koliko je situacija ozbiljna možda najbolje govori činjenica da ni Cvitan ni njegov prethodnik Mladen Bajić u proteklih 15 godina nikada nisu prihvatili zaštitu koja im po zakonu pripada, jer spadaju pod štićene osobe druge kategorije.

Prvi put

Cvitan se i kao dugogodišnji ravnatelj USKOK-a suočavao s mogućim ugrozama jer je zajedno sa svojim zamjenicima raskrinkavao i “hapsio” brojne pripadnike organiziranog kriminala, međunarodne švercere droge, članove srpskih klanova te ubojice iz zemlje i inozemstva. Više je puta i njemu, a prije njega i njegovom prethodniku Bajiću, od strane nadležnih organa sigurnosti sugerirano da aktivira svoj status štićene osobe. Obojica su to odbijala učiniti. Cvitan je očito smatrao da mu je dovoljno da uz sebe ima “vlastitog” čuvara, zapravo pravosudnog policajca koji mu je ujedno i vozač.

Sve do, kako doznajemo, prošlog tjedna. Što se točno dogodilo i kakve su prijetnje doprle do nadležnih službi, nije se moglo doznati. Međutim neslužbeno nam je potvrđeno da je Cvitan ovoga puta, nakon što su mu sigurnosni organi prezentirali stanje stvari, ocijenio da prikupljene informacije ne slute na dobro te da uistinu ukazuju na to da su određeni kriminalni krugovi spremni fizički ugroziti njegov život. Ni DORH ni MUP jučer nisu imali službeni komentar na novosnastalu situaciju

Aktiviran status

A možda i članova njegove obitelji. Stoga je prihvatio da se aktivira i primjenjuje njegov status štićene osobe. Kako u odnosu na njega, tako i u odnosu na njegovu obitelj.

Svi su oni sada pod 24-satnom zaštitom službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a Republike Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik, kojega je vozač donedavno vozio u “običnom” službenom Audiju bez posebne zaštite i pratnje, odnedavno se tako vozi u blindiranom MUP-ovu Mercedesu uz dodatnu pratnju vozila s odgovarajućim brojem policajaca.

24-satna zaštita Navodno je pojačano i osiguranje u objektima u kojima Cvitan boravi i oko njih, posebno zgrada Državnog odvjetništva u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a pod posebnom prismotrom policije je i njegov dom. Kako neslužbeno doznajemo, i članovi njegove uže obitelji, supruga i djeca, pod 24-satnom su zaštitom.

Za sada se može samo pretpostavljati tko se krije iza prijetnji glavnom državnom odvjetniku. Iz svega se može zaključiti da prijetnje nisu upućene izravno, nego da su policija i sugurnosne službe kroz svoje operativne kanale došle do saznanja da bi netko mogao raditi o glavi Dinka Cvitana.

Je li posebnim mjerama “ulovljen” razgovor osoba iz krim miljea, radi li se o informacijama dobivenim od doušnika ili su podaci stigli na drugi način, može se samo pretpostavljati. No potvrđeno nam je da se poduzimaju sve raspoložive mjere da bi se rasvijetlila pozadina cijelog slučaja te utvrdila odgovornost osoba od kojih dolazi ugroza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53