SPASIO GA HGSS

Dva dana bespomoćno na suncu ležao s polomljenim kukom, umalo nije dočekao slučajnog prolaznika

 Hrvatska gorska služba spašavanja

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja uspješno su izveli prilično zahtjevnu akciju na Mosoru u kojoj su spasili 86-godišnjaka koji je s polomljenim kukom dva dana ležao na ljetnom suncu čekajući slučajnog planinara koji bi ga spasio.

Kako je HGSS izvijestio na svojim stranicama, dojavu o osobi koja bespomoćno leži na planinarskom putu na Mosoru stigla je posredstvom centra 112 u petak oko 19:45, pola sata prije zalaska sunca.

'S obzirom na sumnju na kritično ugrožen život, pokrenut je postupak za brzo helikoptersko spašavanje, no on je uskoro i obustavljen zbog nadolazećeg mraka. Bez obzira na helikopter, ekipa za spašavanje zemaljskim putem je paralelno krenula u spašavanje na Mosor na mjesto koje je udaljeno pola sata penjanja od podmosorskog sela Gornji Dolac', navode u HGSS-u.

HGSS

'Članovi HGSS-a su došli do unesrećene osobe oko 21:30, a medicinsko osoblje HGSS-a mu je pružilo prijeko potrebnu skrb u obliku lijekova protiv bolova i nužno potrebnu infuziju zbog dehidriranosti. Osoba je transportirana u spašavateljskoj nosiljci planinarskim putem do najbliže ceste gdje je predana ekipi hitne medicinske pomoći koja ga je potom prevezla u KBC Firule u Splitu', opisuje HGSS u svojoj objavi.

HGSS

Spašeni starac je imao za cilj doći do svoje kuće u planini, te se uputio sam u Mosor još u četvrtak iza podneva. Tijekom penjanja je pao na putu i, prema informacijama liječnika iz KBC Firule, slomio kuk. Tako nepokretan ostao je ležati na suncu cijeli četvrtak dan i noć, te petak cijeli dan. Jedina nada za spasiti život je bila u slučajnom prolazniku koji bi ga zapazio, no za to je trebao u bolovima čekati dan i pol.

Prava je sreća što ga je slučajno uočio mještanin, pola sata prije mraka te odmah obavijestio Centar 112.

HGSS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07