ODLAZI ŠATOR IZ SAVSKE

ĐURO GLOGOŠKI OBJAVIO KRAJ PROSVJEDA 'Šator je postao institucija, odnijet ćemo ga u muzej u Vukovaru'

 Goran Mehkek / CROPIX

U podne je u šatoru na Savskoj održana konferencija za medije na kojoj su branitelji objasnili razloge za prestanak prosvjeda koji je trajao 555 dana. Riječ je uzeo Đuro Glogoški, vođa prosvjednika:

- Ministarstvo branitelja trebalo je biti nositelj svih nas. Unazad četiri godine išlo se u pravcu da se Domovinski obrambeni rat proglasi građanskim. Vidjeli ste snimke i čuli kakav je bio stav institucija u to vrijeme prema hrvatskim braniteljima. Tražili smo smjenu ministra, zamjenice ministra i pomoćnika ministra. Prioritet su im bili oni koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Hrvatsku, a ne hrvatski branitelji.

Kada smo počeli s prosvjedom, prije 555 dana, od tada do danas kroz šator je prošlo stotine tisuća branitelja. Šator je postao institucija, razgovarali smo sa svakim koji je došao ovdje, jer svi su znali da mogu razgovarati s nama. Nećemo govoriti o tome što su sve mnogi činili kako bi obezvrijedili branitelje i njihove obitelji.

Postavlja se pitanje zašto je toliko zahtjeva branitelja za financijskom pomoći - to je zato jer branitelji nemaju posla, jer im se na daje pravo na rad. Upozoravali smo na mnoge probleme, ali s druge strane nije bilo razumijevanja i to zato jer oni nisu željeli hrvatsku državu. Mi nismo ovdje došli da bi se promijenila vlast, nego da se ostvare prava branitelja.

Tko god je na vlasti nema pravo obezvrjeđivati branitelje koji su za Hrvatsku dali svoje živote - oprostit ćemo onima koji su nas nazivali lažljivcima, ali na način da priznaju da su branitelji iznijeli Domovinski rat i stvorili državu. Nitko branitelje ne smije nazivati lažljivcima i smrdljivcima, to se ne smije ponoviti.

Budućnost je pred nama to svi želimo. Želimo ono što smo vidjeli zadnjih mjesec dana. Da svatko tko dođe u Ministarstvo bude primljen na razgovor, čak i ako njegov problem ne može odmah biti odmah sređen. Troje ljudi koji nisu radili četiri godine posao nisu na dužnostima, zato smo tražili smjenu. Tražili smo i jedinstveni zakon o braniteljima. Sada se vidi da se sva nadležna ministarstva uključuju u problematiku, ali to treba objediniti u jedinstvenom zakonu, u čijoj izradi će sudjelovati branitelji

Tražili smo ustavni zakon o braniteljima. Pokazalo se da mnogi nažalost ne vide opravdanost da branitelji imaju ustavni zakon. Morat ćemo godinama raditi na tome da se stvore uvjeti da Sabor donese odluku o tome. Te tri stvari smo tražili od prvog trenutka - zaključio je Glogoški koji se zahvalio svima koji su podupirali branitelje u prosvjedu, od medija pa do Crkve.

Glogoški je objasnio kako će se šator razmonitirati u sljedećim danima i preseliti u Muzej Domovinskog rata u Vukovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:51