BALKANSKA RUTA

DVIJE HUMANITARNE ORGANIZACIJE IZNIJELE TEŠKE OPTUŽBE 'Hrvatska policija pendreči migrante, razbija im mobitele, otima im novac!'

 Dragan Matić / CROPIX

“Od 10. svibnja ove godine zabilježili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju preko granice. Nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobitela, otimanje novca.”

To je sukus optužbi humanitarnih organizacija Liječnici bez granica i Liječnici svijeta koje optužuju hrvatsku policiju ne samo za nasilje prema migrantima nego i za porast nasilja prema ljudima koji iz Srbije pokušavaju ući u Hrvatsku.

Stephane Moissaing, šef misije Liječnika bez granice u Srbiji, tvrdi da je njegova organizacija od 19. svibnja liječila 30 migranata koji su zadobili ozlijede na granici s Hrvatskom.

“Važno je prepoznati da se radi o trendu koji je u porastu i da je takvu praksu potrebno zaustaviti”, izjavio je dužnosnik Liječnika svijeta Owen Breuil. Naime, u Srbiji je nakon zatvaranja tzv. balkanske rute nekoliko tisuća migranata ostalo blokirano i oni u manjim grupama gotovo svakodnevno pokušavaju ući u Hrvatsku.

Policija je već nekoliko puta bila optužena za nasilje prema migrantima, zbog čega je i bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pokrenuo istragu. Isto tako je početkom godine pozvao nevladine udruge da policiji dostave dokaze o navodnom nasilju prema migrantima kako bi se problem, ako uopće postoji, i riješio. Bivši ministar tada je odbacio i optužbe migranata na račun hrvatske policije koji su tvrdili da ih policajci teško ozljeđuju, kradu im stvari i uzimaju mito.

Reakcija MUP-a

Iz Ured glavnog ravnatelja policije stigla je reakcija na medijske napise oko nasilja prema migrantima koju prenosimo u cijelosti:

Policija je državnom odvjetništvu dostavila svu prikupljenu dokumentaciju vezanu uz kaznenu prijavu koju su nevladine i humanitarne organizacije ranije podnijele državnom odvjetništvu.

U do sada policiji prijavljenim slučajevima nije utvrđeno neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika prema migrantima. Ukoliko nam budu prijavljena moguća nezakonita postupanja prema migrantima, kao i do sada, policija će poduzeti sve mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti događaja i provjere navoda.

Napominjemo da svakodnevno kontaktiramo sa kolegama iz Republike Srbije o svim važnijim događajima, ali nikakvu obavijest o takvim događajima nismo dobili.

Na kraju naglašavamo da su policijski službenici koji postupaju prema strancima dužni poštovati njihova temeljna prava i dostojanstvo, za što su i posebno educirani, i svaka uporaba sredstava prisile ili fizičke snage se detaljno analizira za svaki pojedini slučaj, a Ministarstvo unutarnjih poslova u svakom slučaju skrbi da postupanje policije bude u skladu sa zakonitom primjenom policijskih ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:51