'NENAMJERNA POGREŠKA

DRŽAVNI TAJNIK SE POSUO PEPELOM ZBOG SKANDALOZNE IZJAVE 'Nespretno sam se izrazio, nisam htio nikoga diskriminirati, ispričavam se cijeloj javnosti'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Državni tajnik Ministarstva obrazovanja Matko Glunčić javno se ispričao zbog diskriminatorne izjave o razlozima neuspjeha učenika na međunarodnim PISA testovima.

Njegova izjava da u nekim državama lošiji učenici ne dolaze u škole na dan pisanja PISA testova, a kod nas u Hrvatskoj njih pišu i nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama, naišla je na osudu javnosti.

Glunčić u isprici, koju prenosimo u cijelosti, naglašava da mu nije bila namjera ikoga diskriminirati:

Dana 11. prosinca 2016. godine u povodu moga gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji došlo je do nenamjerne pogreške zbog čega još jednom upućujem iskrenu ispriku. Svjestan mogućega pogrešnog tumačenja dijela moje izjave nastojao sam još tijekom emisije objasniti svoja stajališta. Naime, komentirajući rezultate PISA istraživanja za 2015. godinu u jednome dijelu svoga komentara nespretno sam se izrazio i moje su riječi izazvale negativne konotacije, a što mi nikako ni u kojem slučaju nije bila namjera. No, to ne umanjuje nepromišljenost izjave pa se ovom prilikom još jednom ispričavam cjelokupnoj javnosti ako sam svojom izjavom nekoga uvrijedio. Nije mi bila namjera nikoga diskriminirati niti isticati u negativnom kontekstu. Svjestan sam važnosti svih društvenih skupina i kao državni tajnik zalagat ću se za široku nacionalnu uključivost i zaštitu prava svakog pojedinca u području obrazovanja i znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:01