MATE UZINIĆ

DUBROVAČKI BISKUP O BLANKI VLAŠIĆ 'Gospa njoj jest donijela medalju! Njezin je slučaj primjer stvaranja dojma da nitko napredan ne može biti vjernik'

 CROPIX

Gost emisije Točka na tjedan televizije N1 bio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Komentirao je slučaj Blanke Vlašić koja je za svoje medalje zahvaljivala Gospi i javno izražavala svoje vjerovanje.

- Mislim da je upravo to najočitiji znak toga da se ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom... Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati. Ona nije te izjave davala u javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru. Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta. Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik, kazao je Uzinić.

Na pitanje je li riječ ipak o pretjerivanju Blanke Vlašić, odnosno je li primjereno moliti za sportski uspjeh, zlatnu medalju, osobni probitak, odgovara:

- Mislim da se, kad se napada Blanku i ono što je ona govorila ili bilo koga drugoga, zaboravlja da molitva nije magijski čin kojim mi od Boga tražimo nešto, nego je stavljanje sebe na raspolaganje Njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće, rekao je.

- Gospa njoj jest donijela medalju, navodi biskup.

- Donijela ju je u smislu što je ona kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila. Bez te pomoći, koju možemo tumačiti i na psihološkoj razini, ali vjerujem da ona ima i vjersku dimenziju, Blanka ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla. Govoriti sa strane iz pozicije drugih vrijednosnih sustava, a ne ući u subjetkivnu situaciju i vidjeti njezinu borbu i muku koju je ona uspjela savladati baš zato što je vjernica, kroz molitvu nije dovoljno objektivno, naglasio je biskup.

Komentirao je i izjave da "Bog ima pametnijeg posla" od priskrbljivanja medalja za hrvatske sportaše.

- Kad mi molimo, ne molimo u stvarnosti za taj rezultat, nego da mi u svom načinu i u svojim odnosima se ponašamo na način na koji Bog želi, a onda uz to dolazi i rezultat. Bog nije samo naš, nego je i njihov. I oni moli. Ima jedan film, Svemogući Bruce, u kojemu je on dobio ulogu Boga pa je njemu dosadilo odgovarati na puste molbe pa je stavio da svi dobiju na lotu, a kad dobije svatko ne dobije nitko. Bog ne funkcionira tako. On ne donosi medalju, ali nas molitva osposobljava da damo najbolje i osvojimo. I to nama pomaže, rekao je još biskup Uzinić na N1 televiziji.

Uzinić se u velikom intervjuu osvrnuo i na druge aktualne teme.

Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj kaže da uživa one pogodnosti koje joj država nudi na temelju Ustava, ali priznaje da je u drugačijem položaju s obzirom da je ipak većinska vjerska zajednice, a Hrvatska pritom s Katoličkom crkvom ima i međunarodne ugovore.

- Ono što, međutim, čini razliku na prije 10 godina je to što je u Hrvatskoj, čini mi se, sve izraženiji jedan sekularistički pokret koji smatra da su vjerske zajednice zaostale, da pripadaju sa svojim naučavanjem srednjem vijeku, da osobito zbog toga što neki koriste svoju vjere za ekonomske i političke ciljeve, da je vjera kao takva uzrok nestabilnosti, smatra Uzinić.

Kaže da je teza o velikom utjecaju Crkve na politiku plod sekularističkog pogleda koji ne vidi ništa dobro u vjeri te je želi istisnuti iz društva, kao i prije 90-ih godina prošlog stoljeća, samo sada iz drugih razloga i na drugačiji način.

- Prije se komunističko društvo pokazivalo kao otvoreni neprijatelj, oni se danas ne prikazuju kao otvoreni neprijatelj, nego sve prikazuju kroz zalaganje za ljudska prava, za pravednije društvo, a oni smatraju da su vjera i vjerske zajednice prepreka tome i zapravo taj novi duh, koji je sve jači, stvara taj neki dojam napetosti između Crkve i društva i općenito želi učiniti da se vjera i svako vjersko očitovanje stavi u sferu privatnosti, no time se krše načela Ustava o kojima smo govorili, kaže Uzinić.

Komentirajući građane koji se okupljaju pred hrvatskim bolnicama i mole protiv pobačaja, Uzinić je rekao da je to prije svega privatna inicijativa koja je počela u SAD-u.

- Mi tu ulazimo na jedno područje gdje je temelj pitanje pobačaja. Ako polazimo od toga da je ljudski počinje začećem, a to je osnova od čega oni polaze, onda onaj tko je u to uvjeren ne može šutjeti o tome da se ubija ljudski život. I njihova inicijativa je prije svega inicijativa koja polazi od te činjenice. Da li život počinje začećem jednom sam pitao liječnika, političara. On mi je rekao: "Počinje, ali..." Ako započinje začećem nema ali. Ti koji mole žele svojom prisutnošću poručiti da život počinje od začeća, kaže Uzinić i dodaje da protiv inicijative nema ništa, ali ne stoji iza nje, kao ni Crkva.

Biskup se usprotivio slanju političkih poruka s oltara.

- Ulaziti u konkretne propovjedi pojedinca ne mogu i ne želim. Moj stav i stav Crkve je da se oltar ne bi smio koristiti za nikakve političke poruke, nego za poruke evanđelja. Smatram problematičnim kada se neki svećenik aktivno miješa u politiku jer to nije njegovo poslanje. Dijelim političko djelovanje vjernika i naše svećenika koje nikada ne smije biti politlčko. Moramo posebno paziti jer smo pozvani navješćivati Evanđelje svima, a ne pojedinim strankama, rekao je.

Na pitanje o misama za Antu Pavelića i druge zločince, Uzinić je odgovorio da Crkva nikoga ne osuđuje unaprijed.

- Svatko tko je umro kao vjernik i nije javno istupio iz Crkve ima pravo na javne mise pa tako i Ante Pavelić, ali ja smatram da u cijeloj situaciji nije dobro što se one vrše javno jer one nisu samo mise, nego nose sa sobom i određene političke poruke. On ima pravo na misu kao i bilo tko drugi. Mi ne možemo znati gdje se tko nalazi nakon ovozemaljskog života. Nikoga ne osuđujemo, ne odbacujemo. Vrata Crkve koja je Krist otvorio uvijek su otvorena i nikome nisu zatvorena. Smatram da je ta misa ispolitizirana jer sa sobom nosi određene poruke povezane sa sustavom koji je bio zločinački. Ne bi trebala biti javna misa niti bi je se trebalo propagirati, rekao je.

Uzinić se osvrnuo i na ugovore s Vatikanom.

- Kad se govori o ugovorima između Svete Stolice i Hrvatske oni nisu sveta krava koja se ne smije dirati. To su ugovori kao i svi drugi. Naravno, postoji procedura, ako je u interesu RH da se oni promijene koja bi trebala biti pokrenuta. Je li to put ili nije... Crkva je samo jedan od sugovornika, drugi je RH. Koliko ja znam Crkva smatra da su dobri, a za sada i Hrvatska. Ako oni koji smatraju da ugovore treba mijenjati postanu snaga u parlamentu pokrenut će postupak. Dok to nisu ne treba o tome govoriti, kaže Uzinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26